Înregistrarea audio detaliată din momentul în care părintele Calistrat loveşte femeile de la biserică

vineri, 11 noiembrie 2022, 09:14
7 MIN
 Înregistrarea audio detaliată din momentul  în care părintele Calistrat loveşte femeile de la biserică

Una dintre victimele preotului Calistrat a trimis redacţiei o serie de precizări cu privire la afirmaţiile acestuia faţă de scandalul izbucnit în spaţiul public. Mai exact, preotul este acuzat că a lovit în urmă cu două zile două femei, dar el a ieşit joi cu o serie de declaraţii prin care încerca să paseze vina izbucnirii altercaţiei către victime cu toate că înregistrările video şi audio arată clar că femeile sunt lovite de Chifan. Mai jos redăm integral documentul remis redacţiei.  

“Urmare a poziţiilor publice luate de preotul Calistrat Chifan în legătură cu agresiunea la care ne-a supus în data de 09.11.2022, vă comunicăm un drept la replică prin care dorim să expunem opiniei publice faptele astfel cum ele s-au desfăşurat şi pentru care vom prezenta organelor judiciare toate probatoriile care ne-au fost puse la dispoziţie de martori oculari. În seara zilei de miercuri am mers la Mănăstirea Vlădiceni pentru a participa la slujba Sf. Maslu, ajungând când aceasta era deja începută. Contrar susţinerilor sale, pr. Calistrat nu participă niciodată la vreo slujbă în cadrul Mănăstirii, venind doar la final pentru a ţine o predică credincioşilor.

Inregistrare audio cu momentul agresiunii aici

Pe drumul spre biserică, ne-am oprit să vorbim în lateralul intrării cu o enoriaşă care era prezentă cu fetiţa sa tot pentru slujbă. Pentru că Sf. Maslu era pe terminate, nu am mai intrat în biserică, nefiind posibilă nicio agresare a vreunei ucenice a preotului în incintă, aşa cum a afirmat în mod mincinos. Din senin l-am văzut venind spre noi pe pr. Calistrat, împreună cu un grup format din preoţi şi ucenici ai acestuia, începând să o lovească pe una dintre noi cu putere în zona capului, fapt ce a determinat căderea ei la pământ. În clipele următoare s-a îndreptat cu furie spre cea de-a doua, aplicându-i o lovitură premeditată tot în zona capului, determinând tot căderea pe asfalt.

Preotul a continuat şi după acest moment să aplice lovituri repetate cu toată anvergura braţului, noi neavând vreo posibilitate să ne revenim şi să schiţăm măcar vreun gest de apărare. Apoi s-a îndreptat din nou spre prima victimă, în vreme ce altul dintre preoţii aflaţi cu el a deposedat-o pe cealaltă de telefonul mobil, pe care apoi tăgăduia că l-a văzut. Pr. Calistrat a solicitat imperativ telefonul de la acesta, după care l-a izbit cu putere de beton, în scopul distrugerii totale. Deşi lovite cu asemenea brutalitate, şocul a făcut ca singurele noastre reacţii să fie cele de a striga după ajutor ori de a încerca să ne îndepărtăm de agresor, deşi s-ar fi impus măcar un minim gest de autoapărare.

Cititi si: Părintele Calistrat, un trecut violent: a omorât un cal în bătaie și a lovit femei la biserică

De aceea, suntem stupefiate de afirmaţiile preotului, care invocă fie că i-am pus piedică, fie că l-am insultat. Unele redacţii au notat tot în mod eronat că ar fi existat vreo ceartă între femei în care preotul a intervenit. Apreciem că aceste aspecte pot fi decelate fără vreun dubiu prin ascultarea înregistrării audio (care în acest caz poate fi mult mai elocventă decât cea video) a agresiunii în totalitatea sa, pe care o punem la dispoziţia presei, fiind clar şi faptul că preotul nu a fost nici insultat şi cu atât mai puţin făcut să se împiedice în condiţiile în care era flancat de preoţii săi – pază personală. Acea pierdere a echilibrului său ce rezultă din filmare a fost cauzată de intensitatea cu care şi-a făcut elan pentru a lovi cu putere într-o zonă vitală, a capului, în mod repetat, o femeie. Aşadar, considerăm că este important ca faptele să nu fie denaturate prin expunerea unilaterală a poziţiei preotului agresor, care a săvârşit fapte ce au pus în pericol viaţa şi integritatea noastră corporală, fiind vorba despre lovituri aplicate asupra a două femei care nu aveau nicio apărare, fiind înconjurate în mod complet mafiot din toate părţile, chiar dacă vorbim despre feţe bisericeşti sau indivizi dubioşi din garda personală a părintelui care şi-au acoperit capul cu glugă pentru a nu fi reperaţi în mulţime.

Am fost ameninţate direct în legătură cu intrarea în incinta Mănăstirii, integritatea corporală şi viaţa noastră, existând o temere justificată că asemenea fapte 2 pot fi repetate. Am solicitat organelor de poliţie şi Parchetului să fie ridicate toate înregistrările de pe camerele Mănăstirii din datele de 31.08.2022 şi 09.11.2022, când au existat fapte de natură violentă din partea pr. Calistrat. În acest context, apreciem conduita civică a persoanelor care, deşi nu s-au implicat direct pentru a stopa agresiunea, au luat poziţie după eveniment, prin publicarea acelei filmări parţiale sau a altor înregistrări care au ajuns în posesia noastră. Ne exprimăm bucuria că între oamenii care îl urmează şi îl frecventează pe acest preot, mai există şi persoane pentru care adevărul şi principiile morale mai au vreo importanţă şi cărora nu le este frică să ia atitudine pentru apărarea unor valori fundamentale. Prin urmare, nu a fost nicidecum vorba despre o singură lovitură, fiecare dintre noi fiind lovite în mod repetat, în zona capului, pe care am văzut că preotul o vizează în mod extrem de dibaci, probabil pentru că aceste lovituri lasă mai greu urme. În filmarea dată publicităţii a fost surprins doar momentul final al agresiunii, respectiv ultima lovitură aplicată, care a fost urmată de escortarea noastră cu forţa până la ieşirea din Mănăstire de mai mulţi indivizi ce păreau antrenaţi pentru astfel de evenimente.

Subliniez faptul că, în urma repetatelor sesizări în privinţa neregulilor interne existente în acest spaţiu şi a faptului că acestea au fost prezentate duhovnicului nostru, Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, fiind înregistrate oficial la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei cu doar trei zile înainte de agresiune, am devenit ţinta atacurilor josnice şi mincinoase ale pr. Calistrat şi acoliţilor săi. Nu am avut vreodată vreo legătură duhovnicească sau de altă natură cu pr. Calistrat, fiind doar închinătoare în lăcaşul de cult. Afirmaţiile defăimătoare pe care le proferează pr. Calistrat Chifan în spaţiul public fără vreo jenă şi fără vreun filtru de raţionalitate, vor constitui obiectul unei acţiuni separate pentru repararea prejudiciilor de ordin moral produse prin afectarea demnităţii şi reputaţiei personale, precum şi prin instigarea la ură a celor care îl urmăresc.

Vom solicita concursul autorităţilor ierarhice superioare şi în această privinţă, nefiind posibil ca astfel de afirmaţii să fie făcute în public, fără vreun control. Nu în ultimul rând, vă informăm că am depus plângeri penale împotriva agresorilor şi o sesizare adresată Înalt Preasfinţitului Teofan pentru cercetarea ierarhică a acestor fapte nedemne pentru un monah şi preot cu antecedente de ordin penal. Când ceea ce spui ca preot, morala pe care o propovăduieşti, nu coincide cu viaţa pe care o trăieşti, cu faptele pe care le săvârşeşti, oamenii sunt înclinaţi să se îndepărteze de Biserică în ansamblul ei, mai ales atunci când află despre aspecte interne reprobabile sau smintitoare, pe care superiorii ierarhici trebuie să le analizeze şi să le stopeze pentru a nu fi afectată imaginea Bisericii în ansamblul ei şi încrederea oamenilor în această instituţie”, se arată într-un drept la replică la afirmaţiile părintelui Calistrat din spaţiul public.

Pr. Calistrat: „Bătaia este ruptă din Rai”

Preotul a refuzat să ofere un punct de vedere telefonic, în ciuda apelurilor repetate făcute de reporterii „Ziarului de Iaşi”. Într-o intervenţie pe care a făcut-o presei, însă, acesta a spus că nu regretă faptele făcute şi că „bătaia este ruptă din Rai”. Fără a şti că s-a aflat despre faptele sale, acesta s-a prezentat la o emisiune programată la sediul BZI, unde a povestit cum s-a petrecut evenimentul, din punctul său de vedere. El spune că exista un conflict mai vechi cu cele două femei, de mai bine de un an şi jumătate, care a avut mai multe episoade. Preotul le acuză pe cele două femei că au încercat să îl seducă pe el şi pe alţi călugări. „Întrebau oameni din parcare dacă sunt bolnav sau sănătos, că sunt inabordabil; eu le-am spus în faţă că călugării nu se însoară, nu se mărită, nu fac copii, nu montează femei şi nu au atitudini bărbăteşti: «înţelegeţi, e plin oraşul de bărbaţi!» Au zis că mă dau în judecată că le-am stricat imaginea, că una dintre fete am impresia că e magistru la tribunal”, a spus pr. Calistrat Chifan în emisiunea citată.

Cititi si: Părintele Calistrat, un trecut violent: a omorât un cal în bătaie și a lovit femei la biserică

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii