Recomandări pentru persoanele cu simptome de boală infectocontagioasă:
Dacă o persoană prezintă simptome uşoare de boală infecto-contagioasă (tuse, febră, dureri musculare, pierderea mirosului, pierderea gustului etc.) trebuie să anunţe medicul de familie care va face solicitarea pentru recoltarea probelor în vederea testării pentru infecţia cu SARS-Cov-2.
Recoltarea probelor se face la domiciliul pacientului de către o echipă a Direcţiei de Sănătate Publică sau a Serviciului de Ambulanţă. Rezultatul va fi transmis persoanei solicitante în termen de maxim 24-36 de ore de la recoltarea probei.
Până la obţinerea rezultatului, pacientul rămâne izolat la domiciliu.
Dacă testul este negativ, pacientul primeşte concediu medical de la medicul de familie în baza deciziei eliberate de DSP Iaşi, pentru perioada cât a stat izolat în aşteptarea rezultatului.
Dacă simptomele de bolală infectocontagioasă sunt grave (dificultate în respiraţie, tuse, febră perisitentă, dureri musculare intense, stare de oboseală accentuată etc.) trebuie apelat direct Serviciul de urgenţă 112.
Dacă testul COVID 19 este pozitiv:
Medicul de familie va monitoriza starea de sănătate şi va decide asupra conduitei terapeutice şi investigaţiilor necesare.
Pentru a preveni o evoluţie nefavorabilă a bolii, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a creat posibilitatea ca medicii de familie să recomande în regim de ambulator investigaţii medicale pentru pacienţii cu COVID-19. În acest scop, DSP Iaşi a solicitat unităţilor sanitare care au posibilitatea de a efectua aceste investigaţii, să stabilească un program separat pentru această categorie de pacienţi. Unităţile sanitare care şi-au exprimat disponibilitatea de a participa la acest program sunt Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi, Spitalul Clinic C.F Iaşi şi Elytis Hospital Iaşi.
Transportul se poate face cu maşina personală, pacientul trebuind să completeze o declaraţie pe proprie răspundere că se deplasează pentru investigaţii, la recomandarea medicului de familie. Transportul se poate face şi cu ambulanţa, dacă pacientul nu are posibilitatea de a se deplasa cu maşina personală.
Toate aceste investigaţii sunt decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate Iaşi.
Pentru persoanele asimptomatice care s-au testat şi au testul pozitiv:
Persoana confirmată pozitiv se izolează la domiciliu, respectând măsurile de protecție în relație cu ceilalți membri ai familiei.
Anunță medicul de familie care va monitoriza starea de sănătate pe perioada de izolare – 14 zile de la data recoltării probei.
Așteaptă să fie contactată de către DSP pentru ancheta epidemiologică.
Până când este contactată pentru ancheta epidemiologică, trebuie să pregătească datele personale despre persoanele cu care a avut contact direct pentru a putea fi incluse în ancheta epidemiologică.
Direcţia de Sănătate Publică Iaşi va emite deciziile de izolare pentru persoanele confirmate pozitiv şi deciziile de carantinare pentru contacţii directi. Acestea vor fi trimise la medicul de familie care va elibera concediile medicale.
Dacă apar simptome grave trebuie apelat Serviciul de urgenţă 112.
Publicitate și alte recomandări video