Înnebunit de gelozie, un vasluian s-a răzbunat pe cinci ieșeni nevinovați. A luat închisoare câte un an pentru fiecare victimă

luni, 24 iunie 2024, 03:00
3 MIN
 Înnebunit de gelozie, un vasluian s-a răzbunat pe cinci ieșeni nevinovați. A luat închisoare câte un an pentru fiecare victimă

Înnebunit de gelozie, un vasluian a vrut să se răzbune pe iubita sa, incendiindu-i mașina. Răzbunarea s-a spart însă și în capul a cinci ieșeni care nu aveau nicio treabă cu relația dintre cei doi. Judecătorii l-au trimis după gratii fără nicio ezitare.

Adrian Anastasiei și I.P. trăiseră împreună, dar legătura nu a rezistat. Relația dintre cei doi s-a degradat într-atât încât în primăvara lui 2022, femeia a cerut un ordin de protecție împotriva iubitului. L-a obținut, judecătorii constatând că bărbatul o urmărea și amenința pe femeie, încercând și să-i seducă fiica. În cele din urmă, cei doi s-au despărțit, dar bărbatul nu s-a împăcat cu ideea.

După cum avea să stabilească ulterior anchetatorii, pe 31 decembrie 2022, Anastasiei a plecat din comuna vasluiană Ștefan cel Mare, venind la Iași, unde s-a cazat la o pensiune. În noaptea de 6/7 ianuarie, a venit cu mașina până la blocul din CUG în care locuia fosta sa iubită. I-a incendiat mașina folosind un lichid inflamabil, după care a plecat. Focul a distrus automobilul Skoda deținut de I.P. aproape în întregime, dar s-a extins și la alte mașini din parcare. Una a fost distrusă în proporție de trei sferturi, iar alte patru automobile au fost avariate în diferite proporții.

Suspect din prima

Numele lui Anastasiei s-a aflat pe lista scurtă a suspecților de la bun început, iar imaginile suprinse de camerele video de pe traseul urmat de acesta au întărit convingerea anchetatorilor. Bărbatul a fost reținut în scurt timp, iar în iunie a fosta trimis în judecată pentru distrugere.

Vasluianul nu și-a recunoscut fapta, cerând să fie judecat în procedura dreptului comun. În instanță, o femeie prezentată ca martor a declarat că își petrecuse noaptea de 5/6 ianuarie cu Anastasiei, la pensiunea unde acesta era cazat. A doua zi mersese la muncă și se întâlnise iar cu Anastasiei. Își petrecuse și următoarea noapte cu acesta. De asemenea, Anastasiei a precizat că telefonul îi fusese furat, el depunând și o plângere în acest sens. Acest lucru ar fi putut explica prezența telefonului său în preajma blocului în care locuia I.P.

Afirmațiile femeii au fost respinse de judecători, întrucât erau clar contrazise de probele adunate de anchetatori. M.R. nu a fost acuzată însă de mărturie mincinoasă, judecătorii preferând să considere că nu observase plecarea lui Anastasiei din cauza somnului adânc. A fost respinsă și declarația lui Anastasiei referitoare la furtul telefonului. Convorbirile vasluianului fuseseră interceptate în zilele care au urmat incendiului.

„Inculpatul a încercat să-și creeze un alibi pentru a se disculpa de acuzațiile aduse împotriva sa, dar nu a reușit să furnizeze dovezi convingătoare. Un alibi solid din partea inculpatului ar fi presupus prezentarea unor martori credibili sau a unor dovezi concrete, cum ar fi înregistrări video, tranzacții bancare, sau alte documente care să confirme prezența sa într-o altă locație la momentul comiterii infracțiunii de distrugere”, au conchis magistrații Judecătoriei.

Distrugerea prin explozie a mărit pedeapsa

Aceștia l-au găsit pe Anastasiei vinovat de distrugere. În mod obișnuit, această faptă atrage o pedeapsă cu închisoarea pe un termen cuprins între trei luni și doi ani sau o simplă amendă penală. Când distrugerea este săvârșită prin incendiere sau explozie, pedeapsa urcă până la 7 ani de detenție. Magistrații Judecătoriei l-au condamnat pe Anastasiei la 4 ani și 11 luni de închisoare, ca și la plata a 8.500 euro și 43.000 lei, pagubele produse celor șase mașini. Sentința Judecătoriei nu este încă definitivă. În urma contestației înaintate de Anastasiei, dosarul urmează să fie analizat de Curtea de Apel la mijlocul lunii viitoare.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii