Inginerii Continental Iaşi lucrează cot la cot cu Universitatea Tehnică la un proiect de conducere automatizată
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Inginerii Continental Iaşi lucrează cot la cot cu Universitatea Tehnică la un proiect de conducere automatizată

GALERIE
masini autonome
  • masini autonome
- +

Compania cu profil tehnologic Continental, cu un sediu şi în judeţul Iaşi, continuă seria proiectelor de cercetare PRORETA alături de universităţile internaţionale, printre care şi Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi. PRORETA 5 este dedicat uneia dintre cele mai dificile sarcini pentru conducerea automatizată, respectiv recunoaşterea situaţiilor complexe de trafic din oraşe şi modul în care algoritmii dezvoltaţi după analiza datelor furnizate de senzori pot deduce deciziile corecte de conducere în aceste situaţii. 

Sub sloganul „UrbAn drIving”, colaborarea interdisciplinară şi interuniversitară acoperă întreaga gamă de tehnologii pentru etapele funcţionale relevante ale automatizării. „PRORETA 5 reprezintă o oportunitate de a implementa cercetarea în viaţa cotidiană, vizând în final un plus de confort pentru fiecare dintre noi. Proiectul vine atât în sprijinul doctoranzilor, stimulaţi să descopere metode inovative ce îi ajută în dezvoltare, cât şi al industriei auto, revigorată printr-un evident progres tehnologic”, spune Florin Leon, cadru didactic la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din Iaşi.

Inteligenţa artificială faţă în faţă cu şoferii umani

Proiectul, iniţiat în 2019 şi care se întinde pe o perioadă de trei ani şi jumătate, examinează algoritmi de natură cognitivă, de predicţie a comportamentului şi luarea deciziilor, într-un vehicul demonstrativ construit şi echipat de Continental. Până la sfârşitul anului 2022, algoritmi bazaţi pe inteligenţa artificială (AI) ar trebui să fie dezvoltaţi şi testaţi pentru tot ceea ce presupune conducerea automatizată. Astfel, odată demonstrată capacitatea AI de adaptare, se pot pune bazele de aplicare în viitor a acestor tehnologii.

Algoritmii bazaţi pe inteligenţa artificială ar trebui să fie capabili să recunoască şi să interpreteze corect toate tipurile de scenarii complexe de trafic, rezultând decizii corecte de conducere. Un subcapitol al acestui proiect are drept scop observarea modului în care un şofer uman simplifică şi evaluează complexitatea mediului înconjurător. Algoritmii de învăţare, prin proiectul PRORETA 5, vor fi antrenaţi în conformitate cu principii similare pentru a obţine o performanţă de conducere comparabilă cu cea a oamenilor.

Ce rol are Universitatea Tehnică Iaşi?

Actualul proiect PRORETA a fost extins la nivel interuniversitar şi internaţional cu scopul de a acoperi cu soluţii noi şi într-un mod optim şi eficient în timp toate etapele individuale de analiză apărute pe parcursul segmentelor care vizează implementarea conducerii automatizate. La Universitatea din Bremen, PRORETA 5 aduce cunoştinţele speciale în domeniul detectării mediului prin fuziunea datelor senzorilor. Adunate sub termenul tehnic „cogniţie”, acestea sunt toate procesele asociate percepţiei şi recunoaşterii.

La rândul său, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi se concentrează pe prezicerea comportamentului altor participanţi la trafic. Echipa de la TU Darmstadt se axează pe temele ingineriei sistemelor şi siguranţei, a planificării şi tehnologiei de control. Între timp, PRORETA a ajuns la a doua etapă, prima campanie de măsurare pentru înregistrarea datelor de antrenare în vehiculul prototip cu software şi hardware Continental fiind în curs de desfăşurare la Bremen. Maşina, care a fost iniţial pregătită la Bremen, va fi predată TU Darmstadt pentru teste suplimentare pe parcursul derulării proiectului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre un partid al ardelenilor

Cătălin ONOFREI

Spre un partid al ardelenilor

Nu v-aţi săturat de dictatura „miticilor”?

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Extremişti

Briscan ZARA

Extremişti

Ignoranţa de azi nu este una impusă de sistem aşa cum era să spunem pe timpul regimului comunist, ci una exercitată de fiecare individ ori grup în parte asupra lui însuşi. Civilizaţie înseamnă în primul rând diversitate, acceptarea ideii că nu există o singură viziune asupra lumii, iar toate celelalte sunt nocive ori malefice şi că ar trebui eliminate. 

Rolul societăţii civile în consolidarea democraţiei

Ciprian IFTIMOAEI

Rolul societăţii civile în consolidarea democraţiei

Prezenţa unei societăţi civile cu forme de manifestare diverse şi active constituie un factor de consolidare democratică. Există diferite definiţii ale conceptului de „societate civilă”. În limbajul comun, sensul atribuit este adesea unul reducţionist, mulţi dintre noi reducând societatea civilă la activitatea organizaţiilor nonguvernamentale. Cristian Pîrvulescu, politolog şi activist civic, consideră societatea civilă un „concept cu geografie variabilă” care propune o invitaţie la regândirea raportului dintre, pe de o parte, individ/ cetăţean, iar pe de altă parte, stat/ societate.

Moştenirea lui Trump

Mihai DORIN

Moştenirea lui Trump

Noul preşedinte Joe Biden şi-a inaugurat mandatul - probabil ultimul - în termeni paradoxal rasişti: „Trebuie să încheiem cu supremaţia albilor!”. Afirmaţia este stupefiantă, având în vedere că această supremaţie s-a restrâns treptat, după perioada colonială şi a fost delegitimată masiv de către Abraham Lincoln şi războiul de secesiune, pentru a se destrăma efectiv, odată cu Martin Luther King. 

pulspulspuls

O coincidenţă politică de zile mari pe linia strategică Iaşi - Suceava - Neamţ şi retur

O coincidenţă politică de zile mari pe linia strategică Iaşi - Suceava - Neamţ şi retur

Şi pentru că tot am încheiat săptămâna trecută cu dosarul liberalului ieşean cu origini sucevene dar şef peste filiala de la Neamţ, mister Mugurel Cozmanciuc, haideţi să vă mai spunem una azi despre chestiune, ca să nu rămână nespusă.

Caricatura zilei

Pe scena Operei din Iași

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.