anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 10.08.2022

Înlesniri la plata obligaţiile bugetare restante după data declarării stării de urgenţă

GALERIE
firme datorii
 • firme datorii
- +

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a anunţat că Guvernul a discutat, în primă lectură, ordonanţă care prevede înlesniri la plata pentru obligaţiile bugetare restante după data declarării stării de urgenţă. Alte prevederi se referă la scutirea de la plata impozitului specific pentru operatorii din HoReCa până la finalul acestui an, dar şi la costul testelor COVID-19, suportat acum de angajator şi care ar urma să fie suportat, indirect, de stat.

Cîţu a spus, într-o declaraţie de presă susţinută joi seară, că a fost prezentată în primă lectură o ordonanţă de urgenţă care priveşte măsuri fiscal-bugetare şi modificarea unor acte normative.

"Având în vedere că se apropie 25 octombrie, venim cu o completare şi cu o înlesnire la plata pentru obligaţiile bugetare restante după data declarării stării de urgenţă administrate de organul fiscal central. Este vorba de o reglementare simplificată, o procedură simplificată de acordare a unei eşalonări de plată pe o perioadă de 12 luni pentru obligaţiile care au fost acumulate - fiscale, bugetare - în perioada de la începutul stării de urgenţă până la 25 octombrie", a afirmat Florin Cîţu.

Cîţu a explicat că de această facilitate vor beneficia toţi contribuabilii "indiferent de forma de proprietate, inclusiv cei care au o înlesnire la plată potrivit Codului de procedură fiscală, care nu înregistrează obligaţii fiscale restante la data declarării stării de urgenţă".

El a spus că această măsură încearcă susţinerea contribuabililor aflaţi în dificultate din cauza lipsei de lichidităţi generate de criza datorată pandemiei, iar din perspectiva statului - asigurarea încasării unor sume certe şi periodice la buget.

Cîţu a prezentat condiţiile pentru a beneficia de această eşalonare: contribuabilul trebuie să depună o cerere până în 15 decembrie inclusiv, la care poate anexa graficul de eşalonare, să nu înregistreze obligaţii bugetare restante la data declarării stării de urgenţă, să nu se afle în insolvenţă sau în dizolvare, să aibă depuse toate declaraţiile fiscale, să nu i se fi stabilit răspunderea potrivit legislaţiei privind insolvenţa sau răspunderea solidară.

O altă măsură din ordonanţă este scutirea de la plata impozitului specific a unor operatori economic din domeniul HoReCa pentru perioada rămasă până la finalul anului 2020. "Prin această măsură de fapt companiile care activează în domeniul HoReCa sunt scutite de plata impozitului specific pe întreg anul 2020", a subliniat ministrul Finanţelor. O a treia măsură se referă la reglementarea regimului fiscal privind cheltuielile făcute de companii cu teste COVID.

"Sunt suportate astăzi de angajatori pentru persoanele fizice. Reglementarea pe care o propunem introduce în Codul fiscal categoria de venituri din salarii şi asimilate salariilor neimpozabile şi care nu sunt cuprinse în baza lunară de calcul a contribuţiilor sociale, avantajul reprezentând contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator pentru efectuarea testelor de diagnosticare a infecţiei COVID-19 la iniţiativa angajatorului pentru persoane fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor", a spus Cîţu.

Pe de altă parte, se propune introducerea acestor cheltuieli în categoria cheltuielilor deductibile. "Pe scurt, acest cost nu mai rămâne în sarcina angajatorului, este transferat prin aceste măsuri ale Codului fiscal către stat, va fi suportat indirect de stat", a explicat ministrul.

Alte măsuri se referă la acordarea posibilităţii autorităţilor locale de reducere a impozitului pe clădiri sau scutiri de la plata taxei pe clădiri, cu termen la 2 decembrie, o facilitate pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea Campionatului European de Fotbal 2020.

"O veste foarte bună care vine de la Comisia Europeană. Comisia Europeană a transmis statelor membre o propunere de modificare şi prelungire a cadrului temporar. Înseamnă că măsurile pe care le-am luat în acest an - IMM Invest, pentru companiile mari, toate schemele de garanţii pot fi prelungite şi în 2021. Ştim foarte bine că acest cadru temporar era până la 30 iunie 2021, putem să mergem după această perioadă, şi se propune şi introducerea unui instrument de sprijin pentru a compensa o parte dintre costurile fixe neacoperite ale întreprinderilor cu activitatea comercială redusă datorată focarului de COVID-19. Deci în continuare, şi în 2021, dacă o să fie nevoie, vom veni cu suplimentarea acestor programe, suplimentarea garanţiilor şi extinderea perioadei pe care pot fi derulate aceste programe", a mai spus Cîţu.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (I)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (I)

Astăzi, indiferent dacă vorbim de relaţia SUA - Rusia sau de cea între SUA şi China, toată lumea are scenarii de victorie, în caz de război, chiar şi în ipoteza în care s-ar ajunge la o folosire limitată a armamentelor nucleare.

opinii

Inteligenţa politehnică

Florin CÎNTIC

Inteligenţa politehnică

A trecut insuficient comentat un excepţional interviu pe care Toni Hriţac i l-a luat lui Cristian Tudor Popescu. Cum eu am căzut pe gânduri privindu-l, simt nevoia să scriu.

Despre război şi liceul militar

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre război şi liceul militar

Eram în clasa a 8-a, când în clasa noastră a venit un maior. Nu-i mai ţin minte numele, probabil că nici nu i l-am cunoscut. Umbla prin şcoli şi recruta elevi pentru a da examen la liceul militar din Câmpulung Moldovenesc. 

Lumini şi umbre în mass-media românească

Alex VASILIU

Lumini şi umbre în mass-media românească

Mai demult am fost surprins auzind opinia hotărâtă a unui fost coleg de redacţie: educaţia, cultura se face în şcoală, acasă, nu la radio şi televiziune, aceste instituţii având doar menirea să informeze, să distreze. 

pulspulspuls

Iată scenariul revenirii lui MRU în politică, prin intermediul unui ocol pe la primăria Iaşului

Iată scenariul revenirii lui MRU în politică, prin intermediul unui ocol pe la primăria Iaşului

Două vorbe despre MRU şi şansele sale la cea mai înaltă funcţie în târg, dragi telespectatori, vorbe care s-au desprins din luările de cuvânt ale participanţilor la şcoala politică de vară de pe Bahlui, care a avut loc săptămâna trecută, seara, pe răcoare, pe terasa unei cunoscute berării din târg. 

Caricatura zilei

Rafila și pastila

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.