Inginerul datorită căruia orașul Iași a fost alimentat cu energie electrică
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 16.04.2021

Inginerul datorită căruia orașul Iași a fost alimentat cu energie electrică

GALERIE
uzina
  • uzina
- +

Numeroase persoane și-au pus amprenta asupra dezvoltării Iașului în ultimul secol. Amintirea tuturor este un demers imposibil, chiar cu sprijinul istoricilor. "Ziarul de Iași" a încercat să găsească acum, la Centanar, 100 de oameni pe care să-i readucă în memoria noastră (VEDEȚI AICI). Însă mai apar și alte nume de care se leagă istoria recentă a orașului.

Unul dintre aceste nume este Petru Nazarenco. El a fost inginerul care a ajutat la alimentarea cu energie electrică a Iașului, care a pus umărul la dezvoltarea transportului public și care a făcut posibilă alimentarea cu apă din Siret și din Prut. Tot el s-a ocupat de punerea în funcțiune a CET 1.

Despre el ne-a scris pe adresa redacției fiul său, dr.fiz. Igor Nazarenco. "Cred că ar merita să fie amintit în cadrul acțiunii dumneavoastră 100 de oameni pentru 100 de ani", a precizat acesta.

Inginerul Petru Nazarenco a lucrat la Uzina electrica Iasi intre anii 1933-1961 ca inginer, director general si inginer sef. A reusit sa recupereze grupurile evacuate din refugiu, desi exista pericolul sa fie confiscate de Comisia aliata de control in contul datoriei de razboi a Romaniei catre URSS. A mentinut uzina in functiune si a contribuit prin cunostintele sale la racordarea la Sistemul Energetic National fapt recunoscut si de Doamna academician Hermina Albert prima femeie dispecer a Dispecerului Energetic National. Datorita activitatii inginerului Nazarenco, orasul Iasi a fost alimentat cu energie electrica, a avut un transport public functional, a avut asigurata alimentarea cu apa din Siret si din Prut (rezervorul din Pacurari si cel din Chirita). Iesind la pensie, el s-a ocupat si de punerea in functie a CET 1 din zona Tutora.

Din monografia privind istoria Uzinei electrice Iasi: "Din pacate, datorita masurilor de camuflaj impuse la esapamentele grupurilor de rigorile razboiului, la 20 septembrie 1941, s-a produs un incendiu devastator, care avea sa scoata Uzina din functiune, iar directorul si o parte a personalului sa fie arestati si anchetati pentru comiterea unui "act de sabotaj". Cu eforturi uriase s-a reusit repunerea in functiune, la 8 oct.1941, a 3 grupuri, asigurandu-se reluarea furnizarii energiei electrice. Sfarsitul celui de al 2-lea razboi mondial, in 1944, avea sa gaseasca Uzina intr-o situatie precara de functionare din lipsa combustibilului si a grupurilor evacuate, fapt ce a impus Primariei Iasi lichidarea S.C.E.I. si trecerea Uzinei electrice si cea a Tramvaielor in cadrul serviciilor sale, avandu-l ca director pe inginerul Petru Nazarenco, cel care avea sa intocmeasca prima monografie a Uzinei de Lumina cu ocazia celei de a 60-a aniversari, din 1959.

Repusa pe picioare, Uzina gafaia din greu datorita "foamei de energie" care era mult mai puternica decat foametea abatuta asupra Moldovei, urmare a secetei din 1946. Nici formele organizatorice ulterioare (I.C.E.T., I.E.I.) si nici E.T.A.C.S. Iasi, dupa nationalizarea din 1948, nu au avut cum sa o astampere, asa incat solutia de racordare a Uzinei la Sistemul Energetic National, realizata la 27 dec. 1957, a fost salvatoare. Uzina de Lumina a mai functionat pana in 1966, cand a intrat in functiune C.E.T.Iasi si, apoi, doar ocazional, pana in 1973, cand, dupa 74 ani de functionare, si-a incheiat definitiv misiunea. "Era atata liniste de urlau canii din cartier, iar locuitorii din inprejurimi cu greu si-au adaptat somnul in lipsa surdinei de fond a motoarelor Uzinei", consemneaza amintirile unui localnic despre momentul incetarii functionarii Uzinei".

VEDEȚI ȘI:

CENTENAR: Istoria Iaşului – 100 de oameni pentru 100 de ani. Iniţiativă inedită a „Ziarului de Iaşi“

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Radu POPESCU

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Dacă trăieşti în Republica Moldova şi afli că brusc se înfiinţează noi partide politice, atunci aceasta înseamnă - cu siguranţă - că ţara se pregăteşte de alegeri anticipate, chiar dacă nu toţi jucătorii politici ai momentului şi-o asumă. 

Filmuletul zilei

opinii

Un cuplu problematic

Alexandru CĂLINESCU

Un cuplu problematic

Acest delir aminteşte de campaniile frecvente în regimurile totalitare, când indezirabilii erau striviţi sub avalanşa de acuzaţii extrem de grave, ce puteau atrage condamnarea la moarte. Acum avem de-a face cu un exemplu de terorism intelectual, a cărui malignitate nu trebuie însă subestimată.

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

George PLEȘU

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

Acoperită de tăcerea asurzitoare a celei mai mari părţi din mediul universitar şi academic ieşean, agenda personală a managerului Ateneului a ajuns să ţină loc de politici culturale la Iaşi. Cu un primar aflat - la propriu - într-o permanentă goană după imagine, oportunitatea de a mai poza în faţa unui bust s-a dovedit o tentaţie irezistibilă. 

Cui prodest?

Nicolae CREŢU

Cui prodest?

Deşi eram hotărât să nu mai scriu decât poate cândva fi să se termine odată cu ea, pe o temă atât de bătătorită şi deprimantă, gândul iniţial fusese (dar nu neapărat ca titlu): cui prodest… pandemia? 

pulspulspuls

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Să rezolvăm mai întâi, vineri fiind şi aşteptând cu toţii uichendul, o chestiune administrativă peste care s-a trecut fără nicio observaţie săptămâna asta, fie ea laudativă sau critică. 

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.