Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Infecţia urinară, o afecţiune uşoară, tratată la timp

GALERIE
dr Stefan
  • dr Stefan
- +

Infecţia urinară, afecţiune ce apare cu precădere în sezonul rece în rândul femeilor, mai ales, nu reprezintă o boală gravă, dacă este tratată la timp. Despre importanţa prezentării la medic încă de la primele semne şi care sunt acestea ne detaliază dr. Alina Aspazia Ştefan, medic specialist Nefrologie în cadrul Policlinicii Providenţa.

- Cum se dezvoltă infecţia urinară?
- Infecţia urinară este cauzată predominant de bacterii şi poate afecta orice parte a sistemului urinar, de la rinichi la uretră sau vezică urinară. De cele mai multe ori, aceste bacterii pătrund prin diferite căi, cel mai frecvent pe cale ascendentă, de la nivelul mucoaselor în sistemul urinar, însă ele sunt eliminate din organism prin intermediul sistemului imunitar. Atunci când agenţii patogeni reuşesc să învingă sistemul natural de apărare al organismului se înmulţesc şi provoacă infecţie. În peste 90% din cazurile de infecţie urinară responsabilă pentru declanşarea bolii este bacteria Escherichia coli.

- Care sunt cauzele apariţiei infecţiei?
- Infecţia este cauzată de:
- un sistem imunitar slăbit, mai ales la pacienţii diabetici, copii, vârstnici, pacienţii cu afecţiuni cronice, renale, neoplazii, boli autoimune;
- litiaza renală sau anomalii în structura tractului urinar pot creşte riscul unor infecţii urinare;
- lipsa estrogenilor la femeile aflate la menopauză;
- anumite metode de contracepţie pot creşte riscul infecţiilor urinare;
- deşi infecţia urinară nu este o boală cu transmitere sexuală, poate fi declanşată după un contact sexual neprotejat;

- Care sunt tipurile de infecţie urinară?
- În funcţie de localizare, există trei tipuri de infecţie urinară:
a. infecţii urinare joase, din care fac parte cistita şi uretrita
b. infecţa urinară înaltă sau pielonefrita acută
Cistita reprezintă o inflamaţie a vezicii urinare care afectează aproape în totalitate femeile, fiind cea mai răspândită formă de infecţie urinară. Uretrita, sau inflamaţia uretrei, mai frecventă la bărbaţi, contractată, de obicei, prin contactul sexual, poate apărea şi la femei. Pielonefrita acută reprezintă inflamaţia bazinetului şi a rinichiului şi este cea mai gravă dintre infecţiile urinare.

- Cum sunt diagnosticate infecţiile urinare?
- Diagnosticul este foarte uşor de pus, odată ce a apărut simptomatologia clinică şi după prezentarea la medic. Infecţiile urinare pot fi depistate prin analize uzuale, cum ar fi sumarul de urină, urocultura şi/sau investigaţii imagistice.

- Care sunt simptomele infecţiilor urinare?
- Simptomatologia infecţiilor urinare este în funcţie de localizare. Cistita şi uretrita se manifestă prin sindrom cistitic, adică usturimi micşionale, senzaţie de urinară frecventă şi în cantitate mică, urină tulbure, cu sau fără prezenţa febrei.
Infecţiile urinare înalte, însă, se manifestă mai zgomotos: cu febră, frison, intoleranţă digestivă, dureri lombare şi sindromul cistitic.

- Care sunt complicaţiile infecţiilor urinare?
- Complicaţiile sunt infecţiile urinare recurente, o posibilă afectare permanentă a rinichilor, mai ales după infecţii urinare înalte, sepsisul (o complicaţie gravă mai ales a pielonefritelor acute), iar la persoanele însărcinate infecţiile urinare netratate pot cauza complicaţii în cazul fătului şi/sau al mamei.

- Ce recomandări oferiţi pentru prevenirea infecţiilor urinare?
- Un consum adecvat de lichide, peste doi litri de apă pe zi, care va avea un efect de spălare asupra tractului urinar;
- Este importantă urinarea imediat ce a apărut senzaţia;
- Consumul de probiotice, iaurtul trebuie să facă parte din alimentaţie;
- Un consum adecvat de legume şi fructe va creşte PH-ul urinar şi va proteja tractul de infecţiile urinare;
- Igiena vestimentară este importantă;
- Evitarea constipaţiei este, de asemenea, un factor protectiv;
- Consumul sucului de merişoare, care conţine importante cantităţi de vitamina C, acid salicilic şi antioxidanţi cu rol antibacterian;
- Tratamentul antibiotic, după efectuarea uroculturii;


***

În perioada 23 octombrie – 3 noiembrie 2017, Policlinica Providenţa organizează campania ”Pentru sănătatea bunicilor noastre! ”, având scopul de a preveni şi trata infecţiile urinare, acum odată cu sosirea sezonului rece.
Adresată persoanelor în vârstă, pensionare, campania va include o consultaţie la medicul specialist nefrolog şi un set de analize de laborator, toate gratuite.
Setul de analize conţine:
- Sumar de urină
- Urocultură
- Creatinină
În urma efectuării analizelor, în baza rezultatelor, dr. Alina Aspazia Ştefan, medic specialist Nefrologie în cadrul Policlinicii Providenţa, va stabili conduita terapeutică necesară pentru a ameliora starea de sănătate a persoanelor vizate.
Pentru a beneficia de campanie, , vă rugăm să vă programaţi la unul dintre numerele de telefon 0232 215 940 / 0729 292 897 sau prin e-mail la adresa programari.policlinica@providentamedical.ro, şi să prezentaţi cuponul de pensie la recepţia unităţii noastre.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce au în comun poşetele de mii de euro ale Elenei Udrea şi pensiile speciale

Dan CONSTANTIN

Ce au în comun poşetele de mii de euro ale Elenei Udrea şi pensiile speciale

În ambele cazuri este vorba despre sentimentul de dreptate şi echitate socială.

opinii

Je suis Buzatu!

Briscan ZARA

Je suis Buzatu!

Avem drepturi! E o ţară liberă, sunt şi ei oameni, mai greşesc, că nimeni nu-i perfect! Toţi avem dreptul să trăim bine! Jos dictatura!

Dinastia beizadelelor

Cristina DANILOV

Dinastia beizadelelor

Întrebarea noastră de azi este: nu ar trebui să ne gândim serios la problema relației copii-bani? Ar trebui să-i ofer copilului meu tot ce-și dorește și oricât își dorește? De la ce vârstă, câți bani și în ce condiții?

Dom’ Mitică şi Eminescu

Mihai DORIN

Dom’ Mitică şi Eminescu

Atât de mult îl iubea pe Eminescu Nea Mitică Buzatu, baronul neclintit de electoratul vegetal, dar în fine strămutat de către DNA, încât l-a înghesuit de-a valma în portbagajul maşinii, chinuindu-l să încapă în spaţiul obscur ce va fi tăinuind atâtea secrete, că nu vom avea noi niciodată destui procurori cinstiţi care să îi dezlege misterele. 

pulspulspuls

Doamne fereşte! Aventurile sexuale scandaloase ale lui Bulăceanu finalizate cu o vizită pe Muntele Sfânt

Doamne fereşte! Aventurile sexuale scandaloase ale lui Bulăceanu finalizate cu o vizită pe Muntele Sfânt

Ehehei, dragi justiţiabili ieşeni, iacătă căci tocmai ce am scris noi aicea la rubricuţă, pe la finele săptămânii trecute, despre evlavia prea-cucernică ce pare să-l fi cuprins în ultima vreme pe prococurorul ieşean Bulăceanu, cel scăpat de colegi basma curată după ce ar fi nenorocit două copchile ale unui cumătru, căci, iote, unii cunoscători ai chestiunii au şi ieşit cică la interval cu noutăţi care de care mai interesante despre aceste personagiu dubios şi sinistru, ba chiar de altfel numai bun de dus acolo unde îi e locul celor ce fac asemenea năzdrăvănii pentru care alţii stau ani grei prin puşcării. 

Caricatura zilei

Mai bine pensionar, decât IT-ist

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Era necesar ca Guvernul sa faca taieri mai mari in sectorul public pentru a face ca masurile de redresare fiscale sa fie mai eficiente?

vezi raspunsuri