anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

ADVERTORIAL

ÎNREGISTRAREA NAŞTERII (II)

GALERIE
acte nastere
  • acte nastere
- +

Cazul în care ambi părinţi sunt cetăţeni români (urmare din numărul precedent)

Domiciliul copilului:

Dacă la data înregistrării naşterii părinţii copilului au domiciliu comun acesta va fi cel al copilului.

Dacă domiciliile părinţilor înscrise în actele de identitate sunt diferite, domiciliul copilului este cel declarat de către părintele care solicită înregistrarea naşterii. În situaţia când părintele nu se poate prezenta să declare naşterea copilului, declaraţia de domiciliu trebuie să fie dată la un notar public.

Unde se face înregistrarea?

După ce s-a obţinut certificatul constatator al naşterii de la unitatea medical competent, dosarul ca actele necesare se depune la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor (S.P.C.L.E.P.) sau în faţa ofiţerului de stare civilă din cadrul primăriei unităţii administrativ-teritoriale în a cărei raza s-a produs evenimentul.

Cine poate declara naşterea?

Obligaţia aparţine, cu prioritate, părinţilor sau dacă, acest lucru nu este posibil, din indifferent ce motiv, obligaţia se transferă către personalul sanitar medical prezent la naştere ori cu atribuţii în acest domeniu, sau a oricarei persoane care a luat cunoştinţă despre naşterea copilului.

Teremenele de declarare a naşterii sunt:

în termen de 15 zile pentru copilul nascut viu;

în termen de 3 zile pentru copilul nascut mort, respective, 24 de ore de la data decesului, pentru copilul născut viu dar care a decedat în termenul de 15 zile;

în termen de 30 de zile pentru copilul cu vârsta de până la un an, găsit sau părăsit de mamă în maternitate/unităţi sanitare.

Termenele se socotesc de la data naşterii. Încălcarea termenelor atrage după sine plata unor amenzi contravenţionale.

Termenul de emitere a certificatului de naştere: pe loc, în aceeaşi zisau în cel mult, 24 de ore.

Costuri: înregistrarea naşterii se face în mod gratuit. Va urma...

Tel./Fax: 0232.272.065 E-mail: bcciasi@yahoo.com

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Gazoductul Nord Stream 2 şi securitatea Europei

Alexandru LĂZESCU

Gazoductul Nord Stream 2 şi securitatea Europei

Pentru Germania gazoductul şi relaţiile cu Rusia par să aibă prioritate în faţa intereselor de securitate ale Europei de Est şi legăturilor transatlantice.

Filmuletul zilei

opinii

Pe faţă şi pe dos

Nichita DANILOV

Pe faţă şi pe dos

Dincolo de ieşirea în aparenţă viscerală şi acuzaţiile halucinante ale preşedintelui Iohannis la adresa PSD-ului, ghicim un calcul politic rece. Atacând PSD-ul, dar şi UDMR-ul, preşedintele Iohannis a făcut o mişcare neaşteptată pe tabla de şah a spectrului politic românesc.

Patru pastile de vară covidată

Michael ASTNER

Patru pastile de vară covidată

Of de feisbuchist răzvrătit

Cum e posibil un stat minimal? (1)

Sorin CUCERAI

Cum e posibil un stat minimal? (1)

Fiindcă suntem deja în august şi ca să mai uităm de pandemie, le propun cititorilor mei un joc intelectual: cum ar fi posibil un stat minimal? Nu pentru că aş milita în favoarea unui astfel de stat, ci mai degrabă ca un joc cu mărgelele de sticlă.

pulspulspuls

Hopaa: ce avem noi aicea?

PULS

Hopaa: ce avem noi aicea?

Iacătă, stimaţi telespectatori şi simpatice telespectatoriţe, ce a putut surprinde pe una din străduţele lăturalnice din zona domiţilului, alaltăseară, în timpul preumblărilor de după cină recomandate de medic pentru digestie, amicul nostru Archibald Tănase! 

Caricatura zilei

LetsKanya

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.