anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

ING Bank estimează o scădere economică de 5,5% în acest an pentru România

GALERIE
scadere economica
  • scadere economica
- +

Valentin Tătaru, economist ING Bank România: estimează o scădere economică de 5,5% în acest an pentru România, dar se aşteaptă totodată şi la o creştere a înclinaţiei spre economisire din partea consumatorilor.

”Impactul excepţional al crizei generate de pandemia Covid-19 va avea efecte complexe în economie, atât pe termen scurt – prin contracţia economică pe care o estimăm la -5,5% în 2020 -, dar şi pe termen mediu şi lung, prin schimbarea comportamentului consumatorilor sub impactul evoluţiei epidemiologice, respectiv a măsurilor de combatere a acesteia. În acest sens, ne aşteptăm la o creştere a înclinaţiei spre economisire, în linie cu ultimele cifre privind evoluţia depozitelor populaţiei care au atins noi maxime istorice în luna mai (cu 15,2% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2019). Având în vedere capacitatea generală mai scăzută a românilor de a economisi (35% din gospodării declarând că nu au economii), dar şi perspectiva imediată de întrerupere a ritmului de creştere a veniturilor, este probabil ca o bună parte din economiile suplimentare să fie rezultatul unui comportament de consum mai prudent”, a declarat Valentin Tătaru, economist ING Bank România, într-un comunicat.

De asemenea, potrivit celui mai recent studiu internaţional ING, desfăşurat în luna mai 2020, impactul pandemiei Covid-19 şi al măsurilor restrictive impuse s-a resimţit şi în comportamentul financiar al europenilor în ceea ce priveşte gestionarea cheltuielilor şi obiceiurile de economisire.

 La nivel european, 44% dintre respondenţi susţin că au cheltuit mai puţin, iar 30% că au economisit mai mult pe durata regimului de izolare. 

O parte dintre aceştia şi-au limitat cheltuielile ca urmare a reducerii veniturilor, în timp ce alţii au economisit bani fără să îşi dea seama, la sfârşitul fiecărei săptămâni, pentru că nu au avut posibilitatea să îşi desfăşoare activităţile cotidiene. Pentru o altă parte dintre aceştia, economisirea a reprezentat o decizie conştientă pentru a face faţă incertitudinii date de pandemia Covid-19.

”Aproximativ 46% dintre români spun că au cheltuit mai puţini bani pe perioada regimului de izolare, peste media europeană de 44%, iar primele locuri au fost ocupate de luxemburghezi şi italieni (la egalitate, cu 55%) şi englezi (51%). De asemenea, 31% dintre români spun că au economisit mai mult, puţin peste media europeană de 30%”, arată banca.

Tot luxemburghezii declară că au economisit cel mai mult (41%), fiind urmaţi de turci (35%), iar la polul opus, se află cehii (18%) şi austriecii (23%).

”Clienţii ING Bank România au fost vizibil mai preocupaţi să economisească după declanşarea stării de urgenţă. Astfel, conturile de economii deschise în mediul digital au fost în creştere, în special după lansarea opţiunii Round Up (pe 11 aprilie), care permite clienţilor să îşi rotunjească cheltuielile şi să economisească într-un mod mai simplu. Mai exact, între 27 aprilie şi 4 mai, creşterea a fost de 365% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În primele cinci săptămâni de la lansare, 50.000 clienţi au activat şi folosit Round Up. Totodată, noul serviciu a avut cea mai mare rată de adopţie în România din toate ţările din grupul ING, ilustrând interesul românilor pentru soluţii digitale, dar şi pentru economisire”, precizează banca.

În luna mai 2020, 35% dintre români au declarat că nu au deloc economii, însă ponderea este în descreştere cu patru procente, comparativ cu 39% în decembrie 2019. Totuşi, românii se situează încă pe ultimul loc când vine vorba de economii. Aproape 76% dintre români declară că s-ar simţi mai confortabil dacă ar avea un nivel mai mare de economii (în creştere cu cinci procente faţă de decembrie 2019), comparativ cu media europeană de 68%, fiind întrecuţi doar de polonezi (82%) şi cehi (78%).

La nivel european, luxemburghezii au cele mai multe economii (92%), fiind urmaţi de olandezi (80%) şi cehi (79%). În medie, 26% dintre respondenţii europeni au declarat că nu au deloc economii, în scădere de la 28%.

Deşi studiul arată o anumită tendinţă spre economisire, procentul europenilor care nu au deloc economii a rămas stabil - 26% în mai 2020, comparativ cu 28% în decembrie 2019. De-a lungul ultimilor opt ani, ponderea a fluctuat constant între 25% şi 35%. Familiile cu o poziţie financiară relativ stabilă tind să economisească mai mult, în timp ce grupurile care se aflau deja într-o stare de vulnerabilitate financiară economisesc mai puţin, iar această discrepanţă este şi mai vizibilă în această perioadă.

Dintre respondenţii care au bani puşi deoparte, doar 9% au echivalentul a mai puţin de un salariu, în timp ce 24% dintre aceştia au economisit valoarea a aproximativ 1 - 3 salarii. Doar 17% dintre europeni susţin că au economisit echivalentul a peste 12 salarii. Ponderea cea mai mare privind o atitudine sănătoasă faţă de economii se înregistrează la categoria de vârstă peste 65 de ani, reprezentată de pensionari care trăiesc singuri.

”Una dintre recomandările de bază în materie de securitate financiară este strângerea unui fond de urgenţă, care constă în echivalentul a minim 3 - 6 salarii, pentru a face faţă circumstanţelor neprevăzute, lipsa economiilor indicând o stare de vulnerabilitate financiară. Economiile sunt definite ca fonduri care pot fi accesate uşor, aşadar, studiul nu a luat în considerare economiile pe termen lung, precum fondurile de pensii sau asigurările de viaţă”, precizează banca.

Două studii online au fost desfăşurate de Ipsos pentru acest raport: în perioada 27 noiembrie-16 decembrie 2019 şi 15 mai-27 mai 2020. La aceste studii au participat aproximativ 26.000 respondenţi. Sondajul internaţional ING este realizat de câteva ori pe an de către ING eZonomics. Subiectele abordate sunt despre bani şi stil de viaţă - combină idei despre educaţie financiară, finanţe personale şi comportament economic pentru a furniza în mod regulat informaţii practice. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O epavă la primărie

Cătălin ONOFREI

O epavă la primărie

Cum vrea Băsescu să iasă din politica naţională.

Filmuletul zilei

opinii

Un lider, un afacerist, un oportunist

Briscan ZARA

Un lider, un afacerist, un oportunist

Aceasta este mai degrabă o parabolă, dar cu întâmplări şi personaje rupte din realitatea prin care am trecut eu în această vară.

Cum (nu) se consolidează o democraţie

Ciprian IFTIMOAEI

Cum (nu) se consolidează o democraţie

Democraţia se află într-un regres din ce în ce mai pronunţat în multe ţări ale lumii, chiar şi în cele considerate odinioară democraţii avansate: SUA, Marea Britanie, unele ţări membre UE. Doar 5,7% din populaţia lumii trăieşte astăzi în ţări cu democraţii consolidate. 

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (I)

Mihai DORIN

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (I)

Sau cum Turcia sfidează lumea creştină!

pulspulspuls

Bombiţa bombiţelor: iaca pe unde au intrat cu forţa în casa de miliardar cagulaţii de la Iaşi!

Bombiţa bombiţelor: iaca pe unde au intrat cu forţa în casa de miliardar cagulaţii de la Iaşi!

Ia-auzi una tare pe azi, stimabile cetitoriu, onorat auditoriu sau preţuit telespectatoriu, una venită aseară cu ultimul tramvai la redacţie! 

Caricatura zilei

Magie

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.