Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

sambata, 02.03.2024

Inspectoarea OPC „Chifteluţă” se poate reîntoarce la muncă. Cozonacii, chiftelele, pantofii şi drobul nu au reprezentat mită

GALERIE
chiftelute2
  • chiftelute2
- +

Inspectoarea acuzată că ar fi luat şpagă o minge de fotbal, cozonaci şi chifteluţe se va putea întoarce la lucru în cadrul Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorului, după aproape şase ani de procese. La două luni după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie admisese în principiu recursul în casaţie declarat de Mihaela Darie împotriva sentinţei de condamnare, curtea supremă a dispus achitarea de acuzaţia de luare de mită. 

„Înalta Curte a îndreptat o decizie greşită a completului de la Curtea de Apel Iaşi şi a dispus achitarea doamnei Darie, luând în considerare toate argumentele expuse în apărare. Să nu uităm că şi prima instanţă, Tribunalul Iaşi, a pronunţat o soluţie de achitare în această cauză, decizie care a fost preschimbată la Curtea de Apel. În urma acestei decizii, doamna Darie va reveni pe funcţia deţinută anterior”, a comentat reprezentanta Mihaelei Darie, avocata Sandra Grădinaru.

Mihaela Darie a fost trimisă în judecată la începutul anului 2017, pentru trei fapte de luare de mită şi una de influenţare a declaraţiei. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunal o acuzau că, în timpul unor controale, şi-a însuşit o minge de fotbal, doi cozonaci, un drob de miel, un kilogram de chifteluţe din carne de pasăre şi o pereche de pantofi, în valoare totală de aproape 300 de lei. Ea s-ar fi folosit de poziţia sa de inspector în cadrul Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor pentru a primi „cadouri” din partea magazinelor controlate, inclusiv un supermarket. În primă instanţă, magistraţii Tribunalului au achitat-o, considerând că faptele, aşa cum fuseseră descrise de procurori în rechizitoriu, nu erau prevăzute de legea penală. Apelul declarat de procurori a dus la condamnarea ei la o pedeapsă de 3 ani de închisoare, cu suspendare şi la interzicerea exercitării profesiei de comisar cu atribuţii de constatare a contravenţiilor timp de doi ani.

În motivele invocate pentru recursul în casaţie, reprezentanta Mihaelei Darie a dat evenimentelor în urma cărora fusese acuzat clienta sa o cu totul altă interpretare. Pentru ca fapta de luare de mită să existe, inspectoarea ar fi trebuit să se afle în exerciţiul funcţiunii. Or, cozonacii, drobul şi chiftelele fuseseră comandate şi achiziţionate de Darie la trei zile după un control efectuat la Carrefour, nu primite cadou pentru a nu aplica vreo sancţiune. Pur şi simplu, îşi făcuse cumpărăturile din magazinul pe care îl controlase anterior.

De asemenea, procurorii nu au reţinut şi comiterea faptei corelate cu luarea de mită, respectiv darea de mită. Or, dacă angajaţii Carrefour nu dăduseră mită, nici inspectoarea nu avea cum să o ia. „Nicăieri în Decizia recurată (sentinţa Curţii de Apel, n.r.) nu se argumentează de ce Curtea de Apel a ajuns la concluzia ca M. nu a săvârşit o faptă de dare de mită, însă recurenta este vinovată pentru fapta de luare de mită, deşi cele doua infracţiuni se află într-o relaţie de interdependenţă mijloc-scop”, a punctat avocata. Decizia ÎCCJ este definitivă. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tehnologia şi hoţia

Nicolae GRECU

Tehnologia şi hoţia

Pe lângă fapul că sistemele VAR sunt la început de drum şi disponibile la progres, ai noştri manageri de la FRF şi-au furat căciulile preferând softuri ieftine şi proaste.

opinii

Împăratul e (din nou) gol!

Lucian LEUȘTEAN

Împăratul e (din nou) gol!

I se spune Dumnezeu. Sau Împăratul. Nu acceptă să fie contrazis. I se pare că e de neînlocuit. Deși e în prag de pensie, vrea al treilea mandat la conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Se laudă continuu cu marile lui realizări. Tocmai i s-a tipărit o carte de 300 de pagini în cadrul căreia ne explică cele 80 de cazuri în care ne-a făcut un mare bine. Nu a existat nicio situație, evident, în care să fi greșit. Nu a călcat strâmb niciodată vreme de opt ani. Nici nu prea îl merităm, la cât de bun e. Cine îl critică nu e doar un ingrat, ci chiar un potențial infractor. Pentru că el e Legea, e singurul care o înțelege și o explică neofiților, adică nouă, tuturor celorlalți. E Tudorel Toader.

Spaţiul sacru (2)

arh. Ionel OANCEA

Spaţiul sacru (2)

Pentru a răspunde la întrebarea „în ce măsură utilizarea unui nou material de construcţie în arhitectura bisericilor poate duce la viziuni înnoitoare fără ca procesul să producă discontinutăţi în tradiţia spaţiului sacru”, îmi pare relevantă povestea bisericii de lemn din Albac, satul martirului Horia, el însuşi meşter în construirea bisericilor de lemn. 

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

Alexandru CĂLINESCU

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

E drept că cele două partide, dar mai ales PSD-ul, au datorii mari faţă de Iohannis: le-a înlesnit (ce zic: le-a năşit) alianţa şi a facilitat instalarea PSD-ului în poziţie de forţă. După ce că au un bilanţ jalnic, cele două mandate ale lui Iohannis ne aruncă înapoi, în vremurile partidului unic. Dar cine putea bănui, în 2014, ce voia să însemne, pentru Iohannis, o guvernare „pas cu pas”?

pulspulspuls

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

E uichend azi, atunci fără politichie, aşa cum am stabilit! ca să ne tihnească, şi să mai şi râdem olecuţă, nu numai să ne încruntăm, nu-i aşa. Iar pe azi, dacă tot a început şi primăvara calendaristică, am zis să facem şi noi aicea o ediţie tematică: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţii. Deci, să începem!

Caricatura zilei

Mărțișor

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri