Infecția cu virusul SARS-CoV-2 și vitamina D
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

vineri, 21.01.2022

Infecția cu virusul SARS-CoV-2 și vitamina D

GALERIE
dr Ioana Luca
 • dr Ioana Luca
- +

Noua provocare pe care o constituie infecția determinată de virusul SARS-CoV-2 a atras după sine și o „pandemie” de informații propagate pe rețelele media sociale, de recomandări privind dieta și stilul de viață, care nu au suport științific, dar care sunt promovate din incertitudine și teamă.

Un caz clasic este cel al vitaminei D.

Considerată inițial un reglator al metabolismului calciului și al sistemului osos, vitamina D a fost ulterior avansată la statutul de hormon, deoarece receptorii pentru vitamina D au fost descoperiți și la nivelul pielii, mușchilor, sistemului imun sau celulelor maligne, ceea ce a sugerat că ea ar putea fi implicată în numeroase alte procese. Într-adevăr, studiile preclinice demonstrează aceste roluri la animale și aceste date au generat un interes puternic și chiar un entuziasm irațional asupra efectelor vitaminei D asupra sănătății. Însă, deocamdată, studiile pe oameni au demonstrat cu certitudine doar o îmbunătățire a contractilității musculare și o scădere a riscului de cădere, o reducere modestă a incidenței infecțiilor respiratorii superioare, ameliorarea tensiunii arteriale la pacienții hipertensivi și a evoluției leziunilor de psoriazis, precum și o ușoară scădere a mortalității generale la pacienții vârstnici cu nivel scăzut de vitamina D, dar în celelalte privințe au avut rezultate mixte sau nule. Așadar, cu siguranță nu s-a descoperit un panaceu!

Foarte puține alimente conțin vitamina D, astfel încât cea mai importantă sursă o constituie vitamina D sintetizată în piele, sub influența razelor ultraviolete. Datorită izolării la domiciliu și a limitării activităților în aer liber în această perioadă, riscul apariției unui deficit de vitamina D crește. Din acest motiv, în paralel cu promovarea unei diete echilibrate, care să includă alimente cu conținut ridicat de vitamina D (pește oceanic, gălbenuș de ou, carne roșie) și a expunerii regulate la soare, este recomandabil să se administreze suplimente de vitamina D, dozele profilactice fiind de 400 UI (unități internaționale) pe zi (10 micrograme pe zi) la copii și 600-800 UI pe zi (15-20 micrograme pe zi) la adulți.

Statusul vitaminei D este reflectat de nivelul sangvin al metabolitului său, 25-hidroxi-vitamina D. Dacă analizele de sânge arată o concentrație de 25(OH)vitamina D scăzută (insuficiență: 20-30 ng/mL, deficit moderat: 10-20 ng/mL, deficit sever < 10ng/mL), așa cum se observă în mod frecvent în timpul sezonului rece, se pot administra doze mai mari de vitamina D, pentru perioade scurte de timp. Cu aplicare la prevenția și tratamentul infecției cu SARS-CoV-2, este important să nu se autoadministreze doze foarte mari de vitamina D (în particular > 4000 UI pe zi) fără să existe o recomandare medicală, pentru că nu există dovezi clare că ele ar fi benefice, ba, mai mult, excesul de vitamina D prezintă și el riscuri pentru sănătate, mai ales la pacienții care au și alte probleme de sănătate, în special o scădere a funcționării rinichilor. Intoxicația cu vitamina D se manifestă prin fenomene severe de hipercalcemie (creștere a nivelului de calciu din sânge), ce afectează inima, creierul, aparatul digestiv sau sistemul muscular, calcificări pe pereții arterelor, pierdere de masă osoasă. Mai mult, dacă s-au administrat precursori de vitamina D, cum se întâmplă în general, intoxicația este greu reversibilă, deoarece vitamina rămâne stocată în depozitele organismului.

Ca întotdeauna ponderația, măsura, este cheia!

Pentru consultații, pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Dr. Ioana Luca, medic specialist Endocrinologie, Arcadia

<a data-cke-saved-href&acirc;"https:="" www.arcadiamedical.ro="" medic="" ioana-luca="" "="" data-cke-pa-onclick&acirc;"window.open(this.href,="" '',="" 'resizable&acirc;no,status&acirc;no,location&acirc;no,toolbar&acirc;no,menubar&acirc;no,fullscreen&acirc;no,scrollbars&acirc;no,dependent&acirc;no');="" return="" false;"="" href&acirc;"https:="">
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primarul Chirica şi limbajul de mahala

Toni HRIŢAC

Primarul Chirica şi limbajul de mahala

Duritatea de limbaj, libertatea indecentă în apreciere sunt arme politice, dar nu pot fi folosite împotriva unor persoane care nu fac politică. Chiar şi în retorica electorală o asemenea exprimare este de obicei apanajul unor extremişti. Faptul că primarul Iaşului le foloseşte este un derapaj care trebuie sancţionat.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul extremismului

Alexandru CĂLINESCU

Pericolul extremismului

Am întâlnit în ultima vreme mai multe luări de poziţie care atribuiau „intelectualilor” vina pentru ascensiunea extremei drepte. Care intelectuali?

Spaţiile pentru artă din Iaşi. O nouă galerie

George PLEȘU

Spaţiile pentru artă din Iaşi. O nouă galerie

Orice deschidere a unei noi galerii este un act de curaj care trebuie salutat şi sprijinit. O scenă cât mai efervescentă, care va căuta să scape de conservatorism şi provincialismul care au dominat mult prea multă vreme cultura ieşeană, şi care va dori să fie conectată la trendurile globale, va atrage atenţia şi asupra potenţialului creativ local şi va genera mai multe puncte de diseminare a artei contemporane şi educare a publicului.

Critica „de întâmpinare”?

Nicolae CREŢU

Critica „de întâmpinare”?

Nu se mai vorbeşte prea mult, de deja destul de multă vreme, despre o critică de întâmpinare. Ceea ce nu înseamnă, totuşi, că ea ar fi dispărut cu totul, poate, mult mai curând şi de înţeles într-o măsură, doar că a suferit, în noi „contexte”, nu puţine mutaţii, deformări, probabil şi pervertiri. Faţă de ce era ea cel mai adesea, deşi nu lipseau nici atunci simulacrele de „critică”, doar fardate cu aşa o etichetă indulgentă, sub regimul comunist şi controlul lui (nu numai cenzura) asupra activităţii editoriale.

pulspulspuls

Ce Harvard, ce Princeton, ce universităţi de top: uitaţi aicea diplomă, băbăeţ!

Ce Harvard, ce Princeton, ce universităţi de top: uitaţi aicea diplomă, băbăeţ!

Mişcare magistrală, de maestru emerit (nu spunem în ce anume) a rectorul de la „Cuza”, dom’ Tudorel, în aceste zile de plin scandal al pagiatului lucrării de doctorat a premierului Ciucă: a scos şi el la bătaie una din diplomele din sertar, şi nu una oarecare. 

Caricatura zilei

Din cauza Omicron, se lasă cu penalizări

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X