Informație care pe mulți i-a afectat emoțional: Bill Gates încearcă să ne fure lumina Soarelui
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 10.04.2021

Informație care pe mulți i-a afectat emoțional: Bill Gates încearcă să ne fure lumina Soarelui

GALERIE
bill gates, SCoPEx
  • bill gates, SCoPEx
- +

Miliardarul filantrop este din nou în centrul teoriilor conspirației din cauza unor proiecte la a căror finanțare contribuie, scrie hotnews.ro

De această dată este vorba despre Stratospheric Controlled Perturbation Experiment (SCoPEx), derulat de o echipă de oameni de știință de la Harvard University, în care sunt testați aerosoli care ar putea fi importanți în geoingineria solară.

Geoingineria solară, cunoscută și ca managementul radiațiilor, este fondată pe ideea că ar putea fi combătută schimbarea climei prin reflexia luminii solare înapoi spre spațiu.

De cum s-a aflat în noiembrie de implicarea financiară a lui Gates în SCoPEx, pe Twitter au și apărut opinii că este o activitate criminală, că scopul lui final ar fi „blocarea Soarelui” pentru pământeni. Acestea au prins avânt la mijlocul lui februarie, când locuitorii din Texas s-au confruntat cu furtuni de zăpadă nemiloase, dar continuă și în această săptămână.
Datele de la Google Trends arată că oamenii caută încă răspunsuri. Rezultatele din 1 și 2 martie sunt centrate în jurul convingerii că „Bill Gates încearcă să blocheze Soarele”.

Verificările demonstrează că aserțiunile sunt bazate pe știri pretins senzaționale despre anvergura și capacitatea proiectului SCoPEx.

Website-ul conservator de știri The Western Journal a scris în decembrie că planul lui Gates include „estomparea luminii solare pentru a răci Pământul”, citând o informație de la Reuters despre oameni de știință care vor derula un experiment aerian în iunie 2021.

Tabloidul britanic The Daily Mail a scris în 2019 că Gates „vrea să împrăștie milioane de tone de praf în stratosferă pentru a opri încălzirea globală”.

Așa cum a fost descris în revista Nature în 2018, conceptul este de a difuza în stratosferă particule care ar putea răci planeta prin reflexia unei părți din razele Soarelui.Dar pe website, SCoPEx afirmă că anvergura proiectului este limitată. Experimentul urmărește să îmbunătățească modelele de calcul din geoingineria solară pe baza unor date din realitate privind modul în care compuși chimici reacționează în aer.

„Nu este un test de geoinginerie solară în sine”, scrie pe website-ul ScoPEx. „De fapt vom observa cum interacționează particulele una cu alta, cu aerul stratosferic înconjurător și cu radiațiile solare și infraroșii. Înțelegerea mai bună a acestor procese ne va ajuta să răspundem la întrebări practice despre posibilitatea găsirii de aerosoli care reducă sau să elimine pierderile de ozon fără a implica alte riscuri”.

În testul viitor, echipa urmărește să ridice o incărcătură de carbonat de calciu cu un balon de înaltă altitudine până la 20 de km deasupra solului.

O cantitate mică de substanță, între 100 g și 2 kg, va fi eliberată pentru a crea un strat lung de un kilometru și cu un diametru de 100 m. Balonul va face măsurători ale schimbărilor.

Scopul final este de a măsura cum modifică aerosolii chimia stratosferei. Datele pot spori capacitatea modelelor de calcul de predicție a modului în care geoingineria pe scară largă poate influența ozonul planetei, au explicat oamenii de știință de la Harvard.

„Testul nu va reprezenta nicio amenințare la adresa oamenilor sau a mediului. Carbonatul de calciu este un compus chimic netoxic, comun în natură. Nu încercăm de exemplu, să testăm dacă este posibil să împrăștiem lumina solară înapoi în spațiu, deoarece nu există nicio incertitudine științifică importantă despre această chestiune”.

Swedish Space Corporation a fost de acord să lanseze un balon de lângă orașul Kiruna, a scris Forbes. Va testa doar balonul, nu va împrăștia aerosoli.

În cele din urmă, implicarea lui Gates este financiară. SCoPEx este finanțat parțial prin propriul Solar Geoengineering Research Program al lui Harvard, care-l listează pe Gates printre mulții donatori filantropici.

SCoPEx mai este finanțat și de un fond de granturi de cercetare co-creat de Gates în 2007, Fund for Innovative Climate and Energy Research (FICER).

„Granturile de cercetare pentru Harvard University provin din donații făcute de Bill Gates din fondurile personale”, scrie pe website-ul universității, precizând că activitățile fondului de granturi nu au nicio legătură cu Bill & Melinda Gates Foundation.

Bill Gates a acordat finanțare în valoare neprecizată pentru cercetări academice de geoinginerie solară, care susțin și proiectul SCoPEx. Dar nu există nicio indicație că el ar urmări blocarea totală a luminii solare care ajunge la Pământ.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

Nicolae GRECU

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

Chiar dacă şansele sunt minime, demersul oamenilor de rugby ieşeni demonstrează că sportul acesta se încăpăţânează să existe, să renască şi să reziste în dulcele târg.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)

Sunt relevate în continuare explicaţiile etimologice aberante date unor termeni importanţi în limba română, precum cneaz şi voievod, şi concluziile istorice inadecvate rezultate din respectivele etimologii.

O Iubire şi nouă fericiri

pr. Constantin STURZU

O Iubire şi nouă fericiri

Când m-am decis să urmez Filosofia, licean fiind, cineva m-a trimis să discut cu un venerabil profesor din acest domeniu. "Care este preocuparea sau tema centrală a Filosofiei?", m-a întrebat dumnealui, încă de la primele cuvinte. "Fericirea!", am răspuns eu spontan. Profesorul s-a uitat puţin dezamăgit la mine: "Nu. Ci disputa dintre materialism şi idealism". 

Urbanismul slăbiciunilor

arh. Ionel OANCEA

Urbanismul slăbiciunilor

Frumuseţea urbei noastre datorează mult colinelor. Din mulţimea lor, Boris Crăciun identifică pe cele şapte semnificative: Repedea, Cetăţuia, Miroslava, Breazu, Copou, Ciric şi Tătăraşi. Centrul e dominat de mănăstirea Golia şi Mitropolie, iar pe cele din jur se ridică mănăstirile Cetăţuia şi Miroslava. Şi constructorii acestor monumente au avut în preocupare riscurile fundării pe terenurile instabile. 

pulspulspuls

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

Pentru că ne-am jurat în barbă să ne ferim de politichie şi de politicieni măcar sâmbăta, pe uichend, aicea la rubricuţă, haideţi aşadar să părăsim olecuţă acest miraculos tărâm. 

Caricatura zilei

Conducere autonomă nivel 6

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.