anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

sambata, 01.04.2023

Infantilisme ecologiste

GALERIE
Alexandru-Calinescu
  • Alexandru-Calinescu
- +

Din ce în ce mai mult ecologismul tinde să devină o nouă versiune a comunismului, graţie şi ideologiei woke. Iar profanarea (fiindcă acesta e cuvântul potrivit) tablourilor din muzee aminteşte tulburător de cancel culture şi de febra dărâmării statuilor.

Două tablouri de Van Gogh, unul la National Gallery, altul la Palazzo Bonaparte din Roma, peste care se aruncă supă de roşii; tablouri de Boticelli, Cranach cel Bătrân, Giorgione, Rafael, Rubens, Vermeer, Goya, Monet, Picasso, Turner, Constable servind drept pretext pentru acţiunile unor grupuri de militanţi ecologişti. Aceste acţiuni au avut loc la Veneţia, Londra, Dresda, Haga, Potsdam, dar şi în îndepărtata Australie. Cel mai adesea, activiştii se lipeau cu scotch de ramele tablourilor, uneori însă - cum am văzut - aruncau cu supă sau cu piure de cartofi. Din fericire, pânzele sunt protejate de sticlă, dar simplul fapt că e nevoie de o asemenea protecţie ridică semne de întrebare. Câteva tablouri, ce înfăţişează scene sângeroase, au fost alese tocmai pentru a ne avertiza - spun protestatarii - că încălzirea climei va provoca violenţe necontrolate. Astfel de proteste au devenit o adevărată modă şi ele sunt simptomatice pentru radicalizarea mişcărilor ecologiste.

Câteva organizaţii sunt în mod deosebit active în momentul de faţă: Just Stop Oil, Futuro Vegetal (în Spania), Ultima Generazione, Letze Generation, Extinction Rebellion, Renovation, Scientist Rebellion etc. Mijloacele de manifestare diferă, de la proteste platonice la acţiuni contondente. Iniţiativa unor agricultori dintr-un departament francez de a construi, pentru irigaţii, un bazin de apă prin colectarea pânzelor freatice a generat o reacţie violentă a unor militanţi ecologişti. Confruntările cu forţele de ordine s-au soldat cu zeci de răniţi. Să pui beţe în roate unor agricultori - iată încă un lucru greu de înţeles. O altă formă de protest este întreruperea spectacolelor, de teatru sau de operă. Ecologiştii vor astfel să ne arate că natura este mai importantă decât cultura. Pe lângă faptul că această opoziţie e fără sens, a lua cultura drept ostatecă e, în definitiv, o formă de barbarie. Pascal Bruckner nu ezită să vorbească, în acest sens, de „cretinism climatic”. Formula e brutală, însă are acoperire.

Discursul despre încălzirea globală ascunde şi destulă impostură. O serie de personalităţi, mai ales din lumea filmului şi a sportului, au devenit aprigi militanţi ecologişti. Numai că ei se deplasează cu avioane private, trăiesc într-un lux sfidător (şi devorator de energie), au iahturi şi automobile puternice. Diferenţa între principiile afişate şi modul lor de viaţă este enormă. Şi apoi, e semnificativ că doar societatea occidentală e ţinta protestelor ecologiştilor. Or, marii poluatori ai planetei sunt de căutat în alte locuri. China ocupă, aici, locul întâi, întrucât furnizează o treime (!) din emisiile de carbon de pe glob. Oare de ce militanţii nu fac acţiuni spectaculoase la Beijing şi la Shanghai?

E de remarcat, apoi, politizarea tot mai accentuată a mişcărilor ecologice. Ele sunt, cel mai adesea în chip manifest, şi anti-capitaliste. Greta a indicat, aici, calea de urmat: îmbinarea obiectivelor climatice cu obiectivele societale. Din ce în ce mai mult ecologismul tinde să devină o nouă versiune a comunismului, graţie şi ideologiei woke. Iar profanarea (fiindcă acesta e cuvântul potrivit) tablourilor din muzee aminteşte tulburător de cancel culture şi de febra dărâmării statuilor.

Trăim, de fapt, o situaţie paradoxală: ecologiştii trag semnale de alarmă, dar noi suntem deja inundaţi de mesaje transmise în mass-media, prin care ni se cere să salvăm planeta. Toate jurnalele de ştiri conţin imagini de la dezastre naturale ce sunt atribuite (cu câtă îndreptăţire? nu ştim) schimbărilor climatice. Catastrofismul e la modă: suntem anunţaţi că în curând viaţa pe planeta noastră va înceta să existe. Nu mai poţi face deosebirea între ştirile cu suport ştiinţific real şi fantasmele alarmiste. A apărut şi o boală nouă, eco-anxietatea, ce afectează tot mai multe persoane. Ni se repetă atât de des că suntem pe marginea prăpastiei încât închidem ochii ca să nu ameţim şi să cădem în gol.

Această problematică are nevoie de o abordare raţională şi lucidă. Isteria, agresivitatea, panica nu duc nicăieri. Iar activiştii ecologişti trebuie să încerce să iasă din fundătura în care au intrat cu un fel de frenezie sinucigaşă.

Alexandru Călinescu este profesor emerit la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic literar şi scriitor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.