Înscrieri deschise pentru Rezidențele Șotron: Oportunitate pentru autorii de cărți pentru copii

joi, 20 martie 2025, 04:37
3 MIN
 Înscrieri deschise pentru Rezidențele Șotron: Oportunitate pentru autorii de cărți pentru copii

Scriitorii de literatură pentru copii au acum o nouă oportunitate de creație. Au început înscrierile pentru Rezidențele Șotron, program ce sprijină autorii de cărți pentru copii. Înscrierile se încheie pe 13 aprilie.

Programul Rezidențele Șotron oferă trei burse de creație, două pentru autori din România și una pentru un scriitor din Ucraina, care au publicat cel puțin o carte pentru copii. Cei selectați vor beneficia de transport, cazare în orașul Iași timp de 30 de zile în perioada mai-iunie 2025, precum și de o sumă în valoare de 4.000 lei.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

La finalul programului, fiecare participant va trebui să predea un text de cel puțin două pagini, abordând tema „apa – responsabilitate și sustenabilitate”, de minimum două pagini A4.

Patru scriitori vor primi o bursă în valoare de 4.000 de lei

Perioada de înscriere se desfășoară între 17 martie – 13 aprilie, iar autorii interesați trebuie să trimită un e-mail la adresa muzeul.literaturii@gmail.com, incluzând un CV și o scrisoare de intenție, dar și descrierea proiectului pe care doresc să-l dezvolte în timpul rezidenței. Candidații din Ucraina trebuie să trimită materialele în limba engleză

Dosarele de candidatură vor fi evaluate de către un juriu format din reprezentanți ai Muzeului Național al Literaturii Române Iași, iar rezultatele selecției vor fi anunțate în data de 15 aprilie 2025, pe site-ul www.muzeulliteraturiiiasi.ro.

A IV-a ediție a proiectului „Rezidențele Șotron”

Rezidențele Șotron nu sunt doar o oportunitate pentru autori, ci și pentru copii. Pe durata șederii lor la Iași, bursierii vor participa la ateliere de scriere creativă și storytelling pentru copii, contribuind astfel la dezvoltarea interesului celor mici pentru lectură și povești.

Creat în 2022 de către Muzeul Național al Literaturii Române Iași și Asociația ACVO, programul își propune să sprijine literatura contemporană și să ofere un cadru de susținere pentru scriitorii ucraineni afectați de război. De-a lungul celor trei ediții anterioare, nouă autori din România și Ucraina au beneficiat de această rezidență, iar zeci de copii din medii defavorizate au participat la atelierele creative organizate.

Programul Rezidențele Șotron face parte din seria de evenimente incluse în programul UNESCO „Iași – Oraș al Literaturii”.

„Ne bucurăm să fim și în acest an, alături de Muzeul Național al Literaturii Române Iași, făuritori de bucurii pentru copiii de la sate care se vor întâlni cu autorii veniți la Iași în rezidență. Ne încântă faptul că putem oferi răgaz și resurse pentru ca scriitorii să își poată duce la capăt creațiile. Literatura contemporană îi ajută pe copii să își descopere pasiunea pentru citit și noi știm cât de important este acest obicei. Așteptăm cât mai multe înscrieri și le dorim succes tuturor”,a transmis dr. ing. Mihail Doruș, președintele Asociației ACVO.

Asociația ACVO, co-organizator al acestui proiect, a fost fondată în 2018 de către compania ApaVital și se implică activ în inițiative legate de dezvoltarea urbană, protecția mediului, spiritul civic și educația. Prin proiectele sale, mii de cărți au ajuns la copiii din comunități defavorizate, oferindu-le acestora acces la lectură și educație.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii