Inspectoratul Şcolar General Iaşi a organizat Conferinţa Naţională a Elevilor cu titlul DINAMICA LUMII CONTEMPORANE ŞI EDUCAŢIA ADOLESCENŢILOR. LIBERTĂŢI, RISCURI ŞI PROBLEME DESCHISE
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 20.10.2021

Eveniment în premieră la Iaşi

Inspectoratul Şcolar General Iaşi a organizat Conferinţa Naţională a Elevilor cu titlul DINAMICA LUMII CONTEMPORANE ŞI EDUCAŢIA ADOLESCENŢILOR. LIBERTĂŢI, RISCURI ŞI PROBLEME DESCHISE

GALERIE
Sigla isj iasifoto unufoto doifoto treiDSC03591DSC03725DSC03967IMG_8362atelieratelier 2
 • Sigla isj iasi
 • foto unu
 • foto doi
 • foto trei
 • DSC03591
 • DSC03725
 • DSC03967
 • IMG_8362
 • atelier
 • atelier 2
- +

ARGUMENT

“Adolescenţa este o vârstă a maturizării treptate, a descoperirii sinelui, dar şi o vârstă a contrastelor, pentru că există dorinţa de a cunoaşte, de a fi altfel, dorinţa de frondă uneori, se deschide o lume extrem de complexă, sfâşiată de contradicţii în care evoluează adolescenţii, fie că vorbim pe de o  parte de dezvoltarea economică sau de şomaj, de multiculturalism, dar şi de stereotipuri culturale, de migraţie şi dificultatea de a găsi locuri de muncă, de o multitudine de clişee şi de prejudecăţi cu care se confruntă adolescenţii, motiv pentru care şcoala are responsabilităţi majore în acest sens, asigurând tinerilor drumul spre integrarea socială, spre armonie, spre cunoaştere şi înţelegere a lumii”. (prof. dr. Camelia Gavrilă, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi)

 ŞCOALĂ, FAMILIE, COMUNITATE – PRIORITĂŢI ŞI STRATEGII COMUNE

Iniţiată de inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, prof. dr. Camelia Gavrilă, conferinţa a fost organizată în ziua de 25 noiembrie 2014, cu sprijinul unor parteneri de tradiţie - Universitatea “Al. I. Cuza”, Iaşi, Colegiul “Costache Negruzzi” Iaşi, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Iaşi, Şcoala Internaţională Spectrum – şi a beneficiat de prezenţa a numeroşi invitaţi: prof. univ. dr. Vasile Işan, rectorul Universităţii ”Al. I. Cuza” Iaşi, prof. Rodica Diana Cherciu, inspector general în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, ec. ing. Gheorghe Nichita, Primarul Municipiului Iaşi, judecător Cristina Truţescu, preşedintele Curţii de Apel Iaşi, prim-procuror Carmina Pascal, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, judecător Stoica Narcis Violin, preşedintele Tribunalului Iaşi şi procurorul adjunct Mircea Borş, reprezentând Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, Eduard Mititelu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Tiberius Cristian Axinte, Florina Pantelimonescu, Laura Ştreangă – Consiliul Judeţean al Elevilor Iaşi.RISCURI ŞI PROVOCĂRI PENTRU EDUCAŢIA TINERILOR

Prima parte a conferinţei, desfăşurată în Aula ”Mihai Eminescu” a universităţii ieşene, a reunit peste 200 de elevi din 87 de unităţi de învăţământ ieşene, coordonaţi de 100 de cadre didactice (consilieri educativi, consilieri şcolari şi directori), părinţi, inspectori şcolari, reprezentanţi ai ONG-urilor, precum şi invitaţi de peste hotare – Turcia, Italia, Polonia, Bulgaria, Ucraina, Republica Moldova.

Mesajele personalităţilor invitate au relevat disponibilitatea de identificare a soluţiilor şi a strategiilor comune pentru evitarea riscurilor din viaţa adolescenţilor:
   ”Educaţia are un mare rol în a reface echilibrul între progresul material specific postmodernităţii şi nevoia de repere spirituale.” (prof. univ. dr. Vasile Işan, rectorul Universităţii ”Al. I. Cuza” Iaşi)
    ”Problema educaţiei adolescenţilor trebuie să fie o problemă a întregii comunităţi. Noi, maturii, trebuie să reflectăm asupra acesteia din mai multe ipostaze: mai întâi a adolescentului altor generaţii, al altor timpuri, dar şi a părintelui care trebuie să comunice, să înţeleagă, să ajute.” (ec. ing. Gheorghe Nichita, Primarul Municipiului Iaşi)
    ”Adolescenţa este vârsta de aur, vârsta schimbării, a contrastelor, a descătuşării. Este nevoie de creativitatea, exuberanţa şi curajul vostru, însă, deopotrivă, este nevoie şi de înţelegerea şi asumarea matură şi responsabilă a deciziilor din viaţa voastră.” (judecător Cristina Truţescu, preşedintele Curţii de Apel Iaşi)
    “Provocările societăţii, ale mediului în care trăiţi şi învăţaţi, în care veţi lucra, vor determina schimbări importante în ceea ce vă priveşte.” (judecător Narcis Violin Stoica, preşedintele Tribunalului Iaşi)
    “Într-o lume în care crezurile se dezarticulează, într-o lume în care realitatea poate că ne loveşte prea brusc, ajungem să ne maturizăm prea repede. Dar suntem sprijiniţi şi asistaţi în demersuri de către un sistem educaţional care se străduieşte să răspundă nevoilor noastre”. (Laura Ştreangă, vicepreşedinte, Consiliul Judeţean al Elevilor Iaşi)Prelegerea academică Dinamica valorilor contemporane – riscuri şi provocări pentru educaţia tinerilor, susţinută de prof. univ. dr. Constantin Cucoş, de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Universitatea "Al. I. Cuza" Iaşi a reprezentat nucleul teoretic al dimineţii, urmat de o sesiune de întrebări şi răspunsuri, în care elevii au intrat în dialog direct cu specialiştii.

ADOLESCENTUL DESPRE CONSTRUCŢIA PROPRIEI PERSONALITĂŢI

Partea a doua a conferinţei s-a derulat la Colegiului ”Costache Negruzzi” Iaşi, sub forma unor ateliere de lucru ale elevilor, coordonate de specialişti şi finalizate cu prezentarea în plen, de către elevi,  a concluziilor, a soluţiilor şi a produselor realizate, abordând următoarele problematici:
    Vulnerabilităţi specifice vârstei adolescenţei – traficul de persoane, siguranţa pe internet, bullying-ul;
    Consumul de substanţe interzise la adolescenţi – cauze, consecinţe, soluţii;
    Şcoală, familie, comunitate. Roluri şi intervenţii specifice în prevenirea comportamentelor de risc la adolescenţi;
    Şcoala nonviolenţei între realitate şi deziderat.Evenimentul face parte din Ciclul de conferinţe Paradigmele educaţiei moderne – viziune, valori, modele, iniţiat de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi în anul 2013,  şi valorifică oportunităţile Proiectului Transfrontalier Platformă virtuală pentru schimburi transfrontaliere de tineri derulat în parteneriat cu şcoli din Republica Moldova şi Ucraina pe parcursul anului şcolar 2013-2014.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iluzii guvernamentale

Lucian DÎRDALA

Iluzii guvernamentale

Aparent, desemnarea domnului Cioloş a fost un gest politic inutil, de natură a consuma în zadar timp şi energie. În realitate, ea a avut rolul de a oferi partidelor din fostul arc guvernamental ceva mai mult timp de gândire şi, în special pentru PNL, de decantare a opţiunilor pe termen mediu.

Filmuletul zilei

opinii

Un model discret, iradiant...

Florin CÎNTIC

Un model discret, iradiant...

Zilele trecute l-am sărbătorit pe Alexandru Zub la Mănăstirea Văratic, loc de reflecţie şi ospitalitate pentru multe figuri emblematice ale culturii noastre contemporane. Cum Înalt Prea Sfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei, face pentru marele istoric mai mult decât Academia şi autorităţile locale la un loc, aş vrea, ca modestă reverenţă, să readuc în faţa cititorilor un text revelator pentru efigia lui Al. Zub, model cultural şi uman pentru mulţi dintre noi, un partener de dialog exemplar, ieri şi azi.

Serafima

Radu PĂRPĂUȚĂ

Serafima

Serafima nu amintea deloc în înfăţişare de un serafim. Nu ştiu la ce s-o fi gândit maică-sa, când i-a dat acest nume - Serafima, poate originea ei basarabenească s-o fi condus spre acest nume, căci numele se întâlneşte la ruşi. Nu găsesc decât explicaţia că, nu-i aşa, orice gâscă îşi visează puii lebede. 

Întâlniri internaţionale Enescu (II)

Alex VASILIU

Întâlniri internaţionale Enescu (II)

Tinerii participanţi la Concursul de cânt vocal organizat la Paris în paralel cu festivalul Rencontres Internationales Georges Enesco au avut de demonstrat pregătirea în trei domenii muzicale: aria de operă clasică sau romantică, aria sau liedul modern şi liedul compus de George Enescu. Sunt experienţe muzicale ce le-au deschis deja, unora, calea spre scenele de spectacol, de recital, având în vedere cerinţele teatrelor lirice şi oportunităţile înregistrării pe disc a unor programe inedite. 

pulspulspuls

Cum se va tranşa duelul amazoanelor de la USR Iaşi? Iată câteva indicii!

Cum se va tranşa duelul amazoanelor de la USR Iaşi? Iată câteva indicii!

Vorbeam ieri aicea despre cum de s-a făcut şi s-au aranjat cărţile politicii încât dipotata Monika de la Iaşi a luat faţa în partid, la nominalizarea ca menistru al digitalizării, unora mai bine înfipţi ca ea pe lângă şefi. 

Caricatura zilei

Suspiciune...

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.