Infecţia cu virusul SARS-CoV-2 şi vitamina D
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 27.01.2021

Infecţia cu virusul SARS-CoV-2 şi vitamina D

GALERIE
covid, infectie, vitamina d
  • covid, infectie, vitamina d
- +

Dr. Ioana Luca, medic specialist Endocrino­logie, Arcadia: „Noua provocare pe care o constituie infecția determinată de virusul SARS-CoV-2 a atras după sine și o „pandemie“ de informații propagate pe rețelele media sociale, de recomandări privind dieta și stilul de viață, care nu au suport științific, dar care sunt promovate din incertitudine și teamă. 

 

Un caz clasic este cel al vitaminei D

Considerată inițial un reglator al metabolismului calciului și al sistemului osos, vitamina D a fost ulterior avansată la statutul de hormon, deoarece receptorii pentru vitamina D au fost descoperiți și la nivelul pielii, mușchilor, sistemului imun sau celulelor maligne, ceea ce a sugerat că ea ar putea fi implicată în numeroase alte procese. Într-adevăr, studiile preclinice demonstrează aceste roluri la animale și aceste date au generat un interes puternic și chiar un entuziasm irațional asupra efectelor vitaminei D asupra sănătății. Însă, deocamdată, studiile pe oameni au demonstrat cu certitudine doar o îmbunătățire a contractilității musculare și o scădere a riscului de cădere, o reducere modestă a incidenței infecțiilor respiratorii superioare, ameliorarea tensiunii arteriale la pacienții hipertensivi și a evoluției leziunilor de psoriazis, precum și o ușoară scădere a mortalității generale la pacienții vârstnici cu nivel scăzut de vitamina D, dar în celelalte privințe au avut rezultate mixte sau nule. Așadar, cu siguranță nu s-a descoperit un panaceu!
 
Foarte puține alimente conțin vitamina D, astfel încât cea mai importantă sursă o constituie vitamina D sintetizată în piele, sub influența razelor ultraviolete. Datorită izolării la domiciliu și a limitării activităților în aer liber în această perioadă, riscul apariției unui deficit de vitamina D crește. Din acest motiv, în paralel cu promovarea unei diete echilibrate, care să includă alimente cu conținut ridicat de vitamina D (pește oceanic, gălbenuș de ou, carne roșie) și a expunerii regulate la soare, este recomandabil să se administreze suplimente de vitamina D, dozele profilactice fiind de 400 UI (unități internaționale) pe zi (10 micrograme pe zi) la copii și 600-800 UI pe zi (15-20 micrograme pe zi) la adulți.
 
Statusul vitaminei D este reflectat de nivelul sangvin al metabolitului său, 25-hidroxi-vitamina D. Dacă analizele de sânge arată o concentrație de 25(OH)vitamina D scăzută (insuficiență: 20-30 ng/mL, deficit moderat: 10-20 ng/mL, deficit sever < 10ng/mL), așa cum se observă în mod frecvent în timpul sezonului rece, se pot administra doze mai mari de vitamina D, pentru perioade scurte de timp. Cu aplicare la prevenția și tratamentul infecției cu SARS-CoV-2, este important să nu se autoadministreze doze foarte mari de vitamina D (în particular > 4000 UI pe zi) fără să existe o recomandare medicală, pentru că nu există dovezi clare că ele ar fi benefice, ba, mai mult, excesul de vitamina D prezintă și el riscuri pentru sănătate, mai ales la pacienții care au și alte probleme de sănătate, în special o scădere a funcționării rinichilor. Intoxicația cu vitamina D se manifestă prin fenomene severe de hipercalcemie (creștere a nivelului de calciu din sânge), ce afectează inima, creierul, aparatul digestiv sau sistemul muscular, calcificări pe pereții arterelor, pierdere de masă osoasă. Mai mult, dacă s-au administrat precursori de vitamina D, cum se întâmplă în general, intoxicația este greu reversibilă, deoarece vitamina rămâne stocată în depozitele organismului. 
 
Ca întotdeauna ponderația, măsura, este cheia!“

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Summitul democraţiilor

Lucian DÎRDALA

Summitul democraţiilor

Mai ales dacă summitul democraţiilor va prefaţa forme durabile de cooperare, singura modalitate de evitare a cacofoniei va fi aceea ca Washingtonul să recurgă la metode mai vechi şi mai puţin ortodoxe de obţinere a consensului, cum ar fi plăţile colaterale şi exprimările mai răstite.

Filmuletul zilei

opinii

Moroii comunismului

Florin CÎNTIC

Moroii comunismului

Mai mulţi prieteni de dreapta mi-au reproşat discret textul tăios despre Donald Trump spunându-mi că, astfel, dau apă la moară neomarxismului agresiv al stângii americane şi europene. Deşi resping cocoloşirea fostului preşedinte sub acest motiv fals şi inadecvat, m-am gândit totuşi să reiau un text publicat aici în urmă cu şapte ani în care deconstruiam „nostalghia” după nazismul roşu.

Conferinţa

Radu PĂRPĂUȚĂ

Conferinţa

Conferinţa se poate intitula cam aşa: Protuberanţele adâncurilor la clasicii moderni sau De la parabolicul inteligenţei prezumţioase la trăirea abisalului echivoc (jur că titlul e autentic). Cred că nu ar fi de lepădat nici Influenţa stâlpilor de telegraf asupra ciclului menstrual la raţe sau, şi mai bine, Influenţa paralelismului şinelor de cale ferată asupra ciclului menstrual la ciorile de pe traverse.

Felicia Donceanu

Alex VASILIU

Felicia Donceanu

Prezenţa sporadică a muzicii academice româneşti în repertoriile filarmonicilor şi teatrelor lirice din ţară este, din 1990 până acum, o realitate. Câte o aniversare sau comemorare, o întâmplare, prezenţa rară a unui compozitor la pupitrul orchestrei simfonice din ţară pentru a oferi publicului o lucrare proprie (Sabin Păutza) mai aduc aminte publicului că în România există o cultură muzicală de excepţională valoare. Un nume care ar merita cu prisosinţă să fie mai bine cunoscut este al Feliciei Donceanu.

pulspulspuls

Hopa: iată cine a mai ratat la mustaţă tratamentul cu chişleac din piaţă!

Hopa: iată cine a mai ratat la mustaţă tratamentul cu chişleac din piaţă!

Gata, încă una şi mă duc, vorba reclamei: azi am zis să închidem în sfârşit subiectul spumos al banalului chişleac de pe augusta persoană e lui Peni Hill, vorba unui amic, dar nu înainte de a vă mai spune una mică, prin ricoşeu, despre acest tratament lactat în zi festivă. 

Caricatura zilei

Ivermectină

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.