Iniţiativă demnă de toată lauda. Românii din afara graniţelor ce învaţă la Iaşi au asociaţie: se ajută şi îndrumă reciproc

duminică, 25 februarie 2024, 02:50
5 MIN
 Iniţiativă demnă de toată lauda. Românii din afara graniţelor ce învaţă la Iaşi au asociaţie: se ajută şi îndrumă reciproc

„ATRAG Iaşi desfăşoară activităţi de promovare a intereselor socio-profesionale şi îmbunătăţirea imaginii tinerilor români din afara graniţelor României pe lângă autorităţile şi administraţia învăţământului, administraţia de stat, precum şi faţă de alte organizaţii naţionale şi internaţionale din România. Această asociaţie mi-a devenit „CASĂ””. Nu este un slogan, ci o mărturisire. Puţini ieşeni ştiu că etnicii români din afara graniţelor ce învaţă la Iaşi au o asociaţie prin care se ajută şi îndrumă reciproc, dar şi prin intermediul căreia fac o mulţime de lucruri frumoase, pentru popularizarea Iaşului în afară şi nu numai.

 

Studenţia nu e doar despre carte şi studii, aceasta e şi despre distracţii, prietenii şi, poate mai puţin ştiut, şi despre voluntariat. În ciuda a ceea ce cred multe persoane, voluntariatul nu este „muncă pe gratis”. Din contră, beneficiile pentru voluntar sunt nenumărate. Voluntariatul este un mod de a îţi face prieteni noi, de a ajuta la corectarea unor probleme sociale, şi de a te dezvolta ca individ. Mulţi studenţi aleg să facă voluntariat la diferite asociaţii studenţeşti care îi pregătesc pentru viaţa de după facultate. Asociaţia Tinerilor Români din Afara Graniţelor, pe scurt ATRAG Iaşi, este o asociaţie apolitică, non-profit, non-guvernamentală şi non-partizană. Asociaţia a fost fondată în anul 2005, la iniţiativa unui grup de tineri basarabeni ambiţioşi. Scopul ATRAG este de a reprezenta interesele tinerilor etnici români din afara graniţelor (basarabeni, ucraineni etc.) în faţa autorităţilor şi mediului academic, administraţiei de stat, precum şi în faţa altor organizaţii naţionale şi internaţionale. În prezent, asociaţia ATRAG are 150 de membri.

 

Două mari proiecte ale asociaţiei

 

Misiunea asociaţiei constă în dezvoltarea şi promovarea intereselor elevilor şi studenţilor etnici români, cât şi promovarea culturii româneşti din Republica Moldova în spaţiul cultural românesc, cu precădere în Iaşi, dar şi la nivel national. „Cu ajutorul asociaţiei ATRAG dorim crearea condiţiilor favorabile dezvoltării individuale şi integrării tinerilor etnici români, originari din Republica Moldova şi Ucraina, în spaţiul cultural românesc, promovarea spiritului civic în rândul tinerilor şi crearea unui mediu favorabil prin care elevii şi studenţii etnici români se pot implica în organizarea evenimentelor culturale dedicate tinerilor din Iaşi şi, în general, comunităţii ieşene, oferirea suportului pentru studenţi şi elevi în soluţionarea problemelor care intervin pe parcursul aflării pe teritoriul României, crearea unui mediu de interacţiune, de contact socio-cultural şi educaţional pentru toţi elevii şi studenţii etnici români, indiferent de profilul sau facultatea pe care o urmează, consolidarea relaţiilor cu mediul academic, mediul public şi mediul privat prin organizarea evenimentelor culturale comune dedicate comunităţii ieşene”, ne-a declarant Nicoleta Svitic, membru ATRAG, studentă la Facultatea de Istorie, UAIC.

Cei de la ATRAG au două proiecte de tradiţie. Campania „Adevărata Basarabie” se desfăşoară anual în aprilie-mai, şi presupune organizarea mai multor evenimente culturale dedicate comunităţii ieşene, cum ar fi: Proiecţie de Film Basarabean, Proiectul „Speaking-Up”, Excursia „Cunoaşte Basarabia”, Festivalul „Dor de Basarabia”. Campania AdmiteRO, organizată anual în parteneriat cu Federaţia Tinerilor Basarabeni, presupune o serie de evenimente de informare şi consiliere a absolvenţilor de gimnaziu/liceu/facultate din Republica Moldova despre continuarea studiilor în România. Campania AdmiteRO organizează evenimente precum „Târgul Universităţilor din România”.

 

“E şi un refugiu pentru a-şi alina dorul de casă”

 

„ATRAG nu reprezintă doar o simplă asociaţie de voluntariat, ci mai degrabă un loc pentru tinerii basarabeni sosiţi la studii în Iaşi care le oferă un refugiu pentru a-şi alina dorul de casă, şi pentru a se integra activ în viaţa socială a oraşului, creând în acelaşi timp un mediu propice dezvoltării personale. Timp de aproape trei ani, ATRAG a devenit o prezenţă semnificativă în viaţa mea de student. În acest interval, a devenit, într-un fel, “acasă” pentru mine – un loc în care mă simt confortabil şi liberă să creez şi să colaborez cu oameni minunaţi. Prin intermediul ATRAG-ului, am avut oportunitatea să cresc şi să mă dezvolt ca personalitate. Dacă eşti student şi te întrebi dacă să te alături sau nu unei asociaţii de voluntariat, să ştii că această experienţă îţi poate aduce numai beneficii. Aici vei avea şansa să întâlneşti oameni minunaţi şi să legi prietenii pe viaţă, să-ţi dezvolţi abilităţi şi competenţe care îţi vor fi de mare ajutor în viitor, să trăieşti momente de neuitat şi să contribui la realizarea unor lucruri măreţe. Îţi recomand din toată inima să te implici în voluntariat, deoarece această experienţă este esenţială pentru evoluţia ta ulterioară”, ne-a declarat Viorelia Cătană, vicepreşedinte ATRAG.

Deşi este o asociaţie destinată tinerilor români de pretutindeni, activităţile ATRAG pot implica şi studenţi de la oricare altă asociaţie, facultate şi specialitate, indiferent de apartenenţa etnică.

 

“O experienţă de nedescris, care îţi va rămâne mereu în suflet”

 

„Prin intermediul proiectelor pe care le realizăm şi desfăşurăm împreună, încercăm să menţinem în viaţă esenţa tradiţiilor, un exemplu notoriu fiind şi Campania Adevărata Basarabie”, spune Alina Cernenchi, preşedinte ATRAG. “Fiecare ediţie este specială, cu proiecte diferite, iar cea de-a XXII-a, din acest an, presupune un total de şase proiecte specifice, două dintre ele având un concept unic, şi anume: Speaking-up cu un invitat/personalitate recunoscută din Republica Moldova, şi un festival cu genericul “Dor de Basarabia”, ce prezintă tradiţiile şi obiceiurile noastre. Pentru mine, ATRAG la început a fost despre integrare într-un mediu necunoscut, apoi despre comunicare şi colaborare eficientă, muncă în echipă şi rolul unui lider în dezvoltarea asociaţiei. Acum, în calitate de preşedinte al asociaţiei, încerc continuu să alimentez motivaţia membrilor pentru a continua frumoasa tradiţie păstrată de 18 ani, de a reuni sufletele etnicilor români. Chiar dacă asociaţia a suferit în urma pandemiei, încercăm să restabilim relaţiile externe cu instituţii, alte asociaţii etc., pentru a ne recupera vizibilitatea şi a construi o comunitate cât mai puternică. Suntem o familie mare şi extrem de ATRAG-ătoare, şi te invităm şi pe tine, drag cititor, să te alături acestei experienţe de nedescris, care îţi va rămâne mereu în suflet”, a mai adăugat Alina Cernenchi.

Toate articolele din noua secțiune ZdI “Ziarul Studențesc”, AICI

Despre noul proiect ZdI “Ziarul Studențesc” citește AICI

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii