Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Infecţia cu virusul SARS-CoV-2 şi vitamina D

GALERIE
covid, infectie, vitamina d
  • covid, infectie, vitamina d
- +

Dr. Ioana Luca, medic specialist Endocrino­logie, Arcadia: „Noua provocare pe care o constituie infecția determinată de virusul SARS-CoV-2 a atras după sine și o „pandemie“ de informații propagate pe rețelele media sociale, de recomandări privind dieta și stilul de viață, care nu au suport științific, dar care sunt promovate din incertitudine și teamă. 

 

Un caz clasic este cel al vitaminei D

Considerată inițial un reglator al metabolismului calciului și al sistemului osos, vitamina D a fost ulterior avansată la statutul de hormon, deoarece receptorii pentru vitamina D au fost descoperiți și la nivelul pielii, mușchilor, sistemului imun sau celulelor maligne, ceea ce a sugerat că ea ar putea fi implicată în numeroase alte procese. Într-adevăr, studiile preclinice demonstrează aceste roluri la animale și aceste date au generat un interes puternic și chiar un entuziasm irațional asupra efectelor vitaminei D asupra sănătății. Însă, deocamdată, studiile pe oameni au demonstrat cu certitudine doar o îmbunătățire a contractilității musculare și o scădere a riscului de cădere, o reducere modestă a incidenței infecțiilor respiratorii superioare, ameliorarea tensiunii arteriale la pacienții hipertensivi și a evoluției leziunilor de psoriazis, precum și o ușoară scădere a mortalității generale la pacienții vârstnici cu nivel scăzut de vitamina D, dar în celelalte privințe au avut rezultate mixte sau nule. Așadar, cu siguranță nu s-a descoperit un panaceu!
 
Foarte puține alimente conțin vitamina D, astfel încât cea mai importantă sursă o constituie vitamina D sintetizată în piele, sub influența razelor ultraviolete. Datorită izolării la domiciliu și a limitării activităților în aer liber în această perioadă, riscul apariției unui deficit de vitamina D crește. Din acest motiv, în paralel cu promovarea unei diete echilibrate, care să includă alimente cu conținut ridicat de vitamina D (pește oceanic, gălbenuș de ou, carne roșie) și a expunerii regulate la soare, este recomandabil să se administreze suplimente de vitamina D, dozele profilactice fiind de 400 UI (unități internaționale) pe zi (10 micrograme pe zi) la copii și 600-800 UI pe zi (15-20 micrograme pe zi) la adulți.
 
Statusul vitaminei D este reflectat de nivelul sangvin al metabolitului său, 25-hidroxi-vitamina D. Dacă analizele de sânge arată o concentrație de 25(OH)vitamina D scăzută (insuficiență: 20-30 ng/mL, deficit moderat: 10-20 ng/mL, deficit sever < 10ng/mL), așa cum se observă în mod frecvent în timpul sezonului rece, se pot administra doze mai mari de vitamina D, pentru perioade scurte de timp. Cu aplicare la prevenția și tratamentul infecției cu SARS-CoV-2, este important să nu se autoadministreze doze foarte mari de vitamina D (în particular > 4000 UI pe zi) fără să existe o recomandare medicală, pentru că nu există dovezi clare că ele ar fi benefice, ba, mai mult, excesul de vitamina D prezintă și el riscuri pentru sănătate, mai ales la pacienții care au și alte probleme de sănătate, în special o scădere a funcționării rinichilor. Intoxicația cu vitamina D se manifestă prin fenomene severe de hipercalcemie (creștere a nivelului de calciu din sânge), ce afectează inima, creierul, aparatul digestiv sau sistemul muscular, calcificări pe pereții arterelor, pierdere de masă osoasă. Mai mult, dacă s-au administrat precursori de vitamina D, cum se întâmplă în general, intoxicația este greu reversibilă, deoarece vitamina rămâne stocată în depozitele organismului. 
 
Ca întotdeauna ponderația, măsura, este cheia!“

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri