ÎNREGISTRAREA CĂSĂTORIEI (I)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

ADVERTORIAL

ÎNREGISTRAREA CĂSĂTORIEI (I)

GALERIE
sigla ANBCC
  • sigla ANBCC
- +

Unde şi de către cine se încheie căsătoria?

Potrivit art. 24 din Legea 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, republicată, „căsatoria se încheie de către ofiţerul de stare civilă la sediul serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor (SPCLEP), al primăriei în a cărei rază de competenţă teritorială îşi are domiciliul ori reşedinţa unul dintre viitorii soţi sau, după caz, la un sediu destinat acestui scop, stabilit de primarul unităţii administrativ-teritoriale respective”.

În anumite cazuri, cu aprobarea primarului, căsătoria poate fi încheiată şi într-o altă locaţie decât cele anterior indicate.

De asemenea, viitorii soţi pot să adreseze cererea pentru încheierea căsătoriei şi la un serviciu de stare civilă sau după caz primărie, care nu se află pe raza teritorială în care domiciliază aceştia, după ce în prealabil, primarul localităţii a aprobat acest lucru.

Competente în vederea încheierii căsătoriei sunt, în egală măsură şi misiunile diplomatice ori oficiile consulare ale României din străinătate.

Cu titlu de excepţie, în cazuri întemeiate, când unul din soţi nu se poate deplasa la autoritatea competentă, declaraţia de căsătorie poate fi dată şi în afara sediului, în faţa ofiţerului de stare civilă.

Declaraţia de căsătorie

Viitorii soţi se adresează, în scris, autorităţilor mai sus amintite, şi vor arăta, între altele că nu există impedimente de natură să împiedice încheierea acesteia.

Cu acest prilej se va stabili numele de familie cât şi regimul matrimonial ales.

Documentele minim obligatorii solicitate viitorilor soţi, în vederea încheierii căsătoriei sunt: actele de identitate, certificatele de naştere şi certificatele medicale privind starea sănătăţii, întocmite pe fromulare tip.

La acestea se adaugă, după caz, între altele, acte care să facă dovada desfacerii sau încetării unei căsătorii anterioare, aprobarea preşedintelui consiliului judeţean ori autorizarea instanţei de tutelă în situaţia în care apar impedimente date de condiţia de rudenie firească sau adopţie, avizul medical precum şi o dovadă a încuviinţării din partea părinţilor, tutorelui şi autorizarea instanţei de tutelă în cazul eventualelor impedimente legate de vârsta matrimonial, declaraţie din care să rezulte că cei doi soţi “nu cunosc niciun motiv de natură legală care să împiedice încheierea căsătoriei” (art. 44 din lege).

Tel./Fax: 0232.272.065  E-mail: bcciasi@yahoo.com 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Cosmin PAȘCA

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Peste toate, lipsa unui proiect este asemănarea cea mai izbitoare dintre echipa din dealul Copoului şi cea din Podu Roş. Nu cunoaştem obiectivele Politehnicii peste cinci ani - o cerinţă banală pentru un club respectabil - la fel cum nu există o foaie de parcurs a Iaşului care să depăşească un singur ciclu electoral.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Impersonare

Codrin Liviu CUȚITARU

Impersonare

„M-a echipat ca pe beizadea (e drept că şi semănam puţin cu juniorul Ceauşeştilor). Mi-a aranjat părul şi mi-a oferit un costum asemănător cu ale Nicuşorului. Mi-a spus că trebuie doar să râd zgomotos, să înjur şi să beau whiskey la greu. Aşa am procedat, mai ales la masa festivă (care s-a organizat în restaurantul meu). Mă scuzaţi, am fost pupat în fund în ziua aia, de nu vă puteţi imagina!... Totul a mers strună până în clipa în care nu mai ştiu cine a cerut ca eu să o sun pe mama, pe tovarăşa Elena, pe loc, şi să solicit fonduri suplimentare în teritoriu.”

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

Replierea teritoriului politic moldovenesc a impus mutaţii substanţiale la nivelul morfologiei şi structurii sistemului de aşezări. Din perspectiva noastră, e importantă îndesirea reţelei de aşezări urbane şi reconfigurarea ariilor de influenţă a acestora. 

Insuportabila greutate a fiinţării

Bogdan ILIESCU

Insuportabila greutate a fiinţării

„The chicken is only an egg’s way for making another egg.” (Găina este doar modul prin care un ou face un alt ou) - Richard Dawkins

pulspulspuls

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Una scurtă dar vioaie pe astăzi despre senatoarea panaramă aleasă de ieşeni, madam Şoşoacă, despre care mulţi cică se întreabă cam ce parcurs politic ar urma să aibă, acumă că şefii ei mai tineri, prin ordin de zi pe unitate primit de la cei cu stele în rezervă, au pus-o pe liber la partid. 

Caricatura zilei

Cum s-a petrecut accidentul

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.