anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 05.10.2022

Înghiţim medicamente de trei miliarde de lei anual

GALERIE
medicamente
 • medicamente
- +

Piaţa farmaceutică românească a atins în primele trei luni 3,05 miliarde lei (696,6 milioane euro), în creştere cu 4,3% comparativ cu perioada similară din 2012, dar în scădere cu 2,5% faţă de trimestrul anterior, potrivit datelor Cegedim, care menţine prognoza de plus 1,4% pentru întregul an. În euro, piaţa a urcat cu 3,6%.

 

"Deşi comparativ cu trimestrul unu din 2012 suntem încă pe creştere, reducerea valorii trimestriale de la 3,13 miliarde lei la 3,05 miliarde lei arată clar tendinţa de gripare a pieţei farmaceutice, din păcate din cauza constrângerilor şi nu a nevoilor. Prognoza rămâne modestă, deoarece la nivelul ultimelor 12 luni rata de creştere este marginală: plus 0,2% în volum, plus 2,2% în zile de tratament şi plus 4,5% în lei, respectiv 0,0% în euro", a declarat, într-un comunicat, Petru Crăciun, directorul general al firmei de cercetare şi studii de piaţă Cegedim România. El a precizat că Cegedim menţine prognoza de creştere de 1,4% în lei pentru întreg anul 2013, ceea ce ar putea însemna o scădere în euro sau dolari, în funcţie de evoluţia cursurilor de schimb. "În condiţiile termenelor de plată prelungite, la nivel de ansamblu problema finanţării este esenţială, iar la nivelul companiilor (de la cele mai mici, farmaciile, până la cele mai mari, companiile producătoare) supravieţuirea este o strategie de interes. Autorităţile ramân cu misiunea de a găsi concomitent soluţii atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu, ceea ce nu pare fezabil la nivelul actual de finanţare în perspectivă multianuală", a explicat Crăciun. Potrivit studiului Pharma & Hospital Report realizat de Cegedim, medicamentele pe bază de reţetă (Rx) din farmacii au atins o valoare de 2,17 miliarde lei (495 milioane euro), în creştere cu 2,5%, iar cele fără prescripţie (OTC) s-au cifrat la 480 milioane lei (108,9 milioane euro), în avans cu 10,3%. Pe canale de distribuţie, în primul trimestru faţă de perioada similară a anului trecut, retailul a consemnat o majorare de 3,1%, la 2,64 miliarde lei (603,9 milioane euro), în timp ce segmentul de spital a urcat cu 7,9%, la 406,5 milioane lei (92,7 milioane lei).

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O reformă care nu se va face (II)

Cătălin ONOFREI

O reformă care nu se va face (II)

Poveste cu doi înecaţi.

opinii

Mahalaua digitală

Florin CÎNTIC

Mahalaua digitală

Deşi nu prea îmi pierd timpul cu comentariile sterile de pe social media, nu încetez să mă minunez de ticăloşia, prostia delirantă şi reaua credinţă care parazitează până la sufocare opiniile articulate, chiar dacă uneori provocatoare din bula mea, ale lui Dan Alexe, Sorin Ioniţă sau Mădălin Hodor. Când scriam acest text, în urmă cu foarte mulţi ani, credeam că se va atenua în timp cotcodăceala otrăvită a smintiţilor care intervin obraznic şi contondent pe internet. După cum vedem azi, maladia s-a agravat.

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Ioan Alexandru TOFAN

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Aşadar, o lege scurtă şi clară (150 de pagini sau chiar 120 este deja prea mult), generală şi fără elanuri civilizatoare, împreună cu o responsabilitate mare acordată celor care predau şi învaţă. Nu ştiu dacă este soluţia potrivită. Dar măcar ne putem gândi la ea, ca alternativă la începuturile care nu se mai termină ale reformelor din educaţie şi la legile care vor să fie săpate în piatră cu mina de la pix.

Despre copilărie (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre copilărie (I)

Copilăria mea a coincis cu primii ani ai deschiderii „domniei” lui Ceauşescu, când se instaurase o efervescenţă în societatea românească. M-am gândit să povestesc despre perioada aceea, fiindcă este bine să nu uităm învăţămintele de atunci. 

pulspulspuls

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Astăzi vom trece în revistă câte ceva din comportamentul hormonal de vârsta aproape septuagenară a unor dezvoltatori imobiliari din târgul nostru, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Tractorul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.