Infecțiile nosocomiale vor fi raportate diferit, într-un registru electronic
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Infecțiile nosocomiale vor fi raportate diferit, într-un registru electronic

GALERIE
medic-computer
  • medic-computer
- +

Începând din această lună, infecţiile nosocomiale din spitale se vor raporta diferit, acestea considerându-se „infecţii asociate asistenţei medicale“, conform ordinului de ministru nr. 1101/30.09.2016, care a intrat în vigoare de curând. 

Principala schimbare este că acestea se vor trece săptămânal într-un registru electronic unic de monitorizare pentru fiecare secţie, iar toţi angajaţii din spital, de la asistenţi, medici şi până la personalul din conducere vor fi responsabili de cum se va face monitorizarea, şi nu doar medicul epidemiolog, aşa cum era până acum. „Prin acest ordin sunt stabilite atribuţii clare pentru fiecare categorie de personal, începând de la medicul curant, la asistent medical şef, director medical sau manager. Se doreşte o raportare cât mai exactă a infecţiilor, pentru depistarea precoce a acestora, fără să mai fie probleme de subraportare, cum au fost până acum“, a precizat dr. Liviu Stafie, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi.

Astfel, în fiecare zi de luni, toate secţiile unui spital vor înregistra cazurile de infecţii nosocomiale, inclusiv cele de suspiciune pentru săptămâna precedentă. „Acest registru este înfiinţat la nivelul fiecărei secţii, iar confirmarea sau infirmarea cazurilor o dă epidemiologul, de exemplu, eu raportez că există suspiciunea, se face anchetă şi se stabileşte de unde provine infecţia“, a precizat dr. Florentina Popa, medic epidemiolog şi director de îngrijiri al Spitalului de Recuperare. Aceasta a mai explicat că raportările săptămânale sunt transmise mai departe către Compartimentul de Supraveghere şi Control al Infecţiilor Nosocomiale şi către managerul unităţii, urmând ca, la final de lună, raportarea integrală să se facă la DSP. „Prin această schimbare, responsabilizarea e mai mare, de toate se ocupa până acum epidemiologul, iar munca era una uriaşă, era dificil să gestionezi atâtea cazuri. Astfel, tot personalul este obligat să se implice în limitarea infecţiilor. De asemenea, pentru că raportările vor fi publice şi pe site, pacientul va şti care este situaţia în spital, va fi o transparenţă mai mare“, a precizat ec. Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare.

Orice spital va avea un medic infecţionist

O altă noutate este că fiecare spital va fi obligat să aibă un medic infecţionist, fie să îl angajeze, fie prin contract de prestări servicii, acest lucru nefiind până în momentul de faţă obligatoriu. Principala lui atribuţie va fi să se ocupe de limitarea consumului de antibiotice, infecţiile cu clostridium difficile fiind cauzate şi de astfel de abuzuri. 
 
Problema este însă că momentan reprezentanţii spitalelor încă nu ştiu cum se vor face aceste angajări. „Toţi cei care vor să administreze un antibiotic se vor consulta şi vor lua decizii împreună cu acest medic. Momentan, se face un abuz de antibiotice în rândul pacienţilor, şi acest lucru ar trebui limitat, de aceea infecţionistul se va ocupa de tot ce înseamnă politica de utilizare a acestora. Acesta va trebui să fie angajat al nostru sau să fie un clinician care să facă anumite cursuri de perfecţionare în domeniu, însă ne-am interesat şi nu ştie nimeni unde se fac şi cum se fac aceste cursuri“, a completat dr. Florentina Popa. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Cosmin PAȘCA

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Peste toate, lipsa unui proiect este asemănarea cea mai izbitoare dintre echipa din dealul Copoului şi cea din Podu Roş. Nu cunoaştem obiectivele Politehnicii peste cinci ani - o cerinţă banală pentru un club respectabil - la fel cum nu există o foaie de parcurs a Iaşului care să depăşească un singur ciclu electoral.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Impersonare

Codrin Liviu CUȚITARU

Impersonare

„M-a echipat ca pe beizadea (e drept că şi semănam puţin cu juniorul Ceauşeştilor). Mi-a aranjat părul şi mi-a oferit un costum asemănător cu ale Nicuşorului. Mi-a spus că trebuie doar să râd zgomotos, să înjur şi să beau whiskey la greu. Aşa am procedat, mai ales la masa festivă (care s-a organizat în restaurantul meu). Mă scuzaţi, am fost pupat în fund în ziua aia, de nu vă puteţi imagina!... Totul a mers strună până în clipa în care nu mai ştiu cine a cerut ca eu să o sun pe mama, pe tovarăşa Elena, pe loc, şi să solicit fonduri suplimentare în teritoriu.”

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

Replierea teritoriului politic moldovenesc a impus mutaţii substanţiale la nivelul morfologiei şi structurii sistemului de aşezări. Din perspectiva noastră, e importantă îndesirea reţelei de aşezări urbane şi reconfigurarea ariilor de influenţă a acestora. 

Insuportabila greutate a fiinţării

Bogdan ILIESCU

Insuportabila greutate a fiinţării

„The chicken is only an egg’s way for making another egg.” (Găina este doar modul prin care un ou face un alt ou) - Richard Dawkins

pulspulspuls

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Una scurtă dar vioaie pe astăzi despre senatoarea panaramă aleasă de ieşeni, madam Şoşoacă, despre care mulţi cică se întreabă cam ce parcurs politic ar urma să aibă, acumă că şefii ei mai tineri, prin ordin de zi pe unitate primit de la cei cu stele în rezervă, au pus-o pe liber la partid. 

Caricatura zilei

Cum s-a petrecut accidentul

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.