Inegalităţile - obstacol în calea dezvoltării durabile
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Inegalităţile - obstacol în calea dezvoltării durabile

GALERIE
ciprian iftimoaei
  • ciprian iftimoaei
- +

În cadrul societăţii, inegalitatea se manifestă într-o multitudine de forme: inegalitate de gen, inegalitate de şanse, inegalitate de venituri etc. 

Inegalitatea de gen poate însemna faptul că pentru aceeaşi muncă prestată, femeile primesc salarii mai mici în comparaţie cu bărbaţii. Faptul că accesul femeilor la unele funcţii de conducere în diverse domenii de activitate, inclusiv care ţin de politică, este restricţionat generează o inegalitate de gen. Copiii care provin din medii dezavantajate sau vulnerabile socioeconomic (copiii din mediul rural, copiii din familii sărace, copiii din cartierele mărginaşe, copiii romi) nu beneficiază de aceleaşi şanse de reuşită şcolară şi, mai târziu, socioprofesională. Prin urmare, prezenţa inegalităţilor de orice fel în societate reprezintă tot atâtea obstacole în calea dezvoltării umane. Omenirea nu-şi poate valorifica pe deplin potenţialul de care dispune dacă anumite categorii sociale sunt dezavantajate sau plasate în relaţii de inegalitate faţă de altele.

Inegalităţile de orice fel pot fi moştenite sau dobândite. În cazul inegalităţilor moştenite ne referim, de exemplu, la copiii care se nasc în familii vulnerabile: familii cu venituri mici, familii monoparentale, familii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, familii cu locuinţe precare etc. Un caz aparte îl constituie copiii abandonaţi de părinţi în instituţii rezidenţiale de tip vechi, care nu oferă servicii sociale de calitate, orientate spre nevoile copiilor. Totodată, sunt copii care se nasc în familii sau cupluri prospere, dar care, la un moment dat, pot fi afectate de „accidente” inerente vieţii: decesul unui părinte, pierderea locului de muncă, plecarea ambilor părinţi la muncă în străinătate şi lăsarea copiilor în grija familiei extinse. În astfel de cazuri, se manifestă inegalităţile dobândite, care ţin de „soartă” sau de „ghinion”, după cum se spune în limbajul obişnuit. Persoanele aflate în situaţii de risc/ vulnerabilitate sunt dezvantajate în raport cu persoanele care au un nivel de trai ridicat sau o viaţă „lipsită de griji”.

Anumite ideologii şi forţe politice consideră că un anumit grad de inegalitate poate reprezenta un stimulent pentru dezvoltarea economică, pentru mobilitatea capitalurilor şi persoanelor, pentru încurajarea inovării. Stimulentele economice (scutiri de taxe şi impozite, facilităţi fiscale, programe guvernamentale) sunt importante pentru creşterea economică şi se bazează pe posibilitatea ca o persoană fizică sau o întreprindere privată să obţină rezultate mai bune prin propriile eforturi. Cu toate acestea, atunci când gradul de inegalitate devine prea mare, aceasta poate pune în pericol creşterea economică. Acest lucru este vizibil atunci când inegalitatea este determinată de creşterea sărăciei în partea inferioară a scării de distribuţie a veniturilor. Atunci când persoanele aflate în partea inferioară a scării de distribuţie a veniturilor (sau a bogăţiei) nu au resursele necesare pentru a investi în competenţele şi în educaţia lor vor avea probleme în valorificarea potenţialului de care dispun (inteligenţă, creativitate, disponibilitate spre efort intelectual sau fizic etc.), ceea ce dăunează creşterii economice, bunăstării sociale.

Creşterea economică nu este întotdeauna incluzivă. Dimpotrivă, nu toţi oamenii beneficiază de pe urma prosperităţii care se acumulează la un moment dat într-o ţară. Atunci când venitul produs într-o ţară, astfel cum este măsurat prin PIB, creşte mai repede decât veniturile primite de către gospodăriile populaţiei din ţara respectivă, înseamnă că economia nu este favorabilă incluziunii şi că prosperitatea acumulată nu este împărtăşită de toate persoanele. Sărăcia este cauza cea mai importantă care generează inegalităţi de toate felurile, pretutindeni în lume.

Problema inegalităţilor a ajuns în prim-planul decidenţilor politici mai ales în timpul crizei economice globale din perioada 2009-2012. Efectele acestei crize asupra multor ţări au fost profunde, inversând tendinţa de convergenţă a standardelor de viaţă înregistrată în perioada anterioară de stabilitate macro-economică şi de relativă prosperitate, exercitând o presiune considerabilă asupra sistemelor de protecţie socială. Prin efectele sale, criza economică a afectat inclusiv persoanele, familiile, comunităţile care beneficiau de o oarecare stabilitate financiară. Gradul de inegalitate a crescut în majoritatea statelor membre UE, generând îngrijorări atât din perspectiva sustenabilităţii creşterii economice, cât şi din perspectiva coeziunii sociale. Pandemia de COVID-19 readuce în prim-plan problematica sărăciei, inegalităţilor de orice fel, marginalizării şi excluderii sociale.

În aprilie 2017, Comisia Europeană a prezentat Pilonul european al drepturilor sociale care abordează în mod explicit problema inegalităţii veniturilor. Al treilea principiu al pilonului stipulează dreptul la şanse egale pentru toţi. Din cei 14 indicatori principali din tabloul de bord social care însoţeşte pilonul, unul se referă în mod direct la inegalitatea veniturilor, în timp ce alţi indicatori vizează aspecte legate de combatere a inegalităţii veniturilor şi de asigurare într-o măsură mai mare a egalităţii de şanse.

Inegalitatea de şanse generează şi întreţine inegalitatea veniturilor şi viceversa. Lipsa şanselor egale duce la creşterea inegalităţii veniturilor întrucât apar diferenţe şi mai mari între competenţele şi potenţialul de învăţare ale generaţiei viitoare din cauza resurselor disponibile (economice, sociale, culturale) mobilizate în momente-cheie ale devenirii socioprofesionale. Distribuţia inegală a veniturilor poate duce la un nivel mai redus al egalităţii de şanse pentru generaţia viitoare, deoarece avantajele care decurg din nivelul mai ridicat al veniturilor şi al bogăţiei în cadrul unei familii sunt transmise mai uşor generaţiei viitoare. Acest efect de reproducere a bunăstării sau a sărăciei de la o generaţie la alta impune o serie de politici publice pentru reducerea inegalităţilor care pot plasa în poziţii dezavantajate social persoane, familii, comunităţi întregi.

În Raportul de ţară pentru anul 2018 al Comisiei Europene privind România se subliniază şi problemele discriminării în România. Se menţionează faptul că romii se confruntă cu numeroase dezavantaje: inegalitate de şanse şi rată a sărăciei extrem de ridicate, rată scăzută de ocupare a forţei de muncă, nivel slab de instruire, nivel scăzut de acoperire de către asigurările de sănătate şi condiţii precare de locuit. În acelaşi timp, se relevă faptul că persoanele cu handicap şi copiii se confruntă cu un risc mai ridicat de sărăcie. Multe persoane cu handicap părăsesc timpuriu şcoala şi puţine ajung în învăţământul terţiar, ceea ce le scade şansele de inserţie socioprofesională.

O societate erodată de sărăcie şi inegalităţi de tot felul nu are niciun fel de perspectivă de dezvoltare durabilă. Atunci când inegalităţile dintre persoane, grupuri, comunităţi, sau dintre ţări devin pregnante se impune ca societatea/ statul/ comunitatea internaţională să intervină printr-o serie de strategii, politici publice şi măsuri îndreptate spre reducerea inegalităţilor dintre oameni, de a crea, pe cât posibil, şanse egale pentru valorificarea potenţialului fiecăruia, pretutindeni. Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă este un asemenea instrument prin care organizaţii internaţionale, state, comunităţi şi persoane pot contribui la reducerea inegalităţilor, pentru o societate incluzivă şi durabilă.

Ciprian Iftimoaei este director adjunct la Direcţia Judeţeană de Statistică Iaşi şi lector asociat doctor la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Raport

Cătălin ONOFREI

Raport

Un secol de împliniri măreţe!

Filmuletul zilei

opinii

„Securiti”

Briscan ZARA

„Securiti”

Bogaţii sunt nişte oameni terifiaţi de lume, înspăimântaţi de accidente, de boli, de moarte, de imprevizibil, necunoscut. Lor nu trebuie să li se întâmple nimic atâta timp cât au banii necesari pentru a-şi construi protecţie şi a reduce la minimum posibilitatea ca un rău să li se întâmple. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, totul trebuie asigurat, prevăzut. Cu cât eşti mai bogat, cu atât riscul este eliminat, de orice fel ar fi el. La fel şi libertatea…

Recensământul General Agricol-runda 2020

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul General Agricol-runda 2020

Un diagnostic al agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Acolo unde America s-a născut

Mihai DORIN

Acolo unde America s-a născut

Un loc de neevitat în orice sejur american este Philadelphia. Istoria Lumii Noi începe cu Columb, însă istoria libertăţii americane începe în acest oraş providenţial. Aici s-a pus piatra de temelie a unei mari naţiuni, ce avea să înalţe idealul libertăţii la rangul de politică universală. Până la 4 iulie 1776, coloniile americane acceptaseră statutul de copii ascultători ai metropolei londoneze. 

pulspulspuls

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Apropo de haloimisul politic de Bahlui al negocierilor şi votării bugetului local de ieri, haideţi să vă povestim pe astăzi şi o micuţă picanterie de famiglie, dacă tot s-a înfierbântat lumea pe tema asta! 

Caricatura zilei

Viteză

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.