Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Infecțiile nosocomiale vor fi raportate diferit, într-un registru electronic

GALERIE
medic-computer
  • medic-computer
- +

Începând din această lună, infecţiile nosocomiale din spitale se vor raporta diferit, acestea considerându-se „infecţii asociate asistenţei medicale“, conform ordinului de ministru nr. 1101/30.09.2016, care a intrat în vigoare de curând. 

Principala schimbare este că acestea se vor trece săptămânal într-un registru electronic unic de monitorizare pentru fiecare secţie, iar toţi angajaţii din spital, de la asistenţi, medici şi până la personalul din conducere vor fi responsabili de cum se va face monitorizarea, şi nu doar medicul epidemiolog, aşa cum era până acum. „Prin acest ordin sunt stabilite atribuţii clare pentru fiecare categorie de personal, începând de la medicul curant, la asistent medical şef, director medical sau manager. Se doreşte o raportare cât mai exactă a infecţiilor, pentru depistarea precoce a acestora, fără să mai fie probleme de subraportare, cum au fost până acum“, a precizat dr. Liviu Stafie, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi.

Astfel, în fiecare zi de luni, toate secţiile unui spital vor înregistra cazurile de infecţii nosocomiale, inclusiv cele de suspiciune pentru săptămâna precedentă. „Acest registru este înfiinţat la nivelul fiecărei secţii, iar confirmarea sau infirmarea cazurilor o dă epidemiologul, de exemplu, eu raportez că există suspiciunea, se face anchetă şi se stabileşte de unde provine infecţia“, a precizat dr. Florentina Popa, medic epidemiolog şi director de îngrijiri al Spitalului de Recuperare. Aceasta a mai explicat că raportările săptămânale sunt transmise mai departe către Compartimentul de Supraveghere şi Control al Infecţiilor Nosocomiale şi către managerul unităţii, urmând ca, la final de lună, raportarea integrală să se facă la DSP. „Prin această schimbare, responsabilizarea e mai mare, de toate se ocupa până acum epidemiologul, iar munca era una uriaşă, era dificil să gestionezi atâtea cazuri. Astfel, tot personalul este obligat să se implice în limitarea infecţiilor. De asemenea, pentru că raportările vor fi publice şi pe site, pacientul va şti care este situaţia în spital, va fi o transparenţă mai mare“, a precizat ec. Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare.

Orice spital va avea un medic infecţionist

O altă noutate este că fiecare spital va fi obligat să aibă un medic infecţionist, fie să îl angajeze, fie prin contract de prestări servicii, acest lucru nefiind până în momentul de faţă obligatoriu. Principala lui atribuţie va fi să se ocupe de limitarea consumului de antibiotice, infecţiile cu clostridium difficile fiind cauzate şi de astfel de abuzuri. 
 
Problema este însă că momentan reprezentanţii spitalelor încă nu ştiu cum se vor face aceste angajări. „Toţi cei care vor să administreze un antibiotic se vor consulta şi vor lua decizii împreună cu acest medic. Momentan, se face un abuz de antibiotice în rândul pacienţilor, şi acest lucru ar trebui limitat, de aceea infecţionistul se va ocupa de tot ce înseamnă politica de utilizare a acestora. Acesta va trebui să fie angajat al nostru sau să fie un clinician care să facă anumite cursuri de perfecţionare în domeniu, însă ne-am interesat şi nu ştie nimeni unde se fac şi cum se fac aceste cursuri“, a completat dr. Florentina Popa. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri