anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 17.08.2022

Iniţiativă demnă de toată lauda a unui grup de studenţi inimoşi de la UMF iași

GALERIE
studenti troc
 • studenti troc
- +

Patru studenţi, grupaţi în jurul proiectului denumit TROC, au strâns donaţii şi au reuşit să ofere micuţilor internaţi la Spitalul de Copii o sală de mese şi o bucătărie noi.

Micuţii internaţi la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ se vor putea bucura de o nouă sală de mese, dar şi de o bucătărie proaspăt renovată, la secţia Pediatrie II. Săptămâna trecută, oamenii implicaţi în proiectul „Spi­talul Copiilor“ au reuşit să termine lucrările la bucătărie. Iniţiativa apar­ţine unor studenţi de la Uni­versitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa“ din Iaşi, membri ai proiectului TROC. Ambele acţiuni şi-au pus bazele pe dorinţa lui Ale­xandru Horaicu, Alexandra Mihăilă, Diana Chiriţă şi Bogdan Puiu de a-i ajuta pe cei ne­voiaşi, dar şi pe copiii care provin din medii defavorizate.

TROC a fost punctul prin care tinerii au devenit cunoscuţi pentru că găteau şi aduceau mâncare caldă oamenilor străzii. Tradiţia studen­ţilor inimoşi s-a păstrat şi a continuat sub forma proiectului „Spitalul Copiilor“. Acesta a luat naştere în momentul în care Alexandra şi Alexandru şi-au dat seama că sala de mese şi bucătăria ar avea nevoie de îmbunătăţiri. Pe atunci erau stagiari la Spitalul de Pediatrie, iar faptul că petreceau ore întregi printre copii bolnavi i-a determinat să îi ajute cumva pe micuţi. Tinerii au pornit o strângere de fonduri în urma căruia au adunat peste 20.000 de lei. „Facem toate acestea pentru confortul pacienţilor şi pentru a sus­ţine actul medical de calitate. Nu ne gândeam că atât de mulţi voluntari vor adera iniţiativei. Ne susţin trei firme ieşene, Atexis, Pentalog şi InteligentBee, dar şi peste 60 de donatori individuali. Am început prin a înscrie iniţiativa în cadrul Swim­athon Iaşi, eveniment de fun­draising ce se desfăşoară în jurul unei competiţii de înot. Campania de fundraising a început în luna iunie. A fost  un volum mare de muncă, deoarece în aceeaşi pe­rioadă a fost şi sesiunea de vară la UMF“, a povestit Alexandru Horai­cu, student în ultimul an la Facul­tatea de Medicină. 

După ce au adunat banii necesari, în luna noiembrie a anului trecut au început lucrările propriu-zise pentru renovare. S-au schimbat uşile şi faianţa, s-a cumpărat mobilier nou şi ustensile. Între timp, întreaga echipă TROC s-a alăturat proiectului „Spi­talul Copiilor“, care acum este sub coordonarea Ioanei Benea, studentă în anul VI la Medicină. „Până în momentul de faţă s-au încheiat lucrările la oficiul de la Secţia de Pediatrie II şi au început cele de la sala de mese. Ne-am dorit să îndreptăm cât mai multe donaţii spre renovararea propriu-zisă, şi de aceea am lucrat cu muncitorii angajaţi ai spitalului. Acest fapt a făcut ca demersurile să fie extinse pe o perioadă mai lungă de timp“, a adăugat Alexandru Horaicu.

În luna martie a acestui an tinerii vor să înceapă lucrări şi la secţia de Pediatrie I. Dacă vor mai rămâne fonduri, studenţii vor decide împreună cu  personalul unităţii medicale să investească acolo unde este nevoie de ele. Pentru viitor, membrii TROC îşi propun să organizeze asociaţia în departamente şi să îşi îndrepte energia şi banii către edu­caţie. 

Prin proiectul „Fondul pentru Rechizite“, studenţii vor să dea şansa la educaţie mai multor copii. Alături de Societatea Stu­denţilor Medicinişti din Iaşi (SSMI), tinerii îşi doresc să poată urmări şi identifica mai uşor afecţiunile persoanelor din mediul rural care nu au posibilitatea să ajungă la spitale pentru control sau tratament.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (II)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (II)

Este mult mai greu să articulezi, astăzi, o doctrină a îngrădirii, când ţintele ei sunt regimuri cu care nu demult Occidentul stătea - iar în anumite domenii, încă mai stă - la aceeaşi masă, tratându-le drept actori legitimi.

opinii

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

Caua şi politicaua

Radu PĂRPĂUȚĂ

Caua şi politicaua

Jivină fantastică caua/ e rudă cu bau-baua/ şi politicaua:/ sperie copiii: ai!/ fac pipi în pat: vai!/ Şi vrabia-i pui,/ dar dracul ştie de când îi,/ zice o zicală/ naţională./ 

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Alex VASILIU

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Siguranţă, sensibilitate, putere de adaptare, vecinătate netulburată a maturităţii. Sunt impresiile stabile de care am avut parte la primele audiţii ale pianistei Alexandra Dăriescu.

pulspulspuls

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Multă lume ne-a tot întrebat în ultimele zile cum se face de declaraţiile liderului liberal de la Iaşi, dipotatul Muraru, legate de rotaţia premierilor între PSD şi PNL, au fost aşa de preluate şi mediatizate de tătă presa naţională, asta în timp ce până atunci dipotatul şi-n limbă dacă stătea nu relata nimeni nimicuţa despre el. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.