Înfrântă de lăcomie: martoră protejată într-un proces de corupţie, condamnată şi ea în dosar până la final
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 27.10.2021

Înfrântă de lăcomie: martoră protejată într-un proces de corupţie, condamnată şi ea în dosar până la final

GALERIE
martor sub acoperire
  • martor sub acoperire
- +

Femeia a fost folosită de anchetatori într-o filieră de luări în spaţiu pentru cetăţenie a mii de persoane din Republica Moldova. Într-un final, anchetatorii au constatat că femeia a început şi ea să pretindă bani pentru serviciile oferite basarabenilor ca martor sub acoperire. Cum a decurs ancheta?

 

Lăcomia a adus-o pe o ieşeancă în pragul închisorii. Martor protejat într-un dosar de trafic de influenţă, a ajuns să fie condamnată ea însăşi pentru o astfel de faptă. Cercetată penal deja, femeia nu s-a putut abţine şi a cerut şpagă prin intermediar tocmai unui investigator sub acoperire. Aceasta, deşi intuise că ar putea fi vorba de o capcană întinsă de anchetatori.

A luat în spaţiu în casa ei 1.667 cetăţeni moldoveni

În 2015, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunal făceau cercetări îndreptate împotriva şefei Serviciului de Evidenţă a Persoanelor (SPCLEP) Scânteia, Maricica Tagarcea, suspectată că lua mită pentru eliberarea de acte de identitate, cu precădere unor cetăţeni moldoveni. Cercetările plecaseră de la cazul unei cetăţence care luase în spaţiu 1.667 de persoane şi care îi plătea săptămânal şefei SPCLEP câte 100 de lei şi diverse cadouri, printre care o pereche de pantofi, două genţi de damă, un parfum, torturi, dulciuri şi flori. În dosar, Marina Calancea avea calitatea de martor cu identitate protejată, dar procurorii o bănuiau şi pe ea de activităţi de trafic de influenţă. Ca urmare, a fost deschis un nou dosar, în care V.M. a fost desemnat investigator sub acoperire.

Acesta a luat legătura prin intermediar cu un cunoscut al Marinei Calancea, Petru Bărgăoanu, căruia i-a spus că vrea să-şi stabilească domiciliul pe raza judeţului, dar nu în municipiul Iaşi. Bărgăoanu i-a spus că ştie pe cineva, Calancea, care are influenţă pe lângă funcţionarii SPCLEP Răducăneni, dar că va mai dura puţin, întrucât aceasta este ocupată cu soluţionarea unei probleme similare ce viza un grup de 10 basarabeni. De altfel, cercetările aveau să arate ulterior că femeia luase în spaţiu câteva sute de persoane. Iniţial, Calancea a fost circumspectă, atenţionându-şi chiar complicele că ar putea fi vorba de un investigator sub acoperire. Bărgăoanu a respins însă ipoteza, afirmând că îl cunoaşte pe cel care i l-a prezentat pe V.M. Avea să fie greşeala decisivă. După o întâlnire în trei, s-au stabilit detaliile „afacerii”, V.M. urmând să-i plătească Mainei Calancea 300 de lei, iar lui Bărgăoanu, 100 de lei.

„Clientul” urma să primească acte de identitate pe o adresă din satul Cozia, comuna Costuleni. Desfăşurarea cercetărilor nu a mai făcut necesară plata efectivă a banilor, Calancea fiind trimisă în judecată pentru trafic de influenţă, iar Bărgăoanu, pentru complicitate la această faptă.

Mită sau „taxă de consultanţă”

În apărare, femeia a invocat întâi nulitatea absolută a probelor administrate de procurori, afirmând şi că acţiunea investigatorului sub acoperire ar fi fost provocatoare. Ambele apărări au fost respinse de instanţă. Nici invocarea de către Calancea a calităţii de martor protejat în cauza ce o privea pe Tagarcea nu a fost de mai mult ajutor. Judecătorii au respins şi afirmaţia că cei 300 de lei nu ar fi reprezentat mită, ci o „taxă de consultanţă”. „Deşi inculpata a declarat în faţa instanţei, audiată fiind cu privire la acest aspect, că banii solicitaţi, necontestaţi de către aceasta, reprezentau taxa de consultanţă a firmei de consiliere pe care o administra, nu se reţine niciun moment că această menţiune să fi fost făcută investigatorului la momentul pretinderii acestei sume, susţinere care neprobată fiind nu poate fi reţinută ca întemeiată”, au menţionat magistraţii.

În aprecierea sentinţei, magistraţii Tribunalului au luat în considerare faptul că nici Calancea, nici Bărgăoanu nu erau cunoscuţi cu antecedente penale, stabilind în cazul amândurora pedepse relativ uşoare. Calancea a fost condamnată la 2 ani şi 6 luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, iar Bărgăoanu, la 2 ani de închisoare tot cu suspendare, stabilindu-se un termen de încercare de 2 ani şi 6 luni. Sentinţa a fost atacată de Calancea, apelul acesteia urmând să fie judecat în noiembrie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Şcoala în pătrăţele

Ioan Alexandru TOFAN

Şcoala în pătrăţele

Nu ştim să facem ore online sau să folosim calculatorul în şcoală, altfel decât ca pe un telefon mai mare. Putem învăţa, ce-i drept, dar asta cere timp. Dar putem, între timp, să încercăm să preţuim mai mult şcoala, iar apoi, cred, învăţământul online nu ar mai fi o problemă.

Filmuletul zilei

opinii

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Florin CÎNTIC

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Într-o tăcere asurzitoare, a trecut complet neobservată aniversarea celor o sută de ani de la naşterea ultimului Suveran al României. Între timp, s-a fâsâit şi cel mai mare miracol postdecembrist - transformarea haimanalelor securiste ale anilor 90 din detractori mizerabili ai monarhiei în propagandişti excitaţi care-şi smulgeau părul din cap şi îmbăloşau catafalcul regal cu elogiile lor false, în urmă cu patru ani. Dar de asta există arhivişti: să ne ajute să nu uităm! 

Era odată...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Era odată...

Şi iernile parcă erau mai ierni pe vremea aceea! Ori poate să mă fi prea moşnegit eu şi să văd binele numai în trecut? Nu ştiu copil să nu fi mers cu uratul sau cu colindatul, că pe atunci ne lăsau părinţii, nu se temeau că o să păţim nu ştiu ce chestii nasoale şi nu ne dădeau o sută de lei sau de euro numai să stăm cuminţi acasă; şi răsuna tot satul pe atuncea de hăăăi-hăi, de pristandaua la muzicuţă, de zornăitul salbelor cu clopoţei ale mascaţilor sau de mugetul buhaiului (oare ştiţi ce-i acela „buhai” sau vă trebuie şi pentru asta o expoziţie etnografică?), cum nu găsiţi voi pe internet oricât aţi căuta.

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Alex VASILIU

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Scriind în săptămânile trecute despre dirijorii Cristian Mandeal şi Ion Baciu, am selectat din comentariile concertelor orchestrei Filarmonicii ieşene, publicate de Liliana Gherman în revista „Cronica” din 1966 până în 1995. Erau analize de natură publicistică, spre înţelesul cititorului aflat pe o treaptă superioară a perceperii, a plăcerii în domeniul artei sunetelor cultivate, dornic să înţeleagă mai mult, să-şi pună în relaţie impresiile formate în sala de concert cu impresiile cronicarului. 

pulspulspuls

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Ei bine, dragi cetitori, nu ştim dacă aţi găsit până acum timp ca să aruncaţi un ochi pe trecutul sau prezentul celor care sunt prezentaţi ca fiind oamenii lui Dragnea în târg, dar iote că noi am găsit oleacă de vreme şi, din ce-am aflat, ne-am pus deja mâinile-n cap când am văzut cam ce se prezintă pe piaţă, de către unii, ca fiind alternativa post-pandemică pentru votanţii PSD. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.