anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 02.07.2022

Inghesuială la paşapoarte pentru animale, în caz de plecare în pripă

GALERIE
animale_de-companie1
 • animale_de-companie1
- +

În condiţiile veştilor tot mai neliniştitoare, unii ieşeni îşi pregătesc eventuala plecare din ţară împreună cu animalele de companie. O confirmă o parte dintre medicii veterinari, care spun că numărul clienţilor care le solicită documente de călătorie pentru prietenii patrupezi a crescut simţitor în ultima săptămână, după declanşarea atacurilor Rusiei asupra Ucrainei. Panica nu a ajuns încă în toate cabinetele veterinare, dar fenomenul e confirmat de specialişti din mai multe cabinete, din diverse zone din oraş.

 

La FreidaVet, în Păcurari, “programările pentru microcipare şi eliberare de paşapoarte pentru animale au ajuns până la luna iunie, şi oamenii sună zilnic. Am înţeles că sunt persoane care fac rezervări în plus şi apoi vând locurile respective pe unele grupuri de pe reţele sociale”, ne-a declarat una dintre angajatele cabinetului. Tot în Păcurari, la Green Vet, specialiştii observă că “a început să se instaleze puţin panica. Au fost mai multe persoane care au cerut paşapoarte pentru animalele lor, mai multe decât înainte”.

La acest cabinet, eliberarea unui paşaport pentru câini sau pisici costă 75 de lei, iar microciparea e 90 de lei. “Noi suntem mai la periferie, cabinetul e în Tomeşti, poate de asta nu au ajuns aici prea multe cereri de acest fel. Români nu am avut, dar au venit vreo trei ucraineni care au solicitat emiterea de paşapoarte pentru pisicile cu care au plecat din Ucraina”, a declarat şi medicul veterinar Andrei Caşcaval de la cabinetul Zoo Vet.

La Spitalul Veterinar Salvanim, de pe strada Uzinei, nu au existat astfel de cereri în ultimele două săptămâni. Nici angajaţii cabinetului Pet Doctor din cartierul Nicolina nu au observat încă o creştere a numărului de cereri de paşapoarte. “A fost cineva care a vrut, dar în general noi îi redirecţionăm către Facultatea de Medicină Veterinară, unde pot obţine servicii gratis sau mai ieftine. La noi microciparea e 60 de lei şi paşaportul 80 de lei”, a spus una dintre angajatele cabinetului. „Cred că depinde şi de cartier, dar şi de relaţia pe care o dezvoltă un cabinet cu clienţii săi”, a încercat o explicaţie medicul veterinar Claudiu Moloma de la cabinetul Salva Speed din Tătăraşi, care a adăugat: „Da, sigur, noi am observat o creştere în ultima perioadă a cererii de paşapoarte pentru căţei sau pisici. Dacă înainte aveam 1-2 pe lună, acum sunt 3-4 pe săptămână. Am avut oameni care au venit şi după program. Oricum avem aici pe cineva non-stop pentru urgenţe, aşa că le-am făcut. Noi tarifăm paşaportul cu sume între 60 şi 80 de lei şi microciparea costă 50-60 de lei. La asta se adaugă consultul animăluţului, pentru că trebuie să fie sănătos în momentul în care îi facem documentul”.

Reguli de călătorie pentru animale

Normele UE facilitează călătoriile în altă ţară din uniune (în acest caz, cele 27 de state membre ale UE, plus Norvegia şi Irlanda de Nord) împreună cu câinele sau pisica. Aceste norme acoperă, de asemenea, călătoriile în UE dintr-o ţară sau un teritoriu din afara Uniunii, se arată pe site-ul youreurope, site oficial al UE. Potrivit normelor, animalele de companie care urmează să călătorească dintr-o ţară UE trebuie să fie microcipate, să deţină un paşaport european pentru animale şi să fie vaccinate antirabic.

În plus, pentru Finlanda, Irlanda, Malta, Norvegia şi Irlanda de Nord animalele trebuie tratate împotriva teniei Echinococcus multilocularis. Paşaportul european pentru animale de companie este necesar atunci când acestea călătoresc dintr-o ţară din UE sau Irlanda de Nord în altă ţară din UE sau Irlanda de Nord. Atunci când destinaţia este o altă ţară decât cele de mai sus, este necesar un certificat UE privind sănătatea animalelor. Paşaportul conţine o descriere a animalului de companie, precum şi alte detalii, inclusiv despre microcip, evidenţa privind vaccinarea antirabică şi datele de contact ale proprietarului şi ale veterinarului care a emis paşaportul. Un paşaport pentru animale de companie este valabil pe toată durata vieţii, atâta timp cât animalele respective sunt la zi cu vaccinurile contra rabiei. Vaccinul antirabic se face cu cel puţin 21 de zile înainte de data plecării. Fără vaccin, câinii şi pisicile nu pot călători peste graniţă, dacă nu există o altă decizie luată de urgenţă care să suspende temporar această regulă.

Alte detalii

Certificatul UE privind sănătatea animalelor este un alt tip de document care conţine informaţii specifice despre animalul de companie (identitate, sănătate, vaccinare antirabică) şi se bazează pe un model standard al UE. Certificatul sanitar UE, emis de un veterinar oficial din ţara de plecare, cu cel mult 10 zile înainte de sosirea animalului de companie în Uniunea Europeană, este valabil pentru călătoriile între ţările UE timp de 4 luni de la data emiterii sau până la expirarea vaccinului antirabic (primul termen care intervine). În plus, proprietarul animalului va trebui să completeze şi să anexeze o declaraţie scrisă la certificatul de sănătate al animalului care să ateste faptul că relocarea sa nu se face în scop comercial.

Microcipul implantat sub pielea animalelor conţine un număr de identificare, care se înregistrează în paşaport, iar în cazul câinilor şi într-o bază naţională de date. Regulile sunt valabile şi pentru dihorul domestic, dar veterinarii ieşeni spun că până acum nu eliberat niciun paşaport pentru dihori. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.