Inegalitatea veniturilor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Inegalitatea veniturilor

GALERIE
Alin Andries
  • Alin Andries
- +

Trăim vremuri excepţionale în care inegalitatea socială, atât din perspectiva veniturilor, cât şi a avuţiei individuale, se adânceşte. Cauzele şi consecinţele creşterii disparităţilor la nivelul veniturilor şi a averii reprezintă elemente centrale ale dezbaterilor atât la nivelul economiştilor, cât şi al politicienilor. Deşi nivelul de trai a înregistrat o creştere semnificativă în ultimele decenii, iar inegalitatea veniturilor la nivel global s-a redus, inegalitatea din perspectiva veniturilor a crescut semnificativ la nivel naţional în majoritatea ţărilor.

Conform Eurostat, coeficientul Gini - care cuantifică măsura în care distribuţia veniturilor sau a cheltuielilor de consum între indivizi sau gospodării dintr-o economie se abate de la o distribuţie perfect egală - la nivelul României, în anul 2019, era 34,8%, faţă de 30,4% medial la nivelul Uniunii Europene. Astfel, România are al patrulea cel mai mare coeficient de inegalitate socială dintre ţările membre ale Uniunii Europene după Bulgaria, Lituania şi Letonia. Valoarea coeficientului Gini, care variază între 0 şi 1 (sau 0 şi 100%), arată cât din venitul total al populaţiei ar trebui redistribuit pentru a se ajunge la situaţia ipotetică în care venitul să fie egal împărţit între toţi membrii societăţii. O valoare mai mică a acestui coeficient, reflectă un nivel mai redus de inegalitate socială. Mai mult, analizând indicele inegalităţii veniturilor care arată de câte ori sunt mai mari veniturile disponibile ale persoanelor considerate cele mai bogate faţă de veniturile persoanelor considerate cele mai sărace observăm că România este pe locul 2 (după Bulgaria) la nivelul Uniunii Europene cu o valoare de 7,08, mult mai mare decât valoarea medie la ţărilor membre (4,99).

Studiile de specialitate [Tridico, P. (2017). The determinants of income inequality in OECD countries. Cambridge Journal of Economics, 42(4), 1009–1042] au arătat că principalii factori care explică creşterea semnificativă a inegalităţii veniturilor din ultimele două decenii sunt: reducerea rolului statului în economie, creşterea rolului şi a dimensiunilor instituţiilor şi a pieţelor financiare în economie, flexibilizarea pieţii muncii şi reducerea rolului sindicatelor.

Raghuram Rajan, fost economist şef al Fondului Monetar Internaţional şi profesor la Universitatea din Chicago, în cartea sa din 2010, Fault Lines, constată că amplificarea inegalităţii a pus presiune asupra guvernelor care în loc să implementeze politici de reducere a inegalităţii veniturilor preferă să amplifice cauzele inegalităţii prin facilitarea şi subvenţionarea accesului la credite, în special la cele ipotecare, pentru persoanele cu venituri mici fapt care a determinat în unele ţări apariţia unor „bule” imobiliare şi ulterior a unor crize financiare. Daron Acemoglu, profesor la Massachusetts Institute of Technology, consideră că procesul de dereglementare financiară a sistemului financiar a condus la creşterea veniturilor persoanelor cu venituri ridicate şi ale celor care deţin active financiare în portofoliu, fapt care a determinat coexistenţa inegalităţii şi a crizelor financiare.

Creşterea prosperităţii pentru gospodăriile cu venituri mici şi mijlocii a devenit o provocare fundamentală pentru majoritatea economiilor, mai ales dacă avem în vedere şi efectul combinat al severităţii crizei economice, cu stagnarea salariilor şi a nivelului de trai pentru o perioadă prelungită. Mai mult, actuala criză de sănătate şi economică afectează mai mult gospodăriile cu venituri reduse, fapt care va determina o adâncire a inegalităţii veniturilor.

Alin Andrieş este profesor universitar doctor la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Suflu nou în PNL, de la suflete moarte

Cosmin PAȘCA

Suflu nou în PNL, de la suflete moarte

Confruntarea dintre taberele Orban şi Cîţu în PNL nu are, până acum, nicio vagă nuanţă axiologică. Pare exclusiv o dispută pe resursele statului, asumată implicit de ambele părţi. Două armate de suflete moarte care vor să dea un „suflu nou” sifonării de fonduri publice.

Filmuletul zilei

opinii

Întâlniri

Codrin Liviu CUȚITARU

Întâlniri

„Cum, nu sunteţi profesorul Valică Şoapă de la Fizică?” „Nu”, am zis tulburat, „eu sunt de la Litere. Dumneavoastră, domnule Nefriceanu, sunteţi de la Fizică!” „Eu, Nefriceanu?” a strigat Nefriceanu uimit. „De la Fizică? Nicidecum! Sunt Placido Seringo de la Arte!”

Regionalizare (III)

George ŢURCĂNAŞU

Regionalizare (III)

Când vorbim despre necesitatea unei reforme administrative în România, cel mai adesea ne gândim doar la regionalizare, la înfiinţarea unui nivel administrativ superior judeţului. Însă, foarte important în gestionarea mai eficientă la nivelurile scalare locale e şi reînfiinţarea unui palier intermediar între comună şi judeţ.

Rolul băncilor centrale

Alin ANDRIEȘ

Rolul băncilor centrale

Băncile centrale sunt rezultatul unui îndelungat proces de evoluţie istorică, cristalizându-se organizatoric şi funcţional odată cu apariţia structurilor naţionale care le‑au creat. 

pulspulspuls

O întâlnire politică secretă între doi mari duşmani ieşeni. Ce voiau unul de la altul?

O întâlnire politică secretă între doi mari duşmani ieşeni. Ce voiau unul de la altul?

Una mai rece pe azi, taman potrivită pentru o asemenea zi caldă de vară, stimaţi telespectatori. Dar, mai întâi, să vă introducem în context. 

Caricatura zilei

Tort imobiliar

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.