Infrastructura verde - o prioritate și pentru orașul Iași
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Comunicat de presă

Infrastructura verde - o prioritate și pentru orașul Iași

GALERIE
gavrila-unu
  • gavrila-unu
- +

Prof.dr.Camelia Gavrilă, președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, subliniază  importanța dezvoltării urbane și arhitecturale moderne fără a ingnora zonele verzi, parcurile municipale, efectele ecologice ale dezvoltărilor urbane. Restrângerea spațiilor verzi amenajate sub formă de parcuri, grădini publice sau scuaruri accentuează în ultima perioadă și mai mult anumite riscuri ecologice specifice  mediului urban, dar prezintă și un grav impact negativ imediat asupra stării de sănătate a populației din România.   

Deputat PSD de Iași Camelia Gavrilă trage un semnal de alarmă asupra situației categoric deficitare a României privind suprafața medie a spațiului verde pe cap de locuitor, dar și asupra importanței realizării unui echilibru între dezvoltarea urbană firească, între provocările unor orașe moderne, pe de o parte, și respectarea, asumarea conceptului de infrastructură verde.

Indiferent de regiune, de mediul în care trăim, urban sau rural, toți suntem atrași de frumusețea naturii, suntem preocupați de aspectele și riscurile ecologice ale secolului, căci este imposibil să fim indiferenți la beneficiile importante oferite de spațiile verzi, atât cele de ordin ecologic, prin moderarea climatului urban, eliminarea efectului de seră, de beneficiile sociale și creșterea incluziunii sociale, a interacțiunii și contactului social informal și, în ultimă instanță, la fel de importante sunt și implicațiile și beneficiile economice, prin crearea unei imagini favorabile a centrelor urbane, element de atractivitate pentru investiții.

În calitate de reprezentant al ieșenilor, deputat PSD Camelia Gavrilă, atrage atenția că  în ultimii ani, în IAȘI, ca și în alte orașe mari, asistăm la o adevărată ofensivă a investițiilor și a dezvoltării imobiliare, fără a se ține cont de zona verde, efect resimțit datorită creșterii populației în mediul urban, datorită dezvoltării economice și a prezenței programelor de finanțare europeană pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere. În același sens, nu trebuie să tolerăm  faptul că, în orașele noastre, întâlnim de multe ori numeroase zone intravilane neamenajate corespunzător, transformate de cele mai multe ori în depozit pentru gunoaie, locuri insalubre, sursă de infecții, dar și peisaj deprimant, inestetic al unei comunități gestionate deficitar.  

În prezent, situația orașului Iași prezintă suficiente contraste, dincolo de frumusețea, de farmecul istoric și cultural, de dezvoltarea orașului, în special în zonele centrale. Semnalăm totuși cu îngrijorare anumite aspecte ce se cer corectate și abordate urgent:

- spaţiile publice majore din categoria parcuri, grădini nu deservesc totalitatea populaţiei. Există în continuare cetățeni care locuiesc la o distanţă de peste 30 de minute (mers pe jos) de un parc sau o grădină (cartierele Galata, Moara de Vânt etc.);

- existenţa unor resurse de teren de mici dimensiuni insuficient valorificate, deși ar putea fi amenajate ca piaţete, scuaruri sau chiar mini-grădini publice, în cartierele: Cantemir, Mircea cel Bătrân sau Dacia;

- inserţia treptată de locuri de joacă pentru copii în zona interioară a locuinţelor colective, a dezvoltărilor imobiliare suficient de agresive și implicit profitabile, prezente, de altfel, în majoritatea marilor orașe;

- lipsa până în prezent a unui registru al spațiilor verzi, așa cum prevede legea;

- incoerența decizională la nivelul Instituției Arhitectului Șef Iași cu privire la integrarea spațiilor verzi în strategiile și planul de dezvoltare urbanistică pe termen mediu și lung.  

Pentru corectarea disfuncțiilor pe care le-a subliniat, deputatul PSD Camelia Gavrilă menționează în Plenul Camerei Deputaților măsuri și soluții pe care  Partidul Social Democrat le propune prin programul de guvernare, aspecte care să îmbunătățească situația actuală: ”Planul integrat de dezvoltare economică urbană va cuprinde un set de măsuri privind reducerea emisiilor de noxe:  plantarea de arbori în imediata vecinătate a marilor aglomerări urbane, în vederea construirii sau reabilitării centurilor verzi, care ajută la filtrarea aerului din mediul urban și resemnificarea spaţiilor urbane prin încurajarea dezvoltării spaţiilor verzi.

În concluzie, semnalăm anumite probleme care se regăsesc în diferite proporții atât la nivelul municipiului Iași, cât și în toate marile orașe din România, în contextul dezvoltării urbanistice accentuate, al creșterii numărului de locuitori, al seducției pentru tehnologii, confort, câștig economic sau modernitate arhitecturală. Evident, vom pleda mereu pentru dezvoltarea orașului și modernizarea acestuia în spiritul accentelor urbane de secol XXI, dar  nu trebuie să acceptăm sub nicio formă reducerea sau degradarea spațiilor verzi, a mediului înconjurător, folosirea improprie de către cetățeni a acestor spații, poluarea accentuată a aerului, deci depărtarea treptată de valorile unui mediu natural sănătos pentru oameni, pentru copii, pentru dezvoltarea durabilă a orașelor.

 Mai multe informații regăsiți la adresa www.cameliagavrila.com.


Deputat PSD de Iași
Prof. dr. Camelia GAVRILĂ
PREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT,
ŞTIINŢĂ, TINERET ŞI SPORT

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

Dan CONSTANTIN

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

După cum se poate observa din cele trei cazuri, atât intervenţia, cât şi neintervenţia Poliţiei provoacă pierderi de vieţi omeneşti.

Filmuletul zilei

opinii

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Nichita DANILOV

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Consider că nu e simplu să scrii un reportaj contemplându-ţi de pe marginea prăpastiei propriul tău abis existenţial în care simţi că luneci fără să găseşti un punct de echilibru.

Noii infractori

Dana ȚABREA

Noii infractori

În cadrul Maratonului dramaturgiei israeliene pe scene româneşti, derulat între 14 şi 16 aprilie, cele cinci teatre partenere (Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, Teatrul „L.S. Bulandra” Bucureşti şi Teatrul de Stat din Constanţa), propun publicului, cu ocazia Zilei Naţionale a Israelului, montări ale pieselor unor autori israelieni de prestigiu, precum Edna Mazia, Hillel Mittelpunkt, Zadok Zemach, Savyon Liebrecht sau Hanoh Levin.

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Michael ASTNER

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Ultima întrebare a interviului (din Die Welt) luat de Mara Delius politologului Mark Lilla (despre care am scris săptămâna trecută) pune-n discuţie declaraţia unei critici a scrisorii deschise semnată anul trecut de 150 de intelectuali din SUA (majoritatea de stânga!, cum m-a asigurat la telefon un prieten…).

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.