Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

COMUNICAT DE PRESA

Înnoirea formulei europene antifraudă: de la Hercule la PUELA

GALERIE
antifrauda UE
  • antifrauda UE
- +

Cunoaştem, activităţile ilegale menite să afecteze în vreun fel interesele financiare ale Uniunii Europene (UE) se lovesc de un cadru normativ cât se poate de sever. Dacă până în prezent, în această privinţă a operat Porgramul Hercule, instituit prin Decizia 804/2004/CE a Parlamentului European (PE) şi a Consiliului UE (CUE), urmată de anumite modificări, acum, la început de nou exerciţiu financiar multianual (2021-2027), apariţia unei noi norme în materie este iminentă. 

Mai exact, pe masa de lucru a PE şi CUE se află deja textul unui Regulament, venind ca propunere din partea Comisiei Europene (CE), care îşi propune să instituie Programul Uniunii Europene de luptă antifraudă (PUELA) şi să abroge reglementarea anterioară. Pentru următorii şapte ani, cât durează cadrul financiar multianual, PUELA vizează ”sporirea sinergiilor, flexibilitatea bugetară şi simplificarea gestionării resurselor financiare”, UE urmând să acorde suport Statelor Membre (SM) ”în domeniul protecţiei intereselor financiare ale Uniunii, al raportării neregulilor şi al asistenţei administrative reciproce şi cooperării în domeniile vamal şi agricol” (Consiliul UE, https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-5330-2021-REV-1/ro/pdf).

Cititi si: Datoria guvernamentală sub cod galben

Trei sunt componentele PUELA, dacă o socotim şi pe cea similară, regăsită în cadrul Programului Hercules, cu extensiile sale Hercules I şi II. Aceata pentru că avem de-a face cu o anumită continuitate a practicilor de acest fel. Celelalte două se referă la finanţarea de către CE a Sistemului de gestionare a neregulilor (IMS) şi a altor activităţi din sarcina CE (cf. Reg. 515/97), inclusiv platforma AFIS. Dacă IMS constituie ”un instrument de comunicaţii electronice securizate prin care se facilitează îndeplinirea de către SM (...) a obligaţiei de a raporta neregulile depistate şi care sprijină, de asemenea, gestionarea şi analiza neregulilor”, platforma AFIS cuprinde o întreagă serie de sisteme de informaţii (https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-5330-2021-REV-1/ro/pdf).

Aici intră şi Sistemul de informaţii al vămilor, acesta nefiind altceva decât un instrument informativ automatizat, suport al SM pentru ”prevenirea, investigarea şi urmărirea penală a operaţiunilor care încalcă legislaţia în domeniul vamal sau agricol”. Aşa cum este conceput, PUELA vine să favorizeze la maximum cooperarea dintre autorităţile SM, dar şi dintre SM, CE şi celelalte instituţii relevante ale UE. Când vorbim de astfel de instituţii, trebuie adăugat aici şi Parchetul European (EPPO).

Cititi si: (Dis)proporţii bugetare

Acesta este cel care investighează şi urmărşte penal infracţiunile care afectează interesele financiare ale UE (Reg. UE 1939/2017). În plus, toţi beneficiarii de suport financiar de la UE ”trebuie să coopereze pe deplin pentru protejarea intereselor financiare ale Uniunii, să acorde drepturile necesare şi să permită accesul reprezentanţilor Comisiei, ai OLAF, Curţii de Conturi şi (...) ai EPPO...”. Obiectivul regulamentului în discuţie nu poate fi altul, decât o mai eficientă protejare a intereselor financiare ale UE, asigurându-se implementarea adecvată a normelor vamale şi din domeniul agricol. Evident, toate acestea costă... De aceea, remarcăm că PUELA stabileşte şi un pachet financiar pe măsură: 181,2 milioane EUR (2021-2027). De menţionat că la grant-urile aferente pot participa inclusiv instituţiile de învăţământ şi entităţi nonprofit care funcţionează legal de cel puţin un an. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri