anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 03.07.2022

ÎNGRIJORĂTOR: La fiecare două zile, la Iaşi naşte o mamă minoră

GALERIE
copii
 • copii
- +

Medicii spun că fenomenul creşte în amploare de la an la an. La asemenea vârste, corpul fetei nu este pregătit, iar riscul de a aduce pe lume copii prematuri este foarte mare, afirmă specialiştii. Ce spun psihologii despre acelaşi aspect.

Sunt copii care aduc pe lume copii, iar numărul lor pare să fie în creştere în ultimii ani. Păpuşile, joaca în parc cu prietenii sau cititul sunt activităţi ce se regăsesc în ordinea de zi a unei tinere de 14 ani. Sunt însă şi cazuri în care toate acestea ajung de domeniul trecutului, iar locul este luat de creşterea unui copil. Iar fenomenul pare să prindă teren.

În ultimii cinci ani, la Maternitatea „Cuza Vodă“ din Iaşi, 851 de adolescente, cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani, au adus pe lume copil; iar anul acesta, până în luna septembrie, aproximativ 130 de fete au devenit mame. „Statistica ne spune că din 2009 până la zi au fost în general anual în jur de 150 de naşteri la minore, dar tendinţa este de creştere de la an la an. Marea lor majoritate sunt din mediul rural, acolo unde sunt deficienţele cele mai mari de educaţie sanitară“, a precizat prof. dr. Mircea Onofriescu, managerul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă“.

Acesta mai spune că, la asemenea vârste, corpul fetei nu este pregătit, iar riscul de aduce pe lume copii prematuri este mare. De aceea, în aproximativ 95% din cazuri se recurge la operaţia de cezariană.

„Sunt nişte copii, nu sunt pregătite“

„Din nefericire, aceste organisme tinere nu pot să ducă până la termen, în marea majoritate a cazurilor, iar incidenţa naşterilor premature este mult mai mare la aceste fetiţe. De asemenea, incidenţa anemiei, a infecţiilor genitale, a infecţiilor urinare, a hipertensiunii arteriale, a patologiei asociate sarcinii este mult mai mare“, a adăugat prof. Onofriescu.

De partea cealaltă, psihologii au reuşit să întocmească un portret-robot al mamelor minore. Ele provin din familii dezorganizate şi cu mulţi fraţi, sunt neşcolarizate, iar nivelul de sărăcie în care trăiesc este ridicat. De aceea, momentul în care adolescentele devin mame poate fi asociat cu momentul în care îi este răpită copilăria, iar ele suferă o schimbare psihologică majoră.

„După ce se produce actul naşterii, intervine o schimbare în psihologia fetei care a devenit şi mamă, încât rezultatele nu pot fi prevăzute niciodată. Poate merge de la depresie, sideraţie, care sunt trăsături psihologice, până la indiferenţă. Pentru ca sunt nişte copii care nu sunt pregătite pentru aşa ceva. Şi atunci este imprevizibil, nu putem anticipa. După ce se petrece naşterea, mama are nevoie de consiliere şi susţinere, pentru că este un copil frustat, va fi un copil căruia i s-a furat copilăria şi nu se ştie ce rezultate va avea în planul relaţiei cu bebeluşul său“, a explicat psiholog Mihaela Ghircoiaş.

Potrivit statisticilor, una din 25 de mame din România are mai puţin de 18 ani atunci când aduce pe lume un copil. Conform datelor centralizate de Ministerul Sănătăţii, din 2009 până în 2013 au fost înregistrate peste 50.000 de mame minore.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.