Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Îngrijirile paliative îşi propun creşterea calităţii vieţii pacientului şi a familiei acestuia

GALERIE
ingrijiri paleative
  • ingrijiri paleative
- +

Tatăl meu, în vârstă de 79 ani are un cancer de colon pe care medicii care îl supraveghează îl stăpânesc tot mai greu. În ultima perioadă îi este din ce în ce mai greu să se descurce singur. El stă cu mine, dar eu am serviciu şi nu îl pot ajuta decât după-amiaza, după ce vin de la slujbă. Am şi copii, soţ, şi-mi este tot mai greu să îmi fac timp pentru toţi. Câţiva colegi de serviciu, care îmi cunosc mai bine situaţia, m-au sfătuit să încerc o internare la IRO, la Îngrijiri Paliative, atât pentru un bilanţ medical al tatălui meu, cât şi pentru a primi câteva sfaturi încât să pot să mă descurc în această situaţie. Vă spun sincer că am inima îndoită, pentru că nu ştiu ce înseamnă îngrijirile paliative şi mă tem să nu greşesc. De aceea, m-ar ajuta enorm să primesc câteva informaţii privind rolul acestui tip de îngrijiri“

 

Conf. Dr. Vladimir Poroch, Şef Compartiment Îngrijiri Paliative, Institutul Regional de Oncologie, Iaşi: „Rolul îngrijirii paliative este acela de a îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor dar şi a familiilor celor care se confruntă cu o boală cronică, progresivă, limitatoare de viaţă, cu prognostic limitat, de multe ori, în limbaj popular, fiind o afecţiune incurabilă, o boală gravă, severă. În îngrijirea paliativă, bolnavul este cel mai important, drept pentru care nicio decizie medicală nu se ia fără consimţământul său şi numai după ce a fost informat cu privire la tot ceea ce presupune decizia respectivă. Dar, important de ştiut este faptul că îngrijirea paliativă poate fi acordată în paralel cu celelalte tratamente cu rol activ recomandate de către medicul specialist (ex.: oncolog, hematolog, radioterapeut, neurolog, psihiatru etc.)

Ce înseamnă de fapt îngrijiri paliative? Termenul se referă la îngrijirea persoanelor cu boli în stadiu avansat şi prognostic limitat. Îngrijirile paliative atenuează simptomele inevitabile, acceptând însă faptul că boala nu mai poate fi vindecată. Ele au ca ţintă atât pacientul cât şi cei din jurul lui, scopul principal fiind obţinerea unei calităţi cât mai bune a vieţii pentru timpul cât a mai rămas. Îngrijirile paliative înseamnă mereu o abordare holistică, foarte completă şi complexă, care nu se referă niciodată doar la terapia propriu-zisă a problemelor de ordin fizic. Pe lângă tratament şi îngrijirea zilnică, mulţi alţi profesionişti pot contribui pentru o terapie corectă. Evident, asta include managementul durerii, alimentaţia corectă şi administrarea de medicamente tolerate bine de către pacient.

Atenuarea problemelor respiratorii, greţurilor, vărsăturilor, anxietăţii şi ale altor simptome sau probleme fizice sunt foarte importante. La fel de importante sunt, pe de altă parte, sprijinul emoţional, suportul spiritual, aspectele psihologice şi sociale, consilierea, pregătirea celor din jur pentru o pierdere ireparabilă, şi multe alte intervenţii care întregesc această abordare holistică. Măsurile de uşurare a suferinţei sunt cea mai veche formă de terapie, pentru mult timp chiar unica terapie posibilă. Dezvoltarea reţelelor de hospice-uri sau altor unităţi cu paturi de paliaţie începând cu anii 60 au atras atenţia asupra nevoii de tratament specializat pentru pacienţii aflaţi în faze avansate de boală sau în stare terminală. Rezultatul a fost că pacienţii primesc acum atât tratament medical clasic, cât şi îngrijiri paliative.

Pe lângă îngrijirile medicale clasice, ne dorim să vă susţinem în toate aspectele importante, să fim alături de pacient în momentele dificile. Cu ajutorul îngrijirilor paliative, ultima parte a vieţii poate deveni un moment special, prin care pacienţii pot trece cu demnitate şi conştiinţa împăcată. Îngrijirile paliative îşi propun ca ultima parte a vieţii pacientului să fie una de calitate. Chiar dacă evoluţia bolii nu mai poate fi oprită, încă se mai pot face multe pentru bolnav, se schimbă doar obiectivul îngrijirii. Nu se mai poate lupta cu boala, dar se poate încă asigura cea mai buna îngrijire posibilă pacientului („best supportive care“). Această schimbare de abordare acceptă faptul că decesul este previzibil şi inevitabil. În acest fel, partea rămasă din viaţă capătă un nou înţeles, mai multă calitate şi adesea noi semnificaţii. Tratamentul medical al durerii şi bolii şi îngrijirea zilnică rămân elementele centrale ale terapiei. La ele se adaugă o îngrijire specifică (personalizată) fiecărui pacient şi persoanelor din jurul lui. Scopul final este ca bolnavul sa-şi poată petrece ultima parte a vieţii întro atmosferă care să răspundă perfect nevoilor sale specifice. În acest scop, este nevoie de cooperare interdisciplinară şi multi-profesională. Îngrijirile paliative nu înseamnă „nu se mai poate face nimic“ şi nu se referă doar la îngrijirea în ultimele momente.

Pentru obţinerea celor mai bune rezultate este important ca îngrijirea paliativă să înceapă cât mai precoce, chiar odată cu diagnosticul bolii cronice limitatoare de viaţă, intervenţiile specifice paliaţiei putând fi efectuate în paralel cu celelalte forme de tratament activ (chirurgical, chimioterapie, radioterapie, hormonoterapie etc.) Îngrijirea paliativă este poate cel mai elocvent exemplu de medicină personalizată: se vor alege cele mai utile şi necesare măsuri pentru fiecare situaţie în parte, adaptate contextului bolii şi preferinţelor pacientului. Toate aceste lucruri se pot efectua doar de către o echipă interdisciplinară formată din diferiţi profesionişti ale căror intervenţii sunt centrate pe pacient: medic, asistent medical, infirmier, psiholog, preot, asistent social, kinetoterapeut, nutriţionist-dietetician etc. Îngrijirea paliativă reprezintă practic un exemplu de abordare centrată pe nevoile pacientului, încearcă să valorizeze resursele fizice şi psiho-emoţionale sau spirituale pe care acesta le are, fiind poate unul dintre cele mai bune exemple de medicină personalizată. Este nevoie de multă empatie şi o foarte bună comunicare pentru a face alegerile corecte pentru susţinerea bolnavului în momentele inevitabile de înrăutăţire a bolii, de apariţie a anxietăţii, sau a depresiei.

Este necesară apropierea de pacient şi familia acestuia pentru a putea avea o discuţie sinceră, deschisă, despre toate aceste aspecte. Dacă pot fi evitate crizele, se pot evita astfel şi multe internări sau prezentări nedorite la spital, mai ales în contextul pandemic actual. Pe lângă alinarea sentimentelor de neajutorare, îngrijirile paliative se adresează nevoilor specifice ale fiecărui bolnav în parte.

Nu ne propunem să ascundem gravitatea situaţiei şi evident nici să o minimizăm în vreun fel, ci să avem un parteneriat onest cu pacientul, să îl informăm corect şi complet (desigur, în măsura în care şi el doreşte să ştie toate detaliile legate de diagnostic şi prognostic), să rămânem întotdeauna aliatul lui pentru a îl ajuta să depăşească toate situaţiile de criză şi mai ales să îşi menţină speranţa. Paliaţia de calitate se bazează pe trei piloni: atitudinea corespunzătoare, mulţi ani de experienţă şi cunoştinţe de specialitate vaste. Scopul principal al tuturor eforturilor este persoana bolnavă şi familia din jurul ei. Îngrijirile paliative nu pot înlătura toată suferinţa, dar pot îmbunătăţi în mod substanţial calitatea vieţii bolnavului. De cele mai multe ori reuşim toate aceste lucruri spre beneficiul pacientului, dar şi pentru familia lui care păstrează pentru mult timp sau chiar pentru totdeauna în memorie amintirea marii treceri a celor dragi lor.“

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri