anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 03.07.2022

Inginerii aerospaţiali şi neurochirurgii nu sunt neapărat mai deştepţi. Vezi explicaţiile

GALERIE
ingineri aerospatiali
 • ingineri aerospatiali
- +

Inginerii aerospaţiali şi neurochirurgii nu sunt neapărat mai deştepţi faţă de restul oamenilor, arată un studiu citat de BBC. Cercetătorii au cerut unor 329 de ingineri spaţiali şi 72 de neurochirurgi să realizeze diverse sarcini pentru a le testa nivelul cognitiv.

Rezultatele, publicate în British Medical Journal, arată puţine diferenţe faţă de britanici care nu au aceste profesii. Studiul a fost derulat, au spus cercetătorii, pentru a remarca ce profesie necesită un nivel mai mare de inteligenţă, dar şi pentru a descoperi dacă percepţia publică a acestor profesii este bazată pe realitate.

Cum este anticipat că ambele sectoare nu vor avea personal suficient în deceniile viitoare, cercetătorii au sugerat că punerea sub semnul întrebării a stereotipurilor ar putea fi în beneficiul recrutării viitoare în domeniul ştiinţific. Profesioniştii din ambele grupuri au fost evaluaţi online în şase domenii cognitive, folosind un test de inteligenţă conceput la Imperial College din Londra.

Testul a urmărit zone precum memoria activă, atenţia şi procesarea emoţiei, iar repondenţilor le-a fost cerut să specifice vârsta, sexul şi experienţa în industrie. Rezultatele au fost comparate între cele două grupuri şi datele adunate anterior de la 18.000 de britanici.

A fost revelat că neurochirurgii au avut un punctaj semnificativ mai mare decât inginerii aerospaţiali în rezolvarea problemelor semantice, precum definirea unor cuvinte folosite rar. Inginerii, de cealaltă parte, au avut un scor mai bun când a fost vorba despre atenţie şi de sarcini de manipulare a minţii, precum rotirea imaginii unor oiecte în minte.

Comparativ cu publicul, inginerii nu au avut rezultate diferite semnificativ în niciun domeniu. Neurochirurgii însă au înregistrat un punctaj diferit în doar două arii: viteza de soluţionare a unor probleme a fost mai mare, însă memoria a fost mai înceată. Cercetătorii au sugerat că acest lucru ar putea fi posibil datorită „caracterului alert al neurochirurgiei” sau ar putea fi „produsul antrenamentului de a lua decizii rapid în situaţii critice”.

„Este posibil ca neurochirurgii şi inginerii aerospaţiali să fie puşi pe un piedestal fără motiv”, este concluzia studiului. „Alte specialităţi e posibil să merite să se afle pe un piedestal, iar analize viitoare au ca scop să determine care este profesia care merită asta cel mai mult”.

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.