Informații din culise: divorțul lui Costel Alexe, firmele și averea familiei sale
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 07.03.2021

Informații din culise: divorțul lui Costel Alexe, firmele și averea familiei sale

GALERIE
fratii-costel-alexe-sursa-FB
  • fratii-costel-alexe-sursa-FB
- +

Potrivit unei informaţii din surse de la vârful PNL, Costel Alexe ar fi divorţat de soţia sa, Raluca, chiar săptămâna trecută. Liderul liberal ieşean nu ne-a răspuns ieri la nicio întrebare, dar o asemenea eventualitate aminteşte de strategia fostului primar al Iaşului, Gheorghe Nichita, care s-a depărţit de soţie cu câteva luni înainte să fie reţinut. Dacă însă la Nichita pare să fi fost vorba de amantă, la Alexe am putea vorbi mai degrabă de posibilita­tea unui aranjament, pentru a apăra a­ve­rea.

Alţi politicieni pe numele căro­ra au fost deschise, de asemenea, dosa­re de cercetare penală, au preferat să trea­că o parte din avere pe numele copiilor, indiferent dacă aceştia erau majori sau minori. Este cazul chiar fostului şef al lui Alexe, Relu Fenechiu. Pe de altă parte, reglementările s-au schimbat între timp. Legea confiscării extin­se a averilor dobândite ilicit a fost promulgată cu două luni în urmă, la mai bine de 6 ani distanţă de la adoptarea unei directive europene (obligatorii şi pentru România) cu acest scop. Prin urmare, „securizarea“ unei averi în perspectiva unui sechestru sau a unei confiscări este mai complicată acum.

„Boom“ al averii familiei

Cert este că averea lui Costel Alexe a cunoscut un „boom“ important odată cu intrarea în „politica mare“ a liberalului, acum aproape 10 ani. În 2012, Alexe câştiga primul său mandat de deputat: la acea vreme, el declara că are în proprietate personală doar un apartament de 3 camere, în timp ce soţia lui avea un teren. După opt ani, Alexe deţine, alături de soţie, patru terenuri, trei apartamente şi peste 100.000 lei „la purtător“. Cel puţin aşa a declarat acesta în ultima sa declaraţie de avere de la sfârşitul lunii noiembrie 2020. Alte proprietăţi nu sunt „la vedere“, fiind în patrimoniul unor firme controlate de familia Alexe.

La campania electorală pentru alegerea sa în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Alexe a participat cu suma de 446.000 lei, iar cei mai mulţi bani au provenit din împrumuturi de la colegi de partid, fraţi sau cumnaţi (396.000 lei). Aceste fonduri vor fi recuperate de la stat.

Familia lui Costel Alexe nu este deloc una mică sau săracă, cu o avere ce a tot sporit în ultimii ani. Cei doi fraţi ai săi, Florin şi Mihai, deţin mai multe firme, unele având sediul chiar pe proprietăţi ale şefului CJ, în timp ce sora lui Alexe, Adina, este căsătorită cu un dezvoltator imobiliar important lansat în ultimii ani în Miroslava, Alexandru Ionuţ Dura.

La bănci, Costel Alexe declară că mai are de restituit peste 82.000 euro şi aproape 100.000 lei, în urma diverselor credite contractate în perioada 2009 - 2019. La capitolul venituri, cel mai bun an al lui Alexe de până acum a fost anul 2019: a avut un venit mediu de aproape 12.000 lei/lună. În cei opt ani de deputăţie, Alexe a încasat de la stat venituri nete totale de aproape 700.000 lei (fără a socoti şi sumele forfetare primite de parlamentari).

În ceea ce priveşte proprietăţile imobiliare, Costel şi Raluca Alexe deţin terenuri în Rediu (800 mp), Bârnova (2 terenuri - 7.281 mp) şi Aroneanu (concesiune - 500 mp) şi trei apartamente în municipiul Iaşi. La Aroneanu, Alexe este vecin cu fraţii lui, în condiţiile în care şi aceştia au obţinut concesiuni de la Primăria condusă de liberalul Benone Moruzi, pentru construirea de case.

În ce firme este implicat Alexe

Până în anul 2019, Costel Alexe nu a declarat acţiuni sau părţi sociale în vreo firmă. Ulterior, a devenit unic asociat la Domeniul Arca şi asociat la Gervic Impex SRL.

Prima firmă a fost înfiinţată în anul 2019 şi are sediul în Sculeni. Compania are ca obiect de activitate „activităţi suport pentru interpretare artistică (spectacole)“.

A doua companie a fost înfiinţată la mijlocul anilor 1990 de un cetăţean francez. Alexe spune, în ultima declaraţie de interese, că deţine 50% din părţile sociale ale firmei, schimbarea în acţionaratul companiei nefiind încă publicată în Monitorul Oficial. În schimb, intrarea lui Alexe în firmă a adus şi un nou administrator: Alexandru Ionuţ Dura (cumnatul său, soţul sorei Adina), cunoscut pentru afacerile imobiliare pe care derulează în special în comuna Miroslava, prin intermediul altor firme (Alliance Development Grup, Roca Home Concept, Acord Residence, Luxury RC sau ACD Grup). Dura a fost una dintre persoanele care l-au împrumutat pe Alexe cu bani pentru campania electorală.

Costel Alexe este implicat indirect şi în firma Corporex, companie deţinută de soţia sa. Prin intermediul acestei companii, familia Alexe a încercat, în 2018, înfiinţarea unei ferme zootehnice la Sculeni, unde compania are o proprietate imobiliară, dar proiectul nu a fost selectat pentru finanţare europeană. În schimb, Corporex a avut unele contracte cu instituţii ale statului. De exemplu, în mai 2015, firma a încheiat două contracte cu Primăria Dumeşti în valoare totală de peste 180.000 lei. Nu în ultimul rând, fraţii şefului CJ Iaşi derulează, de asemenea, afaceri în domenii precum fabricarea de mobilă, cadastru şi producţie publicitară.

VEDEȚI ȘI:

Date incendiare despre acuzațiile de mită aduse lui Alexe. PNL Iași, lovit în moalele capului - AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.