Informații pentru ieșeni. Ce faceți dacă aveți simptome de COVID sau rezultat pozitiv
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 24.09.2021

Informații pentru ieșeni. Ce faceți dacă aveți simptome de COVID sau rezultat pozitiv

GALERIE
izolat
  • izolat
- +

Recomandări pentru persoanele cu simptome de boală infectocontagioasă:

Dacă o persoană prezintă simptome uşoare de boală infecto-contagioasă (tuse, febră, dureri musculare, pierderea mirosului, pierderea gustului etc.) trebuie să anunţe medicul de familie care va face solicitarea pentru recoltarea probelor în vederea testării pentru infecţia cu SARS-Cov-2.

Recoltarea probelor se face la domiciliul pacientului de către o echipă a Direcţiei de Sănătate Publică sau a Serviciului de Ambulanţă. Rezultatul va fi transmis persoanei solicitante în termen de maxim 24-36 de ore de la recoltarea probei.

Până la obţinerea rezultatului, pacientul rămâne izolat la domiciliu.

Dacă testul este negativ, pacientul primeşte concediu medical de la medicul de familie în baza deciziei eliberate de DSP Iaşi, pentru perioada cât a stat izolat în aşteptarea rezultatului.

Dacă simptomele de bolală infectocontagioasă sunt grave (dificultate în respiraţie, tuse, febră perisitentă, dureri musculare intense, stare de oboseală accentuată etc.) trebuie apelat direct Serviciul de urgenţă 112.

Dacă testul COVID 19 este pozitiv:

Medicul de familie va monitoriza starea de sănătate şi va decide asupra conduitei terapeutice şi investigaţiilor necesare.

Pentru a preveni o evoluţie nefavorabilă a bolii, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a creat posibilitatea ca medicii de familie să recomande în regim de ambulator investigaţii medicale pentru pacienţii cu COVID-19. În acest scop, DSP Iaşi a solicitat unităţilor sanitare care au posibilitatea de a efectua aceste investigaţii, să stabilească un program separat pentru această categorie de pacienţi. Unităţile sanitare care şi-au exprimat disponibilitatea de a participa la acest program sunt Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi, Spitalul Clinic C.F Iaşi şi Elytis Hospital Iaşi.

Transportul se poate face cu maşina personală, pacientul trebuind să completeze o declaraţie pe proprie răspundere că se deplasează pentru investigaţii, la recomandarea medicului de familie. Transportul se poate face şi cu ambulanţa, dacă pacientul nu are posibilitatea de a se deplasa cu maşina personală.

Toate aceste investigaţii sunt decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate Iaşi.

Pentru persoanele asimptomatice care s-au testat şi au testul pozitiv:

Persoana confirmată pozitiv se izolează la domiciliu, respectând măsurile de protecție în relație cu ceilalți membri ai familiei.

Anunță medicul de familie care va monitoriza starea de sănătate pe perioada de izolare - 14 zile de la data recoltării probei.

Așteaptă să fie contactată de către DSP pentru ancheta epidemiologică.

Până când este contactată pentru ancheta epidemiologică, trebuie să  pregătească datele personale despre persoanele cu care a avut contact direct pentru a putea fi incluse în ancheta epidemiologică.

Direcţia de Sănătate Publică Iaşi va emite deciziile de izolare pentru persoanele confirmate pozitiv şi deciziile de carantinare pentru contacţii directi. Acestea vor fi trimise la medicul de familie care va elibera concediile medicale.

Dacă apar simptome grave trebuie apelat Serviciul de urgenţă 112.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine, ce, cum în 2024

Pavel LUCESCU

Cine, ce, cum în 2024

Cu ochii pe 2024 când au loc toate alegerile posibile, locale, europarlamentare, parlamentare şi prezidenţiale, toate partidele îşi fac calcule. Dar nu toate au şanse să le nimerească pe alea de succes.

Filmuletul zilei

opinii

Drum fără pulbere (V)

Neculai SEGHEDIN

Drum fără pulbere (V)

Canalul Dunărea-Marea Neagră, inaugurat la 26 mai 1984, este cea mai mare lucrare inginerească din România și una dintre cele mai mari din lume. Este un motiv de mândrie pentru noi, dar este și un simbol al durerii, nedreptății și suferinței!

Atenţie, cade tencuiala!

Radu POPESCU

Atenţie, cade tencuiala!

Chişinăul, la fel ca Iaşul, este un oraş frumos şi cu un enorm potenţial neexploatat. „Născut talent, murit speranţă”, cum se mai zice la noi, şi asta în principal din cauza ghinionului chişinăuienilor de a se fi pricopsit de ani şi ani de zile cu o administraţie locală depăşită de situaţie. 

Între şoşocism şi cîţism

Nicolae CREŢU

Între şoşocism şi cîţism

Sunt oare şi oameni inteligenţi, cei care cu adevărat gândesc cu propriile capete şi nu se lasă prostiţi de fabricanţii de „Imagine”, dispuşi să vadă în ubicuu prezenţa şi mai ales „combativa” Şoşoacă un „fenomen” demn de atenţie? 

pulspulspuls

Iaca ce face dom’ Costel în Casa cu Pătrate când îi are pe procurorii DNA la uşă

Iaca ce face dom’ Costel în Casa cu Pătrate când îi are pe procurorii DNA la uşă

Bun, hai că dosarul ca dosarul, iar percheziţiile de ieri aşijderea, dar oare cum se face, dragi comeseni ai rubricuţei noastre, că la mai puţin de o oră după descinderea mascaţilor şi procurorilor DNA de la Bucureşti în biroul lui din Casa cu Pătrate, deci atenţie: după nu înainte, dom’ Costel de la Cejău aruncă pe pagina lui de Facebook această postare haioasă? 

Caricatura zilei

Submarin francez

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.