Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Infecţia cu HPV: ce tratament este eficient?

GALERIE
hpv
  • hpv
- +

Ce teste pot depista infecţia cu HPV, când se efectuează acestea şi ce recomandări terapeutice pot fi luate în considerare când se depistează infecţia, aflaţi din articolul următor:

Prof. dr. Mircea Onofriescu, Maternitatea „Cuza Vodă“ Iaşi: „Există mai multe tuplini de HPV (Virusul Papiloma Uman). Infecţiile cu tulpini HPV cu risc scăzut sunt asociate în mod caracteristic cu verucile genitale (condiloamele, negii din zona genital). Tulpinile HPV cu risc crescut sunt responsabile de apariţia cancerului de col uterin. De aceea e important de înţeles că nu orice infecţie cu HPV poate duce la cancer de col uterin. Tulpinile HPV cu risc înalt oncogene care frecvent pot duce duce la apariţia cancerului de col uterin, sunt tulpinile HPV 16 şi 18. Conform statisticilor, aproximativ 70% dintre cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infecţia cu aceste tulpini.

Testul Papanicolau poate evidenţia celule care sugerează existenţa infecţiei cu HPV

De reţinut că de cele mai multe ori infecţia cu HPV este asimptomatică. Iar cancerul de col uterin se dezvoltă în timp - 15-20 de ani de la infectarea cu tulpina cu risc oncologic, fără ca femeia să aibă simptome. Femeia, infectată de obicei la începutul vieţii sexuale, nu ştie că are boala şi că peste mulţi ani ar putea dezvolta un cancer de col uterin. Tocmai de aceea sunt importante controalele ginecologice periodice: după debutul vieţii sexuale, orice femeie ar trebui să-şi facă măcar odată pe an un control ginecologic. Testul Papanicolau este foarte important - cu ajutorul acestuia se realizează practic o verificare a statusului celulelor de la nivelul zonei cervico-vaginale. Efectuat fie în mediul lichid, fie în modul clasic - Testul Papanicolau poate evidenţia celule care sugerează infecţia cu HPV. Infecţiile genitale joase pot modifica celulele de la nivelul colului uterin şi pot crea falsa impresie impresie de celule cervicale infectate cu HPV. Foarte important de reţinut: trebuie respectate condiţiile de recoltare a celulelor de la nivelul colului uterin. Condiţia principală este că NU se recoltează dacă exită o infecţie genitală. Trebuie tratată infecţia şi apoi recoltate celule de la nivelul colului uterin Trebuie de remarcat că în momentul de faţă nu mai este folosită vechea clasificare Babeş Papanicolau ci clasificarea Bethesda. Aceasta este mai complexă şi mai exactă.

Ce test este indicat pentru depistarea tulpinilor de HPV?

Dacă se suspicionează o infecţie cu HPV, trebuie să se facă genotiparea pentru a se stabili dacă e vorba de o tulpină cu risc crescut oncogen. Genotiparea presupune o nouă recoltare de celule de la nivelul canalului cervical, fiind o analiză mai costisitoare. Existând două variante. Testul COBAS este analiza de prima intenţie, mai accesibilă ca preţ, foarte utilă şi care ar trebui recomandat iniţial femeilor suspecte de o infectare cu HPV. Testul Cobas identifică dacă sunt prezente tulpinele 16 şi 18, cel mai frecvent implicate în cancerul de col cauzat de infecţia cu HPV. De asemenea, Testul COBAS poate depista alte 12 tulpini HPV. Cealaltă variantă este mai scumpă şi identifică toate tulpinele cu risc oncogenic crescut. în general, se recomandă Testul COBAS, acesta fiind recomandat şi de societăţile internationale. Nu este nici foarte scump şi despistează genotipurile 16 şi 18 care sunt clar implicate în 95% din cazurile de cancer de col uterin. Cel de-al doilea test pentru genotipare care este mult mai scump şi care depistează toate tulpinile HPV oncogene, se recomandă foarte rar. Atunci când există suspiciunea de infecţie cu HPV, societăţile internationale recomandă să se facă genotiparea apelând la testul COBAS.

Există situaţii în care imunitatea organismului învinge infecţia

Există două rezultate posibile la testul COBAS. În primul caz să se depisteze infecţia cu tulpinele 16 şi 18, tulpinile cel mai frecvent implicate în apariţia canceurlui de col uterin. În această situaţie se recomandă monitorizarea prin efectuarea citologiei cervicale, la fiecare şase luni. Prezenţa tulpinilor 16 şi 18 sau a altor tuplini cu risc oncogene, nu înseamnă obligatoriu că femeia respectivă va face cancer de col uterin. Există situaţii în care imunitatea organismului învinge infecţia. Iar când se repetă genotiparea peste un an sau doi, se constată absenţa infecţiei cu HPV. Este însă obligatorie efectuarea PapTest-ului odată la şase luni. Acest test poate depista la timp dacă apar modificări ale celulelor de la nivelul colului uterin. Dacă după un Pap Test se constată că există leziuni cervicale, vorbim de o altă atitudine terapeutică. De obicei, dacă PapTestul depistează modificări celulare, se recomandă colposcopie şi o biopsie ţintită. Doar în urma acestor investigaţii se poate aprecia dacă este o stare precanceroasa, un cancer în stadiu iniţial sau invaziv. Biopsia cervicală prelevă o mică porţiune de ţesut cervical şi nu numai celule aţa cum se întimplâ la PapTest. În funcţie de rezultate, se stabileşte care poate fi cea mai indicată metodă terapeutică. Nu trebuie neaparat sa se ajunga la operatie. în funcţie de rezulalte, se poate face o conizaţie. Se îndepărtează o suprafaţă mare de ţesut din zona modificată, încât practic HPV nu mai are posibilitatea să penetreze profund şi să determine apariţia cancerului de col uterin. Nu se mai face cauterizare, se face conizaţie cu ansa electrică care îndepărtează până la limitele de siguranţă zonele respective.

Nu există nici un tratament care să vindece infecţia cu HPV

A doua situaţie după Testul Cobas este să se depisteze infecţia cu tulpini HPV neoncogenice. în astfel de situaţii se recomandă monitorizare prin PapTest măcar o dată pe an. Atenţie: NU există niciun tratament (interferon sau medicamente folosite în tratamentului herpesului genital) care să vindece infecţia cu HPV, indiferent de genotipul implicat, dacă este sau nu cu risc oncogenic. în unele situaţii, poate apărea o vindecare după o perioadă, sistemul imun reuşind să elimine virusul. Chiar dacă se recomandă medicamente care se spune că ajută la creşterea imunităţii, părerea mea este că acestea nu au efect. Sunt congrese numai pe subiectiul acesta, dar până în prezent nu s-a dovedit ştiinţific teoria conform câreia medicamentele care ar duce la creşterea imunităţii, ar ajuta la debarasarea de virus.

Infecţia cu HPV se poate agrava şi pot apărea modificări celulare mult mai rapide atunci când există alte infecţii în sfera genitală

Infecţia cu HPV se poate agrava şi pot apărea modificări celulare mult mai rapide atunci când există alte infecţii în sfera genitală, infecţii care nu sunt tratate corect. Este foarte important să se tratateze corect infecţiile genitale şi bolile cu transmitere sexuală. De exemplu, dacă apare o infecţie cu candida sau trichomonas care nu sunt tratate sau sunt tratate insuficient, bineînţeles că infecţiile respective fragilizează ţesuturile şi atunci creşte agresivitatea infecţiei cu HPV. Repet: infecţia cu HPV se poate acutiza şi pot apărea modificări celulare atunci când alte infecţii din sfera genitală nu sunt tratate corect.

Se poate preveni?

Singura modalitate de a preveni infecţia cu HPV este vaccinarea la femeile tinere înainte sau imediat după începerea vieţii sexuale. Eficienţa scade cu cât se face mai târziu vaccinarea. Societăţile internationale recomandă în continuare vaccinarea pentru cele două tulpini oncogenice, 16 şi 18. Asta chiar dacă sunt multe discuţii şi interpretări, considerându-se că se se face lobby pentru firmele de medicamente. în general, vaccinurile în istoria lor au fost foarte importante, dar şi contestate. Important este să se înţeleagă că în prezent singura modalitate de a preveni infecţia cu HPV este acest vaccin care practic ajută să creeze anticorpi antiHPV. Astfel organismul are posibilitatea să se apere atunci când va intra în contact cu virusul.

Testare gratuită pentru cancerul de col uterin

Tinerii trebuie să înţeleagă importanţa prevenirii infecţiile sexuale transmisibile de la începutul debutului vieţii sexuale prin folosirea prezervativului, evitarea partenerilor multipli, igiena locală, tratamentulu corect şi precoce al infecţiilor genitale joase. Pacientele după 25 ani trebuie să înţeleagă importanţa efectuarii gratuite a PapTestului prin medicul de familie sau medicul ginecolog prin Programul Naţional de Screening al Cancerului de Col Uterin.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri