anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 10.08.2022

Comunicat de presă

Infrastructura verde - o prioritate și pentru orașul Iași

GALERIE
gavrila-unu
 • gavrila-unu
- +

Prof.dr.Camelia Gavrilă, președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, subliniază  importanța dezvoltării urbane și arhitecturale moderne fără a ingnora zonele verzi, parcurile municipale, efectele ecologice ale dezvoltărilor urbane. Restrângerea spațiilor verzi amenajate sub formă de parcuri, grădini publice sau scuaruri accentuează în ultima perioadă și mai mult anumite riscuri ecologice specifice  mediului urban, dar prezintă și un grav impact negativ imediat asupra stării de sănătate a populației din România.   

Deputat PSD de Iași Camelia Gavrilă trage un semnal de alarmă asupra situației categoric deficitare a României privind suprafața medie a spațiului verde pe cap de locuitor, dar și asupra importanței realizării unui echilibru între dezvoltarea urbană firească, între provocările unor orașe moderne, pe de o parte, și respectarea, asumarea conceptului de infrastructură verde.

Indiferent de regiune, de mediul în care trăim, urban sau rural, toți suntem atrași de frumusețea naturii, suntem preocupați de aspectele și riscurile ecologice ale secolului, căci este imposibil să fim indiferenți la beneficiile importante oferite de spațiile verzi, atât cele de ordin ecologic, prin moderarea climatului urban, eliminarea efectului de seră, de beneficiile sociale și creșterea incluziunii sociale, a interacțiunii și contactului social informal și, în ultimă instanță, la fel de importante sunt și implicațiile și beneficiile economice, prin crearea unei imagini favorabile a centrelor urbane, element de atractivitate pentru investiții.

În calitate de reprezentant al ieșenilor, deputat PSD Camelia Gavrilă, atrage atenția că  în ultimii ani, în IAȘI, ca și în alte orașe mari, asistăm la o adevărată ofensivă a investițiilor și a dezvoltării imobiliare, fără a se ține cont de zona verde, efect resimțit datorită creșterii populației în mediul urban, datorită dezvoltării economice și a prezenței programelor de finanțare europeană pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere. În același sens, nu trebuie să tolerăm  faptul că, în orașele noastre, întâlnim de multe ori numeroase zone intravilane neamenajate corespunzător, transformate de cele mai multe ori în depozit pentru gunoaie, locuri insalubre, sursă de infecții, dar și peisaj deprimant, inestetic al unei comunități gestionate deficitar.  

În prezent, situația orașului Iași prezintă suficiente contraste, dincolo de frumusețea, de farmecul istoric și cultural, de dezvoltarea orașului, în special în zonele centrale. Semnalăm totuși cu îngrijorare anumite aspecte ce se cer corectate și abordate urgent:

- spaţiile publice majore din categoria parcuri, grădini nu deservesc totalitatea populaţiei. Există în continuare cetățeni care locuiesc la o distanţă de peste 30 de minute (mers pe jos) de un parc sau o grădină (cartierele Galata, Moara de Vânt etc.);

- existenţa unor resurse de teren de mici dimensiuni insuficient valorificate, deși ar putea fi amenajate ca piaţete, scuaruri sau chiar mini-grădini publice, în cartierele: Cantemir, Mircea cel Bătrân sau Dacia;

- inserţia treptată de locuri de joacă pentru copii în zona interioară a locuinţelor colective, a dezvoltărilor imobiliare suficient de agresive și implicit profitabile, prezente, de altfel, în majoritatea marilor orașe;

- lipsa până în prezent a unui registru al spațiilor verzi, așa cum prevede legea;

- incoerența decizională la nivelul Instituției Arhitectului Șef Iași cu privire la integrarea spațiilor verzi în strategiile și planul de dezvoltare urbanistică pe termen mediu și lung.  

Pentru corectarea disfuncțiilor pe care le-a subliniat, deputatul PSD Camelia Gavrilă menționează în Plenul Camerei Deputaților măsuri și soluții pe care  Partidul Social Democrat le propune prin programul de guvernare, aspecte care să îmbunătățească situația actuală: ”Planul integrat de dezvoltare economică urbană va cuprinde un set de măsuri privind reducerea emisiilor de noxe:  plantarea de arbori în imediata vecinătate a marilor aglomerări urbane, în vederea construirii sau reabilitării centurilor verzi, care ajută la filtrarea aerului din mediul urban și resemnificarea spaţiilor urbane prin încurajarea dezvoltării spaţiilor verzi.

În concluzie, semnalăm anumite probleme care se regăsesc în diferite proporții atât la nivelul municipiului Iași, cât și în toate marile orașe din România, în contextul dezvoltării urbanistice accentuate, al creșterii numărului de locuitori, al seducției pentru tehnologii, confort, câștig economic sau modernitate arhitecturală. Evident, vom pleda mereu pentru dezvoltarea orașului și modernizarea acestuia în spiritul accentelor urbane de secol XXI, dar  nu trebuie să acceptăm sub nicio formă reducerea sau degradarea spațiilor verzi, a mediului înconjurător, folosirea improprie de către cetățeni a acestor spații, poluarea accentuată a aerului, deci depărtarea treptată de valorile unui mediu natural sănătos pentru oameni, pentru copii, pentru dezvoltarea durabilă a orașelor.

 Mai multe informații regăsiți la adresa www.cameliagavrila.com.


Deputat PSD de Iași
Prof. dr. Camelia GAVRILĂ
PREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT,
ŞTIINŢĂ, TINERET ŞI SPORT

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (I)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (I)

Astăzi, indiferent dacă vorbim de relaţia SUA - Rusia sau de cea între SUA şi China, toată lumea are scenarii de victorie, în caz de război, chiar şi în ipoteza în care s-ar ajunge la o folosire limitată a armamentelor nucleare.

opinii

Inteligenţa politehnică

Florin CÎNTIC

Inteligenţa politehnică

A trecut insuficient comentat un excepţional interviu pe care Toni Hriţac i l-a luat lui Cristian Tudor Popescu. Cum eu am căzut pe gânduri privindu-l, simt nevoia să scriu.

Despre război şi liceul militar

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre război şi liceul militar

Eram în clasa a 8-a, când în clasa noastră a venit un maior. Nu-i mai ţin minte numele, probabil că nici nu i l-am cunoscut. Umbla prin şcoli şi recruta elevi pentru a da examen la liceul militar din Câmpulung Moldovenesc. 

Lumini şi umbre în mass-media românească

Alex VASILIU

Lumini şi umbre în mass-media românească

Mai demult am fost surprins auzind opinia hotărâtă a unui fost coleg de redacţie: educaţia, cultura se face în şcoală, acasă, nu la radio şi televiziune, aceste instituţii având doar menirea să informeze, să distreze. 

pulspulspuls

Iată scenariul revenirii lui MRU în politică, prin intermediul unui ocol pe la primăria Iaşului

Iată scenariul revenirii lui MRU în politică, prin intermediul unui ocol pe la primăria Iaşului

Două vorbe despre MRU şi şansele sale la cea mai înaltă funcţie în târg, dragi telespectatori, vorbe care s-au desprins din luările de cuvânt ale participanţilor la şcoala politică de vară de pe Bahlui, care a avut loc săptămâna trecută, seara, pe răcoare, pe terasa unei cunoscute berării din târg. 

Caricatura zilei

Rafila și pastila

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.