Ingenios! Nişte săteni folosesc puful de plop la căptuşit pufoaicele, să nu moară de sete!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Ingenios! Nişte săteni folosesc puful de plop la căptuşit pufoaicele, să nu moară de sete!

GALERIE
Patratel MARTI, 16 iunie 2020 - 2
  • Patratel MARTI, 16 iunie 2020 - 2
- +

* O problemă mai recentă s-a adăugat necazurilor din ultimele luni, cu pandemia, cu restricţiile, deşi a fost mai redusă, graţie măştilor purtate de români: problema pufului de plop! Pe mulţi, acesta îi sufocă, pe alţii îi deranjează din punct de vedere estetic, dar sunt compatrioţi pe care puful îi bucură, chiar îi împlineşte; avem informaţii:

* Plopii de lângă Consumatori au fost numiţi, cu ani în urmă, "Plopii fără soţ", dar au devenit cu soţ după o furtună, apoi iar fără soţ, după ce a trăsnit, apoi din nou cu soţ, după ce au trecut nişte hoţi de lemne şi tot aşa; acum, ei sunt bine păziţi de localnici, care au descoperit că puful lor e bun pentru căptuşit pufoaicele! Nimeni nu ştie dacă această căptuşeală ţine cald, fiindcă toţi folosesc pufoaicele la altceva: "Practic, fără puf de plop am sta cu toţii pe uscat, fără strop de rachiu!" spune un bătrân sfătos.

* Sătenii din Machitori privesc cu invidie la cei din Consumatori: la ei nu cresc plopi, iar singurul puf e cel adus de vânt, uneori, dinspre vecinii lor; doi tineri curajoşi au încercat să fure, noaptea, câţiva saci cu puf, dar paznicul primăriei din Consumatori, vigilent, s-a trezit şi i-a surprins. Problema celor din Machitori este că vatelina pentru pufoaice s-a scumpit, aşa că sunt nevoiţi să le umple cu mătase de porumb, din care ies produse slabe, care nu fac mărgele. Au plantat mai demult nişte puieţi, crezând că sunt plopi, dar au descoperit că erau pruni, cu care n-au ce face, că nu dau puf.

* Şi cei din Puturoşi au o relaţie cu puful de plop încă din anii '70, de când veneau în control tovarăşi de la judeţeana de partid, să vadă cum mai merge treaba pe partea zootehniei. Cum drumurile erau proaste, la fel ca azi, ăia nu-şi mai stricau maşinile şi priveau de la distanţă curţile oamenilor; ce credeau ei că-s multe oi, cu lână albă şi pufoasă, erau, de fapt, câinii şi mâţele oamenilor, pe care se lipise puful de plop. Aşa au ajuns cei din Puturoşi crescători de ovine fruntaşi în întrecerea socialistă.

* Sătenii din Acarieni au folosit de veacuri puful plopilor: încă din vechime organizau şezători, la care fetele de măritat veneau cu fusurile şi torceau puful de plop. Obiceiul s-a păstrat şi astăzi, aşa că mulţi localnici poartă cu mândrie sumane, iţari, izmene şi maieuri, chiar blugi şi treninguri din fir de puf de plop! Deoarece plopii sunt numeroşi, sătenii se laudă că toţi copiii lor au fost crescuţi în puf la modul propriu. Tot puful de plop e folosit de părinţi, când micuţii cer vată pe băţ: puţin puf udat şi tăvălit prin zahăr e delicios - plus că şi cei mari înghit în fiecare dimineaţă câte un ghemotoc de puf, pe stomacul gol, fiind bun la mahmureală, că absoarbe alcoolul din stomac!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Acord controversat, moment controversat

Lucian DÎRDALA

Acord controversat, moment controversat

Am avut parte de o dovadă elocventă a modului în care guvernul de la Berlin exercită leadership-ul politic în Uniunea Europeană: atent să inspire acţiunea Comisiei, priceput să creeze coaliţii de sprijin largi, capabil să ofere justificări pragmatice şi, mai ales, mereu atent să nu perturbe liniştea unui cadru instituţional comunitar atât de favorabil pentru companiile germane capabile de expansiune.

Filmuletul zilei

opinii

Un măscărici toxic

Florin CÎNTIC

Un măscărici toxic

Una dintre marile probleme ale Evului Media în care trăim o reprezintă idolii de carton. De regulă caraghioşi, dar, câteodată, toxici. Donald Trump va rămâne neîndoielnic în istorie, însă nu cum ar fi dorit.

Politrucii vechi și politicienii noi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Politrucii vechi și politicienii noi

(reflecţii în urma unei audienţe)

„Când te ascult, mi se deschide inima” (II)

Alex VASILIU

„Când te ascult, mi se deschide inima” (II)

Anii frumoşi, mulţi, încărcaţi pentru Viorica Cortez de succese pe cele mai prestigioase scene ale lumii, ar putea fi ilustraţi numai prin reproducerea, chiar fragmentară, a listelor cu teatrele, partenerii, dirijorii cu care a realizat spectacole şi concerte, ale revistelor şi ziarelor ce au adăpostit cronici laudative. Lectura documentelor impresionează. Fotografiile înfăţişând-o în roluri diferite, alături de stele ale scenei lirice, stârnesc admiraţia.

pulspulspuls

Nervozitate mare pe samsarii de la cumătrie. Cu ce îi mai abureşte Peni?

Nervozitate mare pe samsarii de la cumătrie. Cu ce îi mai abureşte Peni?

Tergiversările în desemnarea celui de-al doilea vice, dar şi întârzierile în găsirea unei majorităţi care să-i sprijine viziunile edilitare şi nu numai, auzim că ar fi creat mare nervozitate în ultima perioadă în rândul şmenarilor imobiliari care, fiecare după posibilităţi ori interes, au pus umărul sau teşchereaua la dispoziţie pentru realegerea premarelui lor. 

Caricatura zilei

Febra

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.