ÎNREGISTRAREA CĂSĂTORIEI (II)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

ADVERTORIAL

ÎNREGISTRAREA CĂSĂTORIEI (II)

GALERIE
sigla ANBCC
  • sigla ANBCC
- +

Declaraţia de căsătorie

Declaraţia de căsătorie se publică în ziua în care a fost primtă, priun afişare, în extras.  

După împlinirea termenului de 10 zile de la afişarea acesteia, dacă sunt întrunite toate cerinţele legale, căsătoria se poate încheia. Pentru motive temeinice, viitorii soţi pot solicita încheierea acesteia într-un interval mai scurt de cel de 10 zile, caz în care primarul poate sau nu să aprobe cererea în cauză.

Dacă în intervalul de 30 de zile de la care a fost depusă declaraţia de căsătorie, acesta nu este încheiată, se întocmeşte o nouă declaraţie. La fel se procedează şi în situaţia în care viitorii soţi doresc să modifice declaraţia iniţială.

Publicitatea declaraţiei de căsătorie

Declaraţia de căsătorie va fi adusă la cunoştinţă publică prin afişare în format tipărit precum şi pe pagina de Internet a SPCLEP, ori a misiunii diplomatice sau a oficiului consular.

Încheierea căsătoriei

În situaţiile în care ofiţeul de stare civilă constată că nu sunt îndeplinite cerinţele legale pentru încheierea căsătoriei, poate refuza cererea viitorilor soţi şi va consemna refuzul într-un process verbal, care poate fi atacat de persoana nemulţumită la instanţa de tutelă.

Dacă sunt întrunite toate condiţiile legale, ofiţerul de stare civilă va lua consimţământul viitorilor soţi “liber şi deplin exprimat” conform art. 29 din lege, în prezenţa a doi martori şi întocmeşte actul de căsătorie care va fi semnat de ambii soţi cu numele de familie pe care aceştia l-au convenit al purta după căsătorie, precum şi de martori.

În toate cazurile în care vreuna din părţi nu poate înţelege limba în care s-a oficiat căsătoria, indifferent de motiv, are dreptul la un interpret autorizat, împrejurare în care se încheie un process verbal.

Dacă vreunul din viitorii soţi este cetăţean străin, legea impune, ca alături de actele cerute în toate cazurile să se adauge şi o dovadă de la misiunea diplomatică a statului al cărui cetăţean este şi din care să rezulte că “sunt indeplinite condiţiile de fond, cerute de legea lor naţională, pentru încheierea căsătoriei” (art. 31 din lege). În aceste cazuri părţile vor da o declaraţie notarială din care să rezulte că “îndeplinesc conditiile necesare incheierii casatoriei in Romania”.

Tel./Fax: 0232.272.065  E-mail: bcciasi@yahoo.com 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre un partid al ardelenilor

Cătălin ONOFREI

Spre un partid al ardelenilor

Nu v-aţi săturat de dictatura „miticilor”?

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Extremişti

Briscan ZARA

Extremişti

Ignoranţa de azi nu este una impusă de sistem aşa cum era să spunem pe timpul regimului comunist, ci una exercitată de fiecare individ ori grup în parte asupra lui însuşi. Civilizaţie înseamnă în primul rând diversitate, acceptarea ideii că nu există o singură viziune asupra lumii, iar toate celelalte sunt nocive ori malefice şi că ar trebui eliminate. 

Rolul societăţii civile în consolidarea democraţiei

Ciprian IFTIMOAEI

Rolul societăţii civile în consolidarea democraţiei

Prezenţa unei societăţi civile cu forme de manifestare diverse şi active constituie un factor de consolidare democratică. Există diferite definiţii ale conceptului de „societate civilă”. În limbajul comun, sensul atribuit este adesea unul reducţionist, mulţi dintre noi reducând societatea civilă la activitatea organizaţiilor nonguvernamentale. Cristian Pîrvulescu, politolog şi activist civic, consideră societatea civilă un „concept cu geografie variabilă” care propune o invitaţie la regândirea raportului dintre, pe de o parte, individ/ cetăţean, iar pe de altă parte, stat/ societate.

Moştenirea lui Trump

Mihai DORIN

Moştenirea lui Trump

Noul preşedinte Joe Biden şi-a inaugurat mandatul - probabil ultimul - în termeni paradoxal rasişti: „Trebuie să încheiem cu supremaţia albilor!”. Afirmaţia este stupefiantă, având în vedere că această supremaţie s-a restrâns treptat, după perioada colonială şi a fost delegitimată masiv de către Abraham Lincoln şi războiul de secesiune, pentru a se destrăma efectiv, odată cu Martin Luther King. 

pulspulspuls

O coincidenţă politică de zile mari pe linia strategică Iaşi - Suceava - Neamţ şi retur

O coincidenţă politică de zile mari pe linia strategică Iaşi - Suceava - Neamţ şi retur

Şi pentru că tot am încheiat săptămâna trecută cu dosarul liberalului ieşean cu origini sucevene dar şef peste filiala de la Neamţ, mister Mugurel Cozmanciuc, haideţi să vă mai spunem una azi despre chestiune, ca să nu rămână nespusă.

Caricatura zilei

Pe scena Operei din Iași

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.