Iniţiativă USR: Produse gratuite de igienă fetelor vulnerabile, în şcoli
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Iniţiativă USR: Produse gratuite de igienă fetelor vulnerabile, în şcoli

GALERIE
oana-toiu-limba-romana-800x445
 • oana-toiu-limba-romana-800x445
- +

Iniţiativa legislativă „Împreună pentru fete” a Oanei Ţoiu, deputat USR, a primit raport favorabil în unanimitate în comisia de fond şi avize favorabile de la Consiliul Economic şi Social, comisiile pentru administraţie din ambele camere, comisiile pentru învăţământ şi buget din Senat, comisiile pentru drepturile omului, egalitate de şanse din Camera Deputaţilor şi ar putea ajunge în plen anul acesta, pentru a fi inclusă în bugetul din 2022. 

Potrivit proiectului, România ar putea da produse de igienă de uz personal gratuite fetelor vulnerabile în şcoli pe modelul Scoţiei şi New Yorkului.

Iniţiativa legislativă „Împreună pentru fete” a Oanei Ţoiu, deputat USR, a primit raport favorabil în unanimitate în comisia de fond şi avize favorabile de la Consiliul Economic şi Social, comisiile pentru administraţie din ambele camere, comisiile pentru învăţământ şi buget din Senat, comisiile pentru drepturile omului, egalitate de şanse din Camera Deputaţilor.

Legea ar putea ajunge în plen anul acesta, pentru a fi inclusă în bugetul din 2022, anunţă formaţiunea, într-un comunicat oficial.

„Este mai scump pentru fete să stea în şcoală şi copiii României sunt cei mai supuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială din întreaga Uniune Europeană. Cu asta creşte şi riscul ca fetele vulnerabile să lipsească câteva zile pe lună de la şcoală. Au nevoie de produse de igienă gratuite, în şcoli, ca să poată avea parcursul constant, fără sincope şi o cursă lunară să recupereze ce au pierdut, parcurs care să le ajute să promoveze bacalaureatul. De un an lucrez cu parlamentari din ţările care deja fac asta, din Scoţia şi Noua Zeelandă, şi cu organizaţiile din teren care asigură informare şi produse gratuite. M-am bucurat să văd că proiectul a avut la vot în comisiile de specialitate susţinerea tuturor partidelor. E drept că doar unul din cinci parlamentari e femeie, dar mai sunt şi taţi de fete şi oameni care înţeleg prioritatea pe care trebuie să o acordăm copiilor. Acoperirea naţională. Începând cu toamna anului 2022, ar costa mai puţin de 1 milion de euro. Acesta este, de exemplu, bugetul anual al Institutului Levantului, despre care nimeni nu ştie ce face şi ce valoare aduce dincolo de o slujbă pentru un fost preşedinte de ţară. O şefie pentru el sau micşorarea riscului de abandon şcolar pentru 100.000 de fete anual, asta ar trebui să fie o alegere simplă. Începem cu fetele vulnerabile şi când economia îşi va reveni ne propunem să extindem la acces direct în şcoli pentru oricare fată care are nevoie în acea zi”, a declarat Oana Ţoiu, iniţiatoarea legii.

Iniţiativa face parte din pachetul de politici publice „Împreună pentru fete” şi a fost depusă în urma practicii din teren şi a consultărilor cu organizaţiile nonguvernamentale Asociaţia Pe Stop, Asociaţia Sexul vs. Barza,Centrul FILIA, Romanian Angel Appeal Foundation, Tineri pentru Tineri, Asociaţia Iele-Sânziene, Asociaţia E-Romnja, Asociaţia COMMA şi Fundaţia Sensiblu, care au adus soluţia în câteva comunităţi cu mult înaintea statului şi susţin o soluţie publică cu acoperire naţională.

În luna septembrie, Oana Ţoiu, în calitate de preşedinte al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, a coprezidat o conferinţă între comisiile parlamentare din Noua Zeelandă şi Camera Deputaţilor din România. Noua Zeelandă extinde anul acesta soluţia produselor gratuite în şcoli după experienţa unui program-pilot. Urmând practica acestora, vom derula un proiect-pilot cu viceprimarul Sectorului 6, Mihaela Ştefan, în paralel cu dezbaterile parlamentare.

 Proiectul prevede implementarea din toamna anului 2022 pentru a putea fi inclus în bugetul pe anul viitor cu impact minim şi a avea timpul necesar pregătirii logistice prin schimburile de experienţă cu alte ţări.

Copiii României sunt cei mai expuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială din UE. Conform Eurostat, 41% sunt în această situaţie.

Conform Institutului Naţional de Statistică, ponderea femeilor fertile, 15-49 de ani, este de 4.585.018 din totalul de 10.041.000 de femei din România. Există o corelaţie între sărăcie şi lipsa accesului la produsele de igienă. Aceasta se răsfrânge şi asupra a peste 350.000 de fete aflate în pubertate şi adolescenţă.

Pe plan internaţional, încă din 2018 în Scoţia produsele de igienă intimă la menstruaţie sunt oferite gratuit în şcoli, licee şi universităţi. De asemenea, MSP Monica Lenon a iniţiat proiectul de lege care a intrat în vigoare la sfârşitul lui 2020, Scoţia devenind astfel prima ţară din lume care pune la dispoziţie în mod gratuit tuturor femeilor produse de igienă intimă destinate acestora. Astfel, tampoane şi absorbante pot fi găsite gratuit în anumite locuri publice.

Costul anual estimat al acestei măsuri este de 24 de milioane de lire sterline (echivalentul a 27 de milioane de euro sau 131 de milioane de lei) - la o populaţie de 5,4 milioane de locuitori.

În New York, consiliul a aprobat în 2017 o serie de măsuri pentru a oferi produse pentru menstruaţie în şcoli publice, închisori şi adăposturi. În Noua Zeelandă, în 2021, toate şcolile vor fi dotate cu produse pentru menstruaţie, la fel şi în UK.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dicţionar politic 2021 (II)

Cătălin ONOFREI

Dicţionar politic 2021 (II)

Cuvântul specific anului 2021 este „trădare”. Dacă ar fi să-l personalizez, mi-aş imagina un păpuşoi uriaş, blond, cam stricat, ce repetă sacadat, ori de câte ori îl scapi cu fundul în sus, pe-se-de, pe-se-de, pe-se-de…

Filmuletul zilei

opinii

Paradoxul australian

Briscan ZARA

Paradoxul australian

Nu zic să accepţi pe oricine îţi bate în poartă, mai ales acum că stai într-un cartier select, curat, pretenţios, ai iarba tunsă la milimetru, în casă miroase a levănţică şi nu găseşti fir de praf nicăieri, dar trebuie totuşi trasată o linie între democraţie reală şi abuz democratic, cu damf de tiranie.

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Cristina DANILOV

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Banii - investiţii şi decizii de afaceri - sunt de obicei legaţi de domeniul matematicii, finanţelor şi statisticii, datele indică de fiecare dată când guvernele lumii se apleacă asupra lor unde ar trebui să dirijeze resursele financiare pentru ca întreaga societate să atingă un anumit nivel de prosperitate. Dar, în familie, lucrurile stau puţin altfel, oamenii nu iau decizii financiare doar pe foaie de calcul. Le iau după cină, uneori la un pahar de vin sau după ce au terminat treburile casnice, ţinând cont de priorităţi, intenţii, dorinţe, de istoria personală, de propria lor viziune asupra viitorului, de egoul lor, în fine, de marketingul, de promoţiile şi stimulentele salariale.

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

Mihai DORIN

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

La doi ani de la debutul pandemiei, în România putem face un succint bilanţ. Aceasta a prilejuit developarea realităţilor social-politice, instituţionale şi a mentalităţilor specifice unei societăţi întârziate. Metoda comparativă înlesneşte clarificarea diferenţelor de abordare a crizelor între societăţile incluzive şi cele extractive. Fără a intra în detalii, precizăm că societăţile incluzive sunt cele care edifică instituţii creative, dinamice, democratice şi predictibile, iar cele extractive sunt rezultatul selecţiei nedemocratice, prin intermediul unor soluţii opace, din interiorul cercurilor vicioase ale puterii.

pulspulspuls

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Pentru că auzim că multă şi zbuciumată curiozitate a mai trezit zilele trecute pontul nostru legat de faptul că viitoarea şefă a Operei ieşene, în locul amicului lui Chirică, ar urma să fie o madamă de bine din târg apropiată de partidoi, iacătă că pe azi avem ceva date mai concrete, în afară de genul viitoarei şefe, adicătelea cel femeiesc, despre care vedem că a creat atâta vâlvă. 

Caricatura zilei

Ca între prieteni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X