anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Îngrijirile paliative aduc calitate vieţii pacienţilor cu cancer pulmonar. Sfaturile medicului Mihaela Ivan

GALERIE
cancer pulmonar
 • cancer pulmonar
- +

Felicia Mărcuş, 38 ani, Iaşi: ” De câţiva ani am grijă de un unchi în vârstă de 69 ani care, în urmă cu câteva luni a fost diagnosticat cu cancer pulmonar. I s-a recomandat să facă chimioterapie, dar cu greu face faţă efectelor adverse. Simptomele pe care le acuză sunt foarte greu de gestionat: greaţă, vărsături, dureri, oboseală, uneori constipaţie, alteori diaree, insomnii şi depresie. Se învinovăţeşte foarte mult pentru faptul că a fumat zeci de ani, cel puţin un pachet cu ţigări, zilnic. El nu are copii şi soţia lui s-a pierdut în urmă cu mai mulţi ani. Eu vreau să îl ajut dar, sincer, de multe ori, în faţa simptomelor bolii lui, mă simt neputincioasă. Înţeleg că suferinţa lui nu poate fi vindecată, dar mi-aş dori să sufere mai puţin. Medicul său oncolog mi-a spus de îngrijiri paliative şi aş vrea să ştiu ce pot să fac să beneficieze de această îngrijire şi cum ar schimba această terapie starea sa”

Dr. Mihaela Ivan, medic specialist pneumolog atestat în îngrijiri paliative, Şef de secţie Spitalul „Sf. Sava” Iaşi: ”Cancerul bronhopulmonar a fost şi rămâne o cauză majoră de mortalitate la nivel mondial. Managementul cancerului bronhopulmonar presupune conlucrarea mai multor specialităţi - un rol foarte important având şi îngrijirea paliativă, atât în evoluţia bolii cât şi în stadiul final. Îngrijirea paliativă este abordarea care permite îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor şi a familiilor acestora.

Tratamentul paliativ semnifică îngrijirea activă a pacienţilor cu o boală ce avansează încontinuu şi nu mai răspunde la tratamentul curativ, fiind vizate durerea şi alte simptome, precum şi asigurarea susţinerii psihologice, sociale şi spirituale. Îngrijirea paliativă este confundată de cele mai multe ori cu îngrijirea în stadiul terminal, ceea ce este greşit pentru că îngrijirea paliativă nu este sinonimă cu îngrijirea terminală. Multă lume aude de acest termen şi se gândeşte automat la „sfârşitul vieţii”, sau îngrijirile care sunt acordate atunci când „nu mai este nimic de făcut”.

Nimic mai greşit! De fapt, îngrijirile paliative, reprezintă o „mână de ajutor”, chiar dacă nu „vindecă” şi nici nu previn apariţia bolilor incurabile; ele sunt aplicate în strânsă legătură cu fiecare specialitate medicală, în care se găsesc boli cronice incurabile, de la începutul bolii, şi pot contribui la prelungirea vieţii. La un pacient cu cancer, îngrijirea paliativă este introdusă în orice moment al „călătoriei” sale prin boală - chiar de la diagnosticarea cancerului până la sfârşitul vieţii. Îngrijirile paliative pot fi integrate împreună cu regimuri de tratament pentru cancer, cum ar fi chimioterapia şi radioterapia, pentru a ajuta la încetinirea, oprirea sau vindecarea cancerului.

Îngrijirile paliative pot oferi soluţii care pot îmbunătăţi doar calitatea vieţii pacientului care este diagnosticat cu cancer şi care a iniţiat un tratament pentru cancer. Îngrijirea paliativă poate fi acordată unui pacient care a finalizat tratamentul pentru cancer, dar care are în continuare efecte secundare sau simptome fizice Aproximativ 80 % dintre cazurile de cancer la plămani sunt asociate cu fumatul, de aceea mulţi pacienţi se învinovăţesc pentru apariţia bolii şi refuză să îşi accepte diagnosticul. Echipa de îngrijiri paliative va ajuta pacienţii să scape de sentimentul de vinovăţie şi poate reduce anxietatea specifică acestei perioade.

Cancerul este una din cele mai dureroase afecţiuni, iar controlul durerii reprezintă o prioritate pentru pacienţii diagnosticaţi în stadii avansate, pentru care vindecarea nu mai este posibilă.Tratamentul paliativ poate ajuta pacientul să facă faţă durerilor ce apar în cursul bolii sau în urma unei operaţii. Medicamentele, terapia prin masaj sau tehnicile de relaxare pot ajuta la ameliorarea durerilor. România se află pe antepenultimul loc în lume la consumul de medicamente antidureroase opioide. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că oamenii care au nevoie de tratament adecvat împotriva durerilor, de 9 ori din 10, NU îl primesc... Atunci când chimiotarapia face parte din tratamentul pentru cancerul pulmonar, cum este cazul unchiului dumneavoatră, îngrijirile paliative pot ameliora reacţiile adverse ale acestui tratament. Greaţa, vărsăturile, durerile, oboseala, constipaţia, diareea, insomniile şi depresia sunt cele mai comune reacţii adverse ce apar în urma chimioterapiei.

Echipa de specialişti care oferă îngrijiri paliative va ajuta pacientul să se simtă mai bine şi să facă faţă acestor simptome. Unchiul dvs poate beneficia de îngrijiri paliative într-un centru specializat pe acest tip de tratament. În acest centru/spital specializat în îngrijiri paliative se „tratează” mai degrabă persoana decât boala; aceste îngrijiri se concentrează mai mult pe calitatea vieţii decât asupra duratei acesteia. Îngrijirile paliative vor ajuta pacientul să se simtă cât se poate de bine în momentele dificile date de evoluţia bolii. Foarte important este şi păstrarea speranţei, poate că nu sunt speranţe mari pentru vindecare, însă există alegeri pe care le putem face astfel încât să controlăm calitatea vieţii pentru a parcurge boala cu demnitate”.

 

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.