Infirmierii au protestat în faţa Spitalului „Sfântul Spiridon“: „Jos impozitul pe tichete“!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 16.05.2021

Li se va taxa norma de hrană plătită în bani tuturor bugetarilor?

Infirmierii au protestat în faţa Spitalului „Sfântul Spiridon“: „Jos impozitul pe tichete“!

GALERIE
protest spiridon
  • protest spiridon
- +

Salariaţii de la cel mai mare spital din Moldova se plâng că, potrivit unei informări a Ministerului Finanţelor, tichetele de masă, recent transformate în bani, vor fi impozitate cu 42,5%. Alte informări, venite de la unele direcţii judeţene ale finanţelor din ţară, spun că aceste venituri nu se impozitează. Situaţia neclară i-a scos însă pe angajaţi în stradă.

Câteva zeci de angajaţi ai Spitalului „Sfântul Spiridon“ din Iaşi au protestat ieri în faţa unităţii medicale. Personalul auxiliar, format din îngrijitori şi infirmiere, şi-a arătat nemul­ţumirea faţă de impozitarea banilor pe care îi primesc, de aproximativ jumătate de an, în locul bonurilor de masă. Aceş­tia au cerut să le fie respectate drepturile şi au menţionat că nu au de gând să vină în fiecare zi la muncă ştiind că şi această parte din venit le va fi taxată de către stat.

Manifes­tarea nu a fost organizată de către sindicaliştii „Sanitas“, dar, contactat de reporterii „Ziarului de Iaşi“, şeful „Sanitas“ Iaşi, Iulian Co­zianu, spune că, deşi e dreptul colegilor săi să-şi ceară drepturile, problema aceasta este una naţională şi nu poate fi soluţionată de către managerul instituţiei, ci de către minister.

Informaţii contradictorii

Salariaţii protestatari spun că Ministerul Finanţelor ar fi trimis o înştiinţare unităţilor medicale, prin care anunţă că indemnizaţia trebuie să fie impozitată asemeni venitului salarial. Şeful „Sanitas“ spune însă că în Codul Fiscal este specificat că hrana şi îmbră­cămintea personalului nu sunt asimilate ca veniturile de natură salarială, astfel că nu ar trebui să fie impozabile. În ceea ce priveşte Spitalul „Sfântul Spiri­don“, cerinţa ministerului nu a fost pusă încă în aplicare, aceasta fiind încă discutată de către manager, după cum men­ţionează Iulian Cozianu, atât cu sindicatele, cât şi cu ministerul, urmând ca luni să fie luată o decizie în acest sens.

„Scuze, dar impozităm“

„Povestea asta a creat o nemulţumire ge­nerală, iar în unele spitale deja a început să se facă calcule. Lucrurile sunt încurcate nu din cauza noastră, ci din cauza Ministerului Finanţelor. Mi­nis­terul a fost contactat pentru a oferi explicaţii, dar, pentru că nu a răs­puns la timp, mai toţi colegii de sindicat din ţară şi din spitale au solicitat un punct de vedere de la sediile ANAF din judeţ. Eu, în mo­mentul de faţă, mă aflu în posesia a două răs­punsuri diferite. Pe de o parte, Ministerul Fi­nanţelor spunea, pe 13 iunie, că indemnizaţia este impozi­tabilă cu 42,5%, pe de altă par­te, ANAF Iaşi, Cluj, Călăraşi, şi nu numai, spun că e hrană, şi nu se impozitează. După ce ministerul a emis acel punct de vedere, cei de la „Sa­nitas“ Vaslui spuneau, de exem­plu, că au primit un alt răspuns de la ANAF, prin care aceştia îşi cer scuze, dar trebuie să impoziteze indemni­zaţia“, a explicat Iulian Co­zia­nu, şef „Sanitas“ Iaşi.

Acesta a mai menţionat că situaţia ar putea fi explicată prin faptul că acest venit care înlocuieşte bonurile de masă a fost numit „indemnizaţie“, deci se consi­deră că ar fi de natură salarială şi se impozitează, deşi este vorba despre acelaşi venit pe care îl primesc şi angajaţii din Ministerul Apărării şi Mi­nisterul de Interne, sub denumirea de „normă de hrană“, dar care datorită denumirii fericite nu este supus impozitului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.