Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Înfiorător! Sinucideri în serie la Iaşi. Patru morţi în patru zile

GALERIE
sinucidere
  • sinucidere
- +

Stigmatizarea, lipsa banilor sau problemele sentimentale împing adeseori oamenii spre gesturi necugetate.

Decepţiile din dragoste au făcut ca, în doar câteva zile, patru persoane să îşi încheie socotelile cu viaţa. Din diferite motive, despărţirea, sentimentele neîmpărtăşite sau certurile cu partenerul de viaţă au fost suficiente pentru ca viaţa să nu mai aibă rost. Un elev, doi studenţi şi o femeie căsătorită şi-au luat viaţa, iar o adolescentă se află pe patul de spital, după o aruncare de la etajul al treilea al blocului în care locuia. Acestor cazuri li se adaugă peste zece tentative de sinucidere din diverse motive. Oricâtă durere ar fi existat, psihologii şi medicii psihiatri spun că există remedii care pot alunga întunericul din minţile sinucigaşilor. Tratamente se dau, însă nu atât de uşor, iar de cele mai multe ori, tinerii cu probleme preferă să moară decât să ceară ajutor. Şi nu pentru că viaţa chiar şi-a pierdut orice gust, ci pentru că, adesea, ruşinea, teama de a afla cei apropiaţi sau chiar lipsa banilor fac ca majoritatea cabinetelor psihologice, unde pot beneficia de psihoterapie, să rămână goale.

Fostă studentă la Medicină, spânzurată în baie

Cinci relaţii nereuşite şi cinci victime ale suicidului. Cel mai recent caz de siucid este al unei tinere de 29 de ani, care locuia singură într-un bloc de pe strada Codrescu. Luni seara, în jurul orei 21.30, îngrijorată că nu mai răspunde apelurilor telefonice, sora tinerei a intrat în casa acesteia şi a găsit-o spânzurată în baia locuinţei, cu o curea. Îngrozită, aceasta a încercat să o dea jos din laţ, dar nu a reuşit, şi a sunat la poliţie. Imediat, la faţa locului a venit şi un echipaj SMURD. Tânăra care a decedat se numeşte Alina Maria Niga şi vecinii acesteia au spus că apartamentul în care locuia îi aparţinea. De asemenea, aceştia bănuiesc că s-a sinucis din dragoste. „Mai venea cu un băiat acasă şi în ultima perioadă era cam supărată. Avea şi de ce. Avea datorii mari la întreţinere iar curentul era tăiat din cauza neplăţii“, a spus o locatară. Tânăra era originară din Câmpulung Moldovenesc şi avea datorii la întreţinere de aproximativ 40.000 de lei, iar în casă nu avea curent electric de câteva luni de zile. De asemenea, poliţiştii au găsit apartamentul răvăşit, şi bănuiesc că fata a avut un acces de furie înainte de a se sinucide. Poliţiştii au precizat că au deschis un dosar penal pentru moarte suspectă şi au început cercetările. „În acest caz, corpul tinerei a fost transportat la Institutul de Medicină Legală (IML) unde va fi făcută autopsia. Cercetările continuă, dar nu sunt suspiciuni de comitere a vreunei infracţiuni“, a declarat Alexandru Chelaru, purtătorul de cuvânt al Poliţiei. Tânăra a fust înscrisă între anii 2005 şi 2009 la Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF), dar în anul patru a renunţat. Apoi, aceasta s-a înscris la Facultatea de Biologie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“, dar a renunţat după un an.

„Un echipaj SMURD a mers la faţa locului. Nu era indicaţie de resuscitare, pentru că tânăra decedase deja. Trupul acesteia a fost dus la Institutul de Medicină Legală, pentru efectuarea necropsiei“, a declarat conf.dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef la UPU-SMURD.

O fată de 16 ani s-a aruncat de la etaj

Ziua de ieri a fost umbrită de o alte două tentative de suicid. O adolescentă în vârstă de 16 ani care a ajuns la Spitalul Clinic de Copii „Sfânta Maria“, după ce s-a aruncat de la etajul al treilea al blocului în care locuia. „Pacienta este stabilă şi are câteva leziuni, precum şi o fractură la nivelul gleznei. Viaţa nu îi este pusă în pericol. După ce va fi stabilizată, va merge la psihologul unităţii medicale“, a declarat dr. Cătălina Ionescu, purtător de cuvânt al Spitalului de Pediatrie.

Să-şi pună capăt zilelor a încercat şi un tânăr, care şi-a tăiat ieri venele în zona autogării, în Canta. Acesta a fost transportat la Spitalul „Sfântul Spiridon“, iar starea sa este stabilă.

În tot acest timp, o femeie în vârstă de 45 de ani se afla între viaţă şi moarte pe patul de spital, după ce s-a spânzurat. Aceasta a fost găsită la timp de medici, care i-au aplicat măsuri de resuscitare, însă starea ei s-a agravat şi a murit în spital.

Un copil s-a sinucis de Ziua Copilului

Alte două suflete s-au pierdut săptămâna trecută. Curmată a fost şi viaţa unui băiat în vârstă de 14 ani, din localitatea Cozmeşti. Deşi se afla la o vârstă fragedă, dragostea pe care o simţea pentru partenera sa a fost suficient de profundă încât să-l împingă la suicid. Florin Gherghel s-a spânzurat într-o livadă pe data de 1 iunie, chiar de Ziua Copilului. A recurs la agest gest atunci când a conştientizat că fata pe care o iubea nu-i împărtăşea sentimentele, lucru care s-a constatat chiar şi într-o scrisoare pe care băiatul a postat-o pe Internet (YouTube), înainte de a se spânzura.

Şirul sinuciderilor a fost urmat de un student de la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii a Universităţii „Gheorghe Asachi“ din Iaşi. Cristian Miron, în vârstă de 22 de ani, s-a sinucis prin aceeaşi metodă, spânzurătoarea. A fost găsit de colegul său de cameră, iar pentru el nu au mai fost şanse de supravieţuire. Nu a lăsat niciun bilet de adio, dar apropiaţii lui şi colegii au afirmat că suferea din dragoste. El ar fi recurs la acest gest extrem după o ceartă puternică cu partenera sa.

Multe tentative

Numărul deceselor s-a oprit aici doar pentru că medicii au reuşit să salveze de la deces peste zece persoane care au încercat în ultimele două săptămâni să-şi pună capăt zilelor. Două persoane au ajuns la spital după ce s-au intoxicat voluntar. Problemele familiale şi lipsa banilor le-au adus în pragul disperării, găsind ca unică soluţie sinuciderea. Un bărbat de 37 de ani, din Şcheia, a ajuns în UPU în comă de gradul II după ce a înghiţit toate medicamentele pe care le-a găsit în casă, iar o femeie de 68 de ani, din Vlăsineşti, a necesitat îngrijiri de specialitate după ce a înghiţit cantităţi semnificative de sodă caustică. Ambii sunt acum stabili. Tabloul tentativelor suicidare a fost completat de un bărbat de 42 de ani, din Bucureşti, care şi-a încheiat dramatic vizita la Iaşi. Acesta a străbătut sute de kilometri pentru o întâlnire importantă, însă întrevederea nu a fost tocmai cum şi-o închipuise. Eşecul l-a adus pe acesta pe culmile disperării, fapt pentru care a recurs la un gest extrem. Bărbatul avea la el neurolepticele soţiei, pe care tocmai i le achiziţionase şi, într-un moment de deznădejde, le-a înghiţit pe toate. A primit la timp îngrijiri medicale, iar în scurt timp şi-a revenit. Cu pastile a încercat să se omoare şi o femeie de 41 de ani, din Iaşi. Problemele financiare şi datoriile foarte mari la bancă au împins-o pe aceasta spre un gest extrem, acela de a se intoxica cu medicamente. Ieşeanca a înghiţit toate pastilele antiinflamatorii pe care le avea în casă, apoi a căzut la pământ, aşteptându-şi sfârşitul. La fel a procedat şi Elena D., o ieşeancă în vârstă de 28 de ani care a ajuns la spital după ce a înghiţit mai multe medicamente. Aceasta suferea de epilepsie şi a luat odată toate medicamentele pe care le avea pentru o lună. Din fericire, medicii au reuşit să o salveze.

„Se ascund de părinţi, de rude, şi astfel ajung să-şi pună capăt zilelor“

Din diferite motive, decepţiile în dragoste, criza financiară, datoriile sau certurile în familie, tot mai mulţi ieşeni văd ca singură scăpare suicidul. Ajutor există, dar doar atunci când se fac anumite compromisuri. Nu toţi cei care apelează la tentativele suicidare sunt depresivi, ci unii recurg la acest gest într-un moment de disperare. Pentru toţi însă, psihoterapia în cabinetul unui psiholog sau medic psihiatru este singura şansă de reabilitare. Dar statul român nu asigură celor cu probleme consiliere sub anonimat, astfel că cei mai mulţi refuză ajutorul de ruşine. „Stigmatizarea este unul dintre elementele principale. Chiar dacă psihologul sau medicul psihiatru păstrează confidenţialitatea, pentru a benefia de şedinţe gratuite este necesară o trimitere de la medicul specialist sau de la medicul de familie. Din acest motiv, mulţi tineri nu caută ajutor, de teamă că vor afla cei din jurul lor. Se ascund de părinţi, de rude şi astfel ajung să-şi pună capăt zilelor“, a declarat psihologul Cristian Grigore din cadrul Centrului de Sănătate Mintală „Dr. Ghelerter“ aflat în subordinea Spitalului de Psihiatrie „Socola“.

Potrivit acestuia, astfel de gesturi ascund, de cele mai multe ori, depresii mascate. „Unele persoane reuşesc să simuleze în societate, iar aşa nu dau nimic de bănuit. Tentativele suicidare sunt imediate sau premeditate. Depinde foarte mult de personalitatea fiecărui om şi de vulnerabilitatea la stres. De asemenea, depinde de istoria, de copilăria persoanelor, dar şi de cum interpretează fiecare realitatea“, a adăugat psihologul Grigore.

"Pentru a nu apărea recăderea, consilierea ar trebui să dureze minimum jumătate de an"

Acesta consiliează zilnic între cinci şi şapte persoane. „Am în jur de 120 de pacienţi lunar. Dintre aceştia, aproximativ zece au avut tentative suicidare ori s-au gândit deseori să-şi pună capăt zilelor. Cei mai mulţi sunt însă luaţi în evidenţa Spitalului de Psihiatrie, iar doar un procent de 3% plătesc consultaţiile“, a precizat psihologul centrului. Majoritatea vin cu trimitere de la psihiatru sau medicul de familie pentru a beneficia de gratuitate. „Nu este vorba de faptul că doar cei care au o istorie cunoscută din punct de vedere psihiatric au nevoie de psihoterapie. Pentru mulţi, încă nu se cunoaşte diferenţa dintre psihiatru şi psiholog. Pentru a nu dezamăgi, a nu apărea în vreo evidenţă, iar probleme lor să nu fie cunoscute de nimeni, tinerii în special nu vin la consiliere, chiar dacă uneori este nevoie. Nu doar stigmatizarea îi reţine, ci şi sentimentul de vinovăţie. Preferă să nu dezgroape trecutul, să nu vorbească despre lucrurile care îi afectează şi aleg să nu accepte ajutorul“, a menţionat psihologul Grigore. Pentru ca nimeni să nu afle că se gândesc la suicid sau că au probleme grave, singura soluţie ar fi plata şedinţelor. O şedinţă costă între 50 şi 100 de lei, iar pentru ca rezultatul să fie unul pozitiv, e nevoie de cel puţin trei şedinţe. Astfel, din lipsă de bani, preferă să stea acasă. „E important să tratăm şi cauza bolii, nu doar simptomele care apar într-un anumit moment. Pentru a nu apărea recăderea, consilierea ar trebui să dureze minimum jumătate de an“, a declarat Cristian Grigore. Astfel, doar contra cost se pot face şedinţe fără ca nimeni să ţină evidenţa persoanelor consiliate.

Peste 8.000 de pacienţi cu depresie în 2012

Sinuciderea apare ca singura soluţie atunci când cineva este îndurerat. Potrivit medicilor psihiatri, persoanele recurg la acest gest din diferite motive. „În primul rând, vor să se detaşeze de tot ceea ce se petrece în jurul lor, nu vor să mai accepte realitatea. Pe de altă parte, sinuciderea este şi o formă de a-i pedepsi pe ceilalţi şi de a ne pedepsi pe noi înşine“, a declarat dr. Ovidiu Alexinschi, medic psihiatru în cadrul Spitalului „Socola“. Potrivit acestuia, în spatele gesturilor se poate afla o depresie care poate dispărea prin consiliere sau pentru care este nevoie de o schemă de tratament. „De la începutul acestui an, pragul spitalului a fost trecut de 1.294 de pacienţi cu spitalizare de zi cu depresie şi 1.365 de pacienţi la zi. Anul trecut, cu stări depresive am avut 4.244 de pacienţi la zi şi 4.421 la pat“, a adăugat dr. Alexinschi. Astfel, dacă în anul 2007 au fost 4.300 de depresii, în anul 2010 numărul bolnavilor a crescut la 5.700, iar anul trecut s-au înregistrat peste 8.000 de pacienţi cu depresie. „Nu există un număr exact al celor care au reuşit să se vindece. Asta pentru că depresia este o boală care poate recidiva oricând, în funcţie de episoadele prin care trec pacienţii şi de caracterul fiecăruia. Internarea pentru depresie variază între trei săptămâni şi o lună. Apoi, pacienţii trebuie să revină lunar la control. În această perioadă, li se prescriu medicamente şi fac psihoterapie. Tratamentul poate dura un an, doi sau chiar mai mulţi, până când se observă o îmbunătăţire a stării bolnavului“, a precizat medicul psihiatru. (Claudia Dănăilă, Andrei Dîscă)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri