Se scumpesc biletele CTP. Amenzile vor fi duble. O surpriză: ce se va întâmpla cu abonamentele?
„Majorarile sunt în cazul biletelor, nu si a abonamentelor. Estimam o crestere a vâ (...)
citeste totmarti, 03.10.2023
ARGUMENT
“Adolescenţa este o vârstă a maturizării treptate, a descoperirii sinelui, dar şi o vârstă a contrastelor, pentru că există dorinţa de a cunoaşte, de a fi altfel, dorinţa de frondă uneori, se deschide o lume extrem de complexă, sfâşiată de contradicţii în care evoluează adolescenţii, fie că vorbim pe de o parte de dezvoltarea economică sau de şomaj, de multiculturalism, dar şi de stereotipuri culturale, de migraţie şi dificultatea de a găsi locuri de muncă, de o multitudine de clişee şi de prejudecăţi cu care se confruntă adolescenţii, motiv pentru care şcoala are responsabilităţi majore în acest sens, asigurând tinerilor drumul spre integrarea socială, spre armonie, spre cunoaştere şi înţelegere a lumii”. (prof. dr. Camelia Gavrilă, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi)
ŞCOALĂ, FAMILIE, COMUNITATE – PRIORITĂŢI ŞI STRATEGII COMUNE
Iniţiată de inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, prof. dr. Camelia Gavrilă, conferinţa a fost organizată în ziua de 25 noiembrie 2014, cu sprijinul unor parteneri de tradiţie - Universitatea “Al. I. Cuza”, Iaşi, Colegiul “Costache Negruzzi” Iaşi, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Iaşi, Şcoala Internaţională Spectrum – şi a beneficiat de prezenţa a numeroşi invitaţi: prof. univ. dr. Vasile Işan, rectorul Universităţii ”Al. I. Cuza” Iaşi, prof. Rodica Diana Cherciu, inspector general în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, ec. ing. Gheorghe Nichita, Primarul Municipiului Iaşi, judecător Cristina Truţescu, preşedintele Curţii de Apel Iaşi, prim-procuror Carmina Pascal, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, judecător Stoica Narcis Violin, preşedintele Tribunalului Iaşi şi procurorul adjunct Mircea Borş, reprezentând Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, Eduard Mititelu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Tiberius Cristian Axinte, Florina Pantelimonescu, Laura Ştreangă – Consiliul Judeţean al Elevilor Iaşi.
RISCURI ŞI PROVOCĂRI PENTRU EDUCAŢIA TINERILOR
Prima parte a conferinţei, desfăşurată în Aula ”Mihai Eminescu” a universităţii ieşene, a reunit peste 200 de elevi din 87 de unităţi de învăţământ ieşene, coordonaţi de 100 de cadre didactice (consilieri educativi, consilieri şcolari şi directori), părinţi, inspectori şcolari, reprezentanţi ai ONG-urilor, precum şi invitaţi de peste hotare – Turcia, Italia, Polonia, Bulgaria, Ucraina, Republica Moldova.
Mesajele personalităţilor invitate au relevat disponibilitatea de identificare a soluţiilor şi a strategiilor comune pentru evitarea riscurilor din viaţa adolescenţilor:
”Educaţia are un mare rol în a reface echilibrul între progresul material specific postmodernităţii şi nevoia de repere spirituale.” (prof. univ. dr. Vasile Işan, rectorul Universităţii ”Al. I. Cuza” Iaşi)
”Problema educaţiei adolescenţilor trebuie să fie o problemă a întregii comunităţi. Noi, maturii, trebuie să reflectăm asupra acesteia din mai multe ipostaze: mai întâi a adolescentului altor generaţii, al altor timpuri, dar şi a părintelui care trebuie să comunice, să înţeleagă, să ajute.” (ec. ing. Gheorghe Nichita, Primarul Municipiului Iaşi)
”Adolescenţa este vârsta de aur, vârsta schimbării, a contrastelor, a descătuşării. Este nevoie de creativitatea, exuberanţa şi curajul vostru, însă, deopotrivă, este nevoie şi de înţelegerea şi asumarea matură şi responsabilă a deciziilor din viaţa voastră.” (judecător Cristina Truţescu, preşedintele Curţii de Apel Iaşi)
“Provocările societăţii, ale mediului în care trăiţi şi învăţaţi, în care veţi lucra, vor determina schimbări importante în ceea ce vă priveşte.” (judecător Narcis Violin Stoica, preşedintele Tribunalului Iaşi)
“Într-o lume în care crezurile se dezarticulează, într-o lume în care realitatea poate că ne loveşte prea brusc, ajungem să ne maturizăm prea repede. Dar suntem sprijiniţi şi asistaţi în demersuri de către un sistem educaţional care se străduieşte să răspundă nevoilor noastre”. (Laura Ştreangă, vicepreşedinte, Consiliul Judeţean al Elevilor Iaşi)
Prelegerea academică Dinamica valorilor contemporane – riscuri şi provocări pentru educaţia tinerilor, susţinută de prof. univ. dr. Constantin Cucoş, de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Universitatea "Al. I. Cuza" Iaşi a reprezentat nucleul teoretic al dimineţii, urmat de o sesiune de întrebări şi răspunsuri, în care elevii au intrat în dialog direct cu specialiştii.
ADOLESCENTUL DESPRE CONSTRUCŢIA PROPRIEI PERSONALITĂŢI
Partea a doua a conferinţei s-a derulat la Colegiului ”Costache Negruzzi” Iaşi, sub forma unor ateliere de lucru ale elevilor, coordonate de specialişti şi finalizate cu prezentarea în plen, de către elevi, a concluziilor, a soluţiilor şi a produselor realizate, abordând următoarele problematici:
Vulnerabilităţi specifice vârstei adolescenţei – traficul de persoane, siguranţa pe internet, bullying-ul;
Consumul de substanţe interzise la adolescenţi – cauze, consecinţe, soluţii;
Şcoală, familie, comunitate. Roluri şi intervenţii specifice în prevenirea comportamentelor de risc la adolescenţi;
Şcoala nonviolenţei între realitate şi deziderat.
Evenimentul face parte din Ciclul de conferinţe Paradigmele educaţiei moderne – viziune, valori, modele, iniţiat de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi în anul 2013, şi valorifică oportunităţile Proiectului Transfrontalier Platformă virtuală pentru schimburi transfrontaliere de tineri derulat în parteneriat cu şcoli din Republica Moldova şi Ucraina pe parcursul anului şcolar 2013-2014.
Cuvinte cheie: + inspectorat, iasi, proiect, adolescenti, educatie, libertate, conferinta, premiera, scoala, familie, comunitate
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Premieră. A fost dată prima amendă unei companii pentru că a abandonat „deșeuri” în spațiu
O nouă serie de ateliere de scriere artistică începe miercuri, 4 octombrie 2023
Vrei să apari în serialul Clanul? Ce salariu primești de la PRO TV pentru o zi de filmare
UE vrea să interzică taxele companiilor aeriene pentru bagaje de mână
Noaptea albă a galeriilor, în perioada 6-8 octombrie. Harta locurilor de vizitat
Apel pentru diagnosticarea pacienților cu boli rare: 90% nu știu de ce boală suferă
Primăria Iaşi, prinsă de bicicliştii locali cu minciuna chiar pe site-ul oficial al Uniunii Europene
Cele mai populare tendințe de machiaj din anul 2023 includ un look pentru orice stil personal!
Doar 1% dintre oameni pot descoperi în 9 secunde animalul ascuns printre persoanele din fotografie
Câți bani plătește Wizz Air pasagerilor cărora le-au fost anulate zborurile
Vă miră? CCR amână pentru a treia oară sesizarea pe legea privind cumulul pensiei cu salariul
Renaște gimnastica feminină? Fetele s-au calificat la Olimpiada din 2024
Proprietarii mașinilor istorice vor fi obligați să plătească rovinieta. Anunțul CNAIR
Vrei Facebook și Instagram fără reclamă? 13 euro/lună. Asta e dorința Meta
Două ipoteze în cazul morții DJ Lalla: accident sau sinucidere. Filmul intervenției polițiștilor
Drum înecat în fum în apropiere de Strunga. Incendiu de vegetație
Rusia ar pregăti un test al unei rachete de croazieră cu propulsie nucleară de tip Burevestnik
UAIC a semnat contractul cu CTP Iaşi în vederea compensării abonamentelor pentru studenţi
Aproape jumătate de milion de români au reşedinţa temporară în altă ţară
Australian Open va dura o zi în plus pentru a se evita meciurile pe timpul nopţii
Cea mai scăzută temperatură din ţară: minus 1,3 grade Celsius la Miercurea-Ciuc, noaptea trecută
Kievul anunţă că a doborât 29 de drone de tip Shahed şi o rachetă de tip Iskander-4 ruseşti
O femeie de 104 a sărit cu paraşuta ca să intre în Cartea Recordurilor. O demonstraţie de curaj!
Cătălin Drulă îl acuză pe premierul Marcel Ciolacu că protejează industria jocurilor de noroc
Cristiano Ronaldo a marcat primul său gol în Liga Campionilor Asiei
Şocant: Magistraţii au jupuit statul de un miliard de euro, dându-l în judecată şi apoi câştigând
Actorul britanic Russell Brand se confruntă cu o nouă acuzaţie de agresiune
Şefii companiilor petroliere se apără de criticile legate de climă ca Pilat din Pont
Cine se află pe lista scurtă pentru premiul Nobel pentru Literatură
Statul New York îl acuză pe Trump de o fraudă de peste 100 de milioane de dolari
Războiul din Ucraina: Prima şcoală subterană va fi construită la Harkov
Un senator american şi familia sa au murit într-un accident de avion (FOTO)
Fără investiții în proiecte mari, traficul din Iași va deveni un coșmar și mai mare! (P)
Preţurile petrolului au scăzut cu 2%, până la un minim al ultimelor trei săptămâni
Dan CONSTANTINCe au în comun poşetele de mii de euro ale Elenei Udrea şi pensiile specialeÎn ambele cazuri este vorba despre sentimentul de dreptate şi echitate socială. |
Briscan ZARAJe suis Buzatu! |
Cristina DANILOVDinastia beizadelelor |
Mihai DORINDom’ Mitică şi Eminescu |
Doamne fereşte! Aventurile sexuale scandaloase ale lui Bulăceanu finalizate cu o vizită pe Muntele Sfânt |