Sfatul medicului
Îngrijirile paliative pot îmbunătăți calitatea vieții pacienților, dar și a familiilor acestora
Daniela Ștefan, Iași: Tatăl meu s-a pierdut în urmă cu câteva luni. A plecat după ani grei, în care amândoi am avut momente când părea că ne sufocăm de atât de multă suferință, deși am primit ajutor medical. Îmi amintesc că și-a dorit, la un moment dat ca totul să se sfârșească, pentru că era prea mult de dus. La un moment dat, mi-a cerut să fac demersuri să fie eutanasiat. Nu am putut. Acum, după pierderea lui, mă gândesc că poate ar fi trebuit să apelez la servicii de îngrijiri paliative la domiciliu, pentru că nu aș fi putut să mă despart de el.
Citește integral ediția nr. 25 a Ziarului de Sănătate
Conf. Dr. Vladimir Poroch, Șef Secție Îngrijiri Paliative, Institutul Regional de Oncologie Iași, președintele Asociației Naționale de Îngrijire Paliativă (ANIP): „Pot să înțeleg zbuciumul prin care ați trecut. Zilnic mă întâlnesc cu pacienți și cu familiile lor care trec prin momente extrem de grele, atât în plan fizic cât și emoțional. Sunt convins că ați făcut tot ce ați putut pentru tatăl dvs, dar mă gândesc că v-ar fi fost mai ușor să gestionați o perioadă atât de grea pentru amândoi apelând la servicii de îngrijiri paliative. Și o să vă explic de ce.
În primul rând, vreau să vă spun că cele două concepte menționate de dvs, îngrijirile paliative și eutanasia, sunt complet diferite. Îngrijirea paliativă se bazează pe un principiu fundamental de respect pentru viață, iar eutanasia este considerată o intervenție contrară acestui principiu, pe care noi, profesioniștii din cadrul ANIP, nu o susținem. Scopul îngrijirilor paliative este de a alina suferința, nu de a provoca moartea. Practic, îngrijirile paliative promovează ameliorarea suferinței și îmbunătățirea calității vieții pacienților care suferă de boli cronice progresive, fără intervenții pentru a accelera procesul morții.
Mai mult, în România credințele religioase au o influență semnificativă, iar eutanasia este percepută ca fiind în contradicție cu valorile spirituale și culturale. Îngrijirea paliativă este compatibilă cu aceste valori, considerând moartea ca pe un proces natural, fără intervenții artificiale.
Ca definiție, îngrijirea paliativă este o abordare care îmbunătățește calitatea vieții pacienților (adulți și copii) și a familiilor acestora, atunci când se confruntă cu probleme asociate unei boli amenințătoare de viață, prin prevenirea și alinarea suferinței, prin identificarea precoce, evaluarea corectă și tratamentul adecvat al durerii și al altor probleme de natură fizică, psiho-socială și spirituală. Îngrijirea începe din momentul diagnosticului și continuă pe toată traiectoria bolii, indiferent dacă pacientul primește sau nu tratament îndreptat împotriva bolii (ex. a cauzei acesteia), precum şi după decesul pacientului, ca suport pentru familie în perioada de doliu.
Trebuie să știți că îngrijrea paliativă nu se limitează la o anumită boală, așa cum adesea este asociată cu stadiile finale de evoluţie a cancerului, ci vizează o gamă largă de patologii cronice progresive (deci inclusiv boli non-oncologice). Îngrijirea paliativă nu se acordă doar după epuizarea tratamentului etio-patogenic, ci în paralel (concomitent), nefiind destinată doar pacienților în fază terminală, muribunzi.
Foarte important de știut este faptul că acest tip de servicii medicale nu se limitează la gestionarea durerii fizice, ci abordează holistic suferința complexă (fizică, psiho-emoțională, socială și spirituală/existențială) a bolnavului incurabil, prin implicarea unei echipe interdisciplinare, formată din minim medic, asistenţi medicali, asistent social, cleric, psiholog.
Pe de altă parte, îngrijrea paliativă nu este un serviciu de recuperare, cu îngrijirea acordată nevoilor de bază ale vieții și nu se confundă cu îngrijirea pe termen lung a vârstnicului sau, în general, a persoanelor dependente de altă persoană pentru îngrijire.
Acest tip de îngrijiri tratează pacientul, nu boala (pune accentul pe o viață de calitate pentru pacient, nu exclusiv pe boală și tratamente medicale) și, în acest mod, îmbunătăţeşte calitatea vieţii și poate influența pozitiv evoluția bolii.
În plus, consideră pacientul şi familia ca pe o unitate de îngrijire, acordând îngrijire holistică în echipă interdisciplinară, pentru a se putea adresa tuturor nevoilor pacientului și familiei. Pentru că este important ca și familia să beneficieze de un sistem de suport pentru a putea face față atât în timpul bolii pacientului, cât și după decesul acestuia, în perioada de doliu.
Acest lucru se poate întâmpla în locația dorită de pacient (la domiciliu, în unități cu paturi, în ambulatoriu, în centre de zi, în spitale generale). Sprijinul oferit are rolul de a ajuta pacientul să ducă o viață cât mai apropiată de cea normală până la final. Acest sprijin se oferă încă de la debutul bolii, în corelație cu alte terapii menite să prelungească viața (intervenţii chirurgicale, chimioterapie, radioterapie etc.) și poate include investigații necesare unei mai bune înțelegeri și abordări a complicațiilor clinice.
Îngrijirile paliative se detașează de orice formă de suprimare voluntară a vieții: eutanasie, suicid asistat și orice altă intervenție asimilată acestora, pentru că acest tip de îngrijire prețuiește și respectă viața până la sfârșitul ei natural.
Îngrijirea paliativă respectă valorile tuturor participanților la actul de îngrijire la finalul vieții – ale pacientului și familiei acestuia, precum și ale profesioniștilor care asigură serviciile în acest domeniu de asistență, oferind pacienților și familiilor lor suportul de care au nevoie în cele mai dificile momente ale vieții.
Prin gestionarea eficientă a durerii și a altor simptome, îngrijirea paliativă îmbunătățește semnificativ calitatea vieții pacienților și a familiilor lor, susține demnitatea pacientului și îl protejează de intervențiile inutile sau fără impact benefic asupra calității vieții în fazele avansate și ireversibile ale bolii terminale.
„«Contezi pentru că tu ești tu și contezi până la sfârșitul vieții tale. Vom face tot ce putem, nu doar pentru a te ajuta să mori în pace, dar și pentru a veghea SĂ TRĂIEȘTI fiecare clipă până la moarte.» – Dame Cicely Saunders”
Publicitate și alte recomandări video