anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 22.03.2023

Insomnia, "motivul central" al demisiei Papei Benedict al XVI-lea în 2013

GALERIE
papa-BENEDICT
  • papa-BENEDICT
- +

Insomnia de care suferea Papa Benedict al XVI-lea a fost „motivul central” al demisiei sale în 2013, a dezvăluit el într-o scrisoare trimisă cu câteva săptămâni înainte de moarte biografului său şi prezentată, vineri, de un săptămânal german, relatează AFP.

Papa emerit a trimis o scrisoare pe 28 octombrie, cu câteva săptămâni înainte de moartea sa, biografului său, germanul Peter Seewald. În această scrisoare, dezvăluită de săptămânalul Focus, Joseph Ratzinger, care a murit la 95 de ani în decembrie anul trecut, explică faptul că „motivul central” al demisiei sale în februarie 2013 a fost „insomnia care l-a însoţit neîntrerupt de la Zilele Mondiale ale Tineretului de la Köln” în august 2005, la câteva luni după alegerea sa pentru a succeda lui Ioan Paul al II-lea.

Medicul său personal îi prescrisese apoi „remedii puternice”, care i-au permis iniţial să-şi îndeplinească sarcinile. Dar aceste somnifere şi-ar fi atins de-a lungul timpului, potrivit scrisorii Papei emerit, „limitele” şi ar fi „fi fost din ce în ce mai puţin capabile să-i garanteze” prezenţa la diverse acţiuni.

Faptul că lua somnifere ar fi fost şi cauza unui incident în timpul unei vizite în Mexic şi Cuba, în martie 2012. În dimineaţa după prima noapte, el ar fi constatat că batista lui era „înmuiată complet în sânge”, potrivit scrisorii citată de Focus. „Probabil că m-am lovit de ceva în baie şi am căzut”, scrie Papa emerit. Un medic a putut să se asigure că rănile nu erau vizibile şi un nou medic personal ar fi insistat după acest incident să prescrie o „reducere a somniferelor” şi l-a sfătuit pe Papa să apară doar dimineaţa în timpul călătoriilor sale în străinătate .

Papa emerit spune în scrisoarea sa că era foarte conştient de faptul că aceste restricţii medicale „nu puteau fi sustenabile decât pentru o perioadă scurtă” şi această observaţie l-a determinat să demisioneze în februarie 2013, cu câteva luni înainte de Jocurile Mondiale ale Tineretului de la Rio, unde considera că nu poate fi prezent. Astfel, a demisionat suficient de devreme pentru ca succesorul său, Papa Francisc, să onoreze această vizită în Brazilia.

Papa emerit Benedict al XVI-lea, a cărui demisie în 2013 a luat prin surprindere întreaga lume, a murit pe 31 decembrie în mănăstirea din grădinile Vaticanului unde se retrăsese. Pontificatul său a fost marcat de crize multiple, precum scandalul Vatileaks din 2012, care a scos la iveală o vastă reţea de corupţie în Vatican, sau cazuri de pedofilie care au implicat.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre marea coaliţie (II)

Lucian DÎRDALA

Despre marea coaliţie (II)

În prezent, în contextul războiului din Ucraina, conducerile celor două partide au la îndemână tema interesului naţional pentru a-i reduce pe membrii nemulţumiţi de funcţionarea guvernării sau de însăşi ideea marii coaliţii.

opinii

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Florin CÎNTIC

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Pentru cei care depind de gândirea magică, locul, ora şi ziua naşterii au un caracter special. Sunt oameni care cred că jocurile astrale ale horoscopului le predefinesc destinul şi modul de a trăi. Şi Mircea Eliade făcea parte din această categorie şi e surprinzător cum a promovat toată viaţa o dată a naşterii falsă.

Ergo bibamus!

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ergo bibamus!

La CUI (restaurantul-crâşmă al Centrului Universitar Iaşi) sau la alte crâşme din astea simandicoase nu trebuie să bei până ce te faci cui şi să te trimită chelnerul acasă ca pe ultimul pilangiu. Sau, mă rog, să-ţi dea cu flit sau, în fine, să te uşchească, dar aşa, mai manierat, o îmbrânceală acolo - nu cu şuturi în fund ca la Zoiosu sau alte „bombe” asemănătoare. 

O nucă tare: muzica academică modernă

Alex VASILIU

O nucă tare: muzica academică modernă

Programate uneori în funcţie de aniversări/ comemorări, lucrările definitorii pentru muzica secolului XX-XXI îşi găsesc foarte rar locul în stagiunile filarmonicilor din România – stagiuni simfonice, vocal-simfonice, camerale. Invocate deschis ori trecute sub tăcere, motivele sunt obişnuinţa publicului de a asculta capodoperele clasice, romantice, concerte (mai ales pentru pian şi vioară), lipsa cronică a fondurilor necesare achitării drepturilor de interpretare, comoditatea reluării lucrărilor binecunoscute sau a însuşirii opusurilor scurte, relativ uşoare din punct de vedere tehnic. 

pulspulspuls

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Chestiuni tare faine auzim că s-au petrecut la finele săptămânii trecute, stimaţi telespectatori, la gala sportului ieşean, eveniment care i-a avut în prim plan pe cei doi penalişti de la liberali: Tanţa şi Costel, cum li se zice mai nou prin politichia de Bahlui. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.