Inima este mai vulnerabilă iarna la infarct. „Pompează mai repede și împotriva unei rezistențe crescute”
Medicii spun că în mod normal, inima și sistemul circulator se adaptează la factorii de mediu astfel încât să mențină un flux optim sangvin către toate organele și sistemele. În condiții de frig, sistemul nostru nervos acționează cu scopul de a preveni scăderea temperaturii corporale și de a menține circulația optimă, în special către organele vitale, precum inima sau creierul.
Citiți versiunea integrală a Ziarului de Sănătate, numărul 33
Când temperaturile sunt scăzute, vasele sangvine din periferia organismului (piele, degete) se îngustează producând vasoconstricție. Astfel, se creează o presiune mai mare în restul circulației care poate conduce la creșterea tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace. Acest stres suplimentar, mai ales în condiții de efort fizic, poate agrava problemele cardiace pre-existente. Din acest motiv specialiștii avertizează că iarna, deszăpezitul poate fi un risc pentru persoanele cardiace.
Șef lucrări Ovidiu Mitu este medic primar cardiologie. Medicul a explicat că la efort, inima trebuie să pompeze mai repede și împotriva unei rezistențe mai crescute în circulația periferică. În plus, mușchii au nevoie la rândul lor de mai mult sânge. În aceste condiții, inima și sistemul circulator sunt expuse la un volum de muncă suplimentar, astfel încât expunerea la frig poate conduce la diminuarea capacității de efort și la agravarea simptomelor cardiace.
Medicul a mai spus că există o tendință mai crescută la hipercoagulabilitate ceea ce predispune suplimentar la formarea de cheaguri sangvine care, împreună cu celelalte mecanisme descrise anterior, pot conduce la infarct miocardic sau accident vascular cerebral
Există o legătură între frig și boala coronariană ischemică?
„În condiții de expunere la frig pacienții cunoscuți cu angină pectorală se pot confrunta cu agravarea simptomatologiei. Astfel, cordul are nevoie de un aport suplimentar de oxigen pentru a face față atât temperaturilor scăzute cât și efortului depus în aceste condiții. Bolnavii cu diverse patologii coronariene, post infarct miocardic, cu stenturi coronariene sau bypass aorto-coronarian, pot experimenta agravarea anginei sau scăderea capacității de efort. Din această cauză ei sunt o categorie specială de pacienți care trebuie să se protejeze în această perioadă”, a spus șef lucrări Ovidiu Mitu.
De asemenea, a mai avertizat medicul, temperaturile scăzute se asociază cu un risc mai crescut de apariție a infarctului miocardic acut. Astfel fiecare scădere cu 10 grade a temperaturii exterioare se asociază cu o creștere cu 7% a riscului de infarct. Chiar și expunerile pe scurte perioade de timp la temperaturi foarte scăzute pot constitui un risc de infarct miocardic.
Care sunt factorii de risc cardiovasculari în sezonul rece?
Medicul a explicat că studiile de specialitate au arătat că temperaturile scăzute se asociază și cu alți factori de risc cardiovasculari, precum valori mai crescute ale colesterolului, tensiunii arteriale și un nivel mai scăzut de vitamina D. Acesta a mai punctat că deși modificările nu sunt induse direct de frig, aceste asocieri de factori de risc reflectă mai degrabă schimbările noastre comportamentale atunci când vremea se menține răcoroasă.
„Obiceiuri nesănătoase precum consumul de alcool sau fumatul pot fi accentuate în perioadele de frig, ceea ce crește suplimentar riscul de evenimente cardiovasculare. În plus, activitatea fizică este redusă și predispune la sedentarism și creșterea în greutate în această perioadă. Dieta în perioada sezonului rece este bazată pe consumului de alimente bogate în grăsimi saturate, nesănătoase, precum carnea grasă, produse procesate pe bază de carne, dulciuri, produse de patiserie, bogate în glucide. Toate acestea modificări dietetice, accentuate mai ales în timpul sărbătorile de iarnă, reprezintă provocări suplimentare pentru sistemul cardiovascular”, a avertizat dr. Ovidiu Mitu.
Acesta a mai spus că prin modificările fiziopatologice induse de frig, exercițiul fizic sau chiar simpla expunere prelungită la frig pot exacerba simptomele cardiace precum angina pectorală, lipsa de aer sau palpitațiile. Pacienții cei mai afectați în sezonul rece sunt cei cu: hipertensiune arterială, angină pectorală, insuficiență cardiacă, tulburări de ritm (precum fibrilația atrială) sau afecțiuni valvulare severe.
Sfaturi practice pentru pacienții cu boli cardiovasculare pe timpul sezonului rece
Pentru a reduce riscul de apariție a acestor probleme de sănătate medicul le recomandă pacienților cu boli cardiovasculare ca în sezonul rece, când temperaturile sunt scăzute, să poarte mai multe straturi de haine pentru a maximiza bariera termică. O altă recomandare este acoperirea capului și menținerea caldă a mâinilor și picioarelor, deoarece pierderea căldurii este mai rapidă la nivelul extremităților; De asemenea trebuie păstrată o temperatură ambientală interioară de minim 18 grade;
Conform medicului, extrem de importante sunt pauzele frecvente în caz de activități fizice exterioare, precum deszăpezitul sau mersul mai rapid.
Un alt lucru de care trebuie să țină cont pacienții este semnalul de alarmă dat de organism. Astfel, este foarte important să recunoaștem durerea toracică ca și posibil semn de infarct miocardic și să apelăm rapid la 112.
„Le recomand pacienților să evite sedentarismul, să facă mișcare fizică la interior, în mod regulat și adaptat condiției cardiovasculare. Trebuie evitat consumul de alcool și fumatul, care sunt factori de risc care pot fi exacerbați în sezonul rece. Nu trebuie să uităm de asemenea de consumul optim de fructe și legume, în detrimentul alimentelor foarte grase și a carbohidraților, precum și adaptarea cantităților de mâncare în condițiile în care scade nivelul de activitate fizică în sezonul rece. Menținerea unor legături sociale cu familia și prietenii pentru a evita stările de anxietate și depresie, cauzate de statul excesiv în interior, sunt alte recomandări pentru a trece cu bine peste sezonul rece”, a spus șef lucrări Ovidiu Mitu.
Publicitate și alte recomandări video