Infrastructură energetică distrusă a Ucrainei, refăcută cu bani din Rusia lui Putin. Cum s-a ajuns aici
UE va sprijini Kievul cu 160 de milioane de euro pentru ca Ucraina să se poată pregăti în această iarnă în fața viitoarelor raiduri și atacuri asupra infrastructurii energetice a țării, a anunțat joi președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Aproape 100 de milioane de euro din această sumă vor proveni din dobânzile rezultate de pe urma activelor rusești înghețate în UE. „Rusia trebuie să plătească pentru distrugerile pe care le-a provocat”, a spus von der Leyen.
Rusia a lansat nouă atacuri coordonate împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei în perioada martie – august 2024, când a lovit mai multe centrale electrice din 20 de oblasturi, ceea ce a dus la distrugerea unei capacități de producție echivalente cu 9 gigawați de electricitate, informează Kyiv Independent. Cele 100 de milioane de euro provenite din dobânzile generate de activele rusești înghețate în UE vor fi folosite pentru repararea infrastructurii energetice.
În urma sancţiunilor impuse Rusiei, active în valoare de aproape 19 miliarde de euro ale oligarhilor ruşi au fost îngheţate în UE, iar statele occidentale şi partenerii lor din G7 (UE, SUA, Regatul Unit, Canada şi Japonia) au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur, măsură descrisă de Moscova drept un „furt”.
Legislaţia europeană nu permite confiscarea activelor îngheţate decât atunci când acestea au fost obţinute în urma comiterii unui delict. Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat în mai un plan prin care vor utiliza profiturile, mai exact dobânzile generate de activele ruseşti îngheţate, cu scopul de a sprijini Ucraina.
Astfel, statele UE percep dobânzile rezultate din aceste active îngheţate – obligaţiuni şi alte tipuri de titluri de valoare în care banca centrală rusă investise – şi le plasează într-un fond UE ce va fi folosit pentru a ajuta Ucraina. Decizia va pune la dispoziţia Ucrainei până la trei miliarde de euro numai în acest an, dintre care 90% vor merge spre armata ucraineană, potrivit Bloomberg.
Conform planurilor UE, Ucraina va primi profiturile nete începând din data de 15 februarie. Active ruseşti îngheţate cu o valoare de aproximativ 159 de miliarde de euro au generat un profit net de 557 milioane de euro de la acea dată, potrivit rezultatelor financiare trimestriale publicate de Euroclear. În luna iulie, UE a transferat Kievului prima tranșă – în valoare de 1,5 miliarde de euro – din activele rusești înghețate promise Ucrainei.
Publicitate și alte recomandări video