625 de copii ucraineni tratați la „Sf. Maria” în 400 de zile de conflict. Medic ieșean: „putem vorbi aproape de o patologie de război”
„Ziarul de Iasi” marcheaza cele 400 de zile de la începutul razboiului declansat d (...)
citeste totsambata, 01.04.2023
Din ce în ce mai mult ecologismul tinde să devină o nouă versiune a comunismului, graţie şi ideologiei woke. Iar profanarea (fiindcă acesta e cuvântul potrivit) tablourilor din muzee aminteşte tulburător de cancel culture şi de febra dărâmării statuilor.
Două tablouri de Van Gogh, unul la National Gallery, altul la Palazzo Bonaparte din Roma, peste care se aruncă supă de roşii; tablouri de Boticelli, Cranach cel Bătrân, Giorgione, Rafael, Rubens, Vermeer, Goya, Monet, Picasso, Turner, Constable servind drept pretext pentru acţiunile unor grupuri de militanţi ecologişti. Aceste acţiuni au avut loc la Veneţia, Londra, Dresda, Haga, Potsdam, dar şi în îndepărtata Australie. Cel mai adesea, activiştii se lipeau cu scotch de ramele tablourilor, uneori însă - cum am văzut - aruncau cu supă sau cu piure de cartofi. Din fericire, pânzele sunt protejate de sticlă, dar simplul fapt că e nevoie de o asemenea protecţie ridică semne de întrebare. Câteva tablouri, ce înfăţişează scene sângeroase, au fost alese tocmai pentru a ne avertiza - spun protestatarii - că încălzirea climei va provoca violenţe necontrolate. Astfel de proteste au devenit o adevărată modă şi ele sunt simptomatice pentru radicalizarea mişcărilor ecologiste.
Câteva organizaţii sunt în mod deosebit active în momentul de faţă: Just Stop Oil, Futuro Vegetal (în Spania), Ultima Generazione, Letze Generation, Extinction Rebellion, Renovation, Scientist Rebellion etc. Mijloacele de manifestare diferă, de la proteste platonice la acţiuni contondente. Iniţiativa unor agricultori dintr-un departament francez de a construi, pentru irigaţii, un bazin de apă prin colectarea pânzelor freatice a generat o reacţie violentă a unor militanţi ecologişti. Confruntările cu forţele de ordine s-au soldat cu zeci de răniţi. Să pui beţe în roate unor agricultori - iată încă un lucru greu de înţeles. O altă formă de protest este întreruperea spectacolelor, de teatru sau de operă. Ecologiştii vor astfel să ne arate că natura este mai importantă decât cultura. Pe lângă faptul că această opoziţie e fără sens, a lua cultura drept ostatecă e, în definitiv, o formă de barbarie. Pascal Bruckner nu ezită să vorbească, în acest sens, de „cretinism climatic”. Formula e brutală, însă are acoperire.
Discursul despre încălzirea globală ascunde şi destulă impostură. O serie de personalităţi, mai ales din lumea filmului şi a sportului, au devenit aprigi militanţi ecologişti. Numai că ei se deplasează cu avioane private, trăiesc într-un lux sfidător (şi devorator de energie), au iahturi şi automobile puternice. Diferenţa între principiile afişate şi modul lor de viaţă este enormă. Şi apoi, e semnificativ că doar societatea occidentală e ţinta protestelor ecologiştilor. Or, marii poluatori ai planetei sunt de căutat în alte locuri. China ocupă, aici, locul întâi, întrucât furnizează o treime (!) din emisiile de carbon de pe glob. Oare de ce militanţii nu fac acţiuni spectaculoase la Beijing şi la Shanghai?
E de remarcat, apoi, politizarea tot mai accentuată a mişcărilor ecologice. Ele sunt, cel mai adesea în chip manifest, şi anti-capitaliste. Greta a indicat, aici, calea de urmat: îmbinarea obiectivelor climatice cu obiectivele societale. Din ce în ce mai mult ecologismul tinde să devină o nouă versiune a comunismului, graţie şi ideologiei woke. Iar profanarea (fiindcă acesta e cuvântul potrivit) tablourilor din muzee aminteşte tulburător de cancel culture şi de febra dărâmării statuilor.
Trăim, de fapt, o situaţie paradoxală: ecologiştii trag semnale de alarmă, dar noi suntem deja inundaţi de mesaje transmise în mass-media, prin care ni se cere să salvăm planeta. Toate jurnalele de ştiri conţin imagini de la dezastre naturale ce sunt atribuite (cu câtă îndreptăţire? nu ştim) schimbărilor climatice. Catastrofismul e la modă: suntem anunţaţi că în curând viaţa pe planeta noastră va înceta să existe. Nu mai poţi face deosebirea între ştirile cu suport ştiinţific real şi fantasmele alarmiste. A apărut şi o boală nouă, eco-anxietatea, ce afectează tot mai multe persoane. Ni se repetă atât de des că suntem pe marginea prăpastiei încât închidem ochii ca să nu ameţim şi să cădem în gol.
Această problematică are nevoie de o abordare raţională şi lucidă. Isteria, agresivitatea, panica nu duc nicăieri. Iar activiştii ecologişti trebuie să încerce să iasă din fundătura în care au intrat cu un fel de frenezie sinucigaşă.
Alexandru Călinescu este profesor emerit la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic literar şi scriitor
Cuvinte cheie: + Just Stop Oil, Futuro Vegetal, Ultima Generazione, Letze Generation, ecologism, schimbari climatice
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
CALCULE - S-a scumpit curentul: mai rentează maşina electrică? Iată ce spun ieşenii proprietari!
O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?
Şofer băut, trimis la puşcărie după ce judecătorul l-a sunat iar el a închis. „Sfidarea Curţii”
Fotbalul nu te iartă când îl pui pe planul doi! Urcăm pe primul loc cu regrete mari
Andreea Mitu, învinsă la simplu, dar finalistă la dublu la Murska Sobota
Fraţii Tate, eliberaţi din arest preventiv şi plasaţi în arest la domiciliu
Şoferul unui autobuz cu pasageri, depistat la volan cu 1,44 mg/l alcool pur în aerul expirat
O familie de români a murit în timp ce încerca să intre clandestin în SUA
Nouă persoane, implicate într-un accident rutier produs pe DN 3
Rafila: Consumăm de trei ori mai multe antibiotice decât consumă Olanda sau Austria
Ucraina promite să nu uite şi să nu ierte niciodată ce s-a petrecut la Bucea
Document oficial! Vladimir Putin vrea să elimine ''dominaţia occidentalilor" în lume
Un bărbat care ar fi întreţinut relaţii sexuale cu un minor de 14 ani a fost reţinut
Trump nu va fi încătuşat când se va preda poliţiei. El va pleda nevinovat, au anunţat avocaţii săi
Ce a spus Geoană după prelungirea mandatului de adjunct al NATO
Oscar Pistorius rămâne în închisoare. Judecătorii nu i-au aprobat cererea de eliberare condiţionată
Elisabeta Moraru (Google): Sunt zeci de canale de YouTube româneşti cu peste 1 milion de abonaţi
Twitter lansează abonamentele pentru companii: 1.000 de dolari/ lună
LIVETEXT: Prima dezamăgire:POLI IAȘI-GLORIA BUZĂU 1-1, rezultat final
Credit Suisse şi UBS vor plăti dobânzi de aproape 11 miliarde de dolari pentru linia de salvare
Bianca Patrichi, concurentă Survivor, a fost extrem de fericită că a ajuns pe masa de masaj
Inedit! O concurentă de la Survivor România 2023 s-a îngrăşat în loc să slăbească
Adrian Minune, internat de urgenţă. Ce probleme de sănătate are manelistul?
Amalia Enache, prezentatoarea ştirilor de la Pro TV, a revenit la greutatea din timpul liceului
600 de copaci au prins viață astăzi pe platforma Antibiotice
Lucrezi de acasă sau la birou și vrei să scapi de stresul zilnic? Iată aici câteva idei utile! (P)
130 de ani de la înființarea primului partid social democrat din România! (P)
Cum să-ți schimbi locul de muncă și să eviți stresul? (P)
Căutați un brad artificial ieftin? Știm de unde să-l cumpărați (P)
Ce face un polizor unghiular și de ce este bine să îl ai la îndemână acasă? (P)
Accident grav în Copou: Un motociclist, în comă profundă la spital
Nicolae GRECUGreierii din capul „furnicuţei” |
Eugen MUNTEANUEufemismele (V) |
Dorin DOBRINCUUnionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei |
Ioan STANOMIRConstituţia de la 1923 şi posteritatea ei |
PULSO fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce? |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.