Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Eveniment în premieră la Iaşi

Inspectoratul Şcolar General Iaşi a organizat Conferinţa Naţională a Elevilor cu titlul DINAMICA LUMII CONTEMPORANE ŞI EDUCAŢIA ADOLESCENŢILOR. LIBERTĂŢI, RISCURI ŞI PROBLEME DESCHISE

GALERIE
Sigla isj iasifoto unufoto doifoto treiDSC03591DSC03725DSC03967IMG_8362atelieratelier 2
  • Sigla isj iasi
  • foto unu
  • foto doi
  • foto trei
  • DSC03591
  • DSC03725
  • DSC03967
  • IMG_8362
  • atelier
  • atelier 2
- +

ARGUMENT

“Adolescenţa este o vârstă a maturizării treptate, a descoperirii sinelui, dar şi o vârstă a contrastelor, pentru că există dorinţa de a cunoaşte, de a fi altfel, dorinţa de frondă uneori, se deschide o lume extrem de complexă, sfâşiată de contradicţii în care evoluează adolescenţii, fie că vorbim pe de o  parte de dezvoltarea economică sau de şomaj, de multiculturalism, dar şi de stereotipuri culturale, de migraţie şi dificultatea de a găsi locuri de muncă, de o multitudine de clişee şi de prejudecăţi cu care se confruntă adolescenţii, motiv pentru care şcoala are responsabilităţi majore în acest sens, asigurând tinerilor drumul spre integrarea socială, spre armonie, spre cunoaştere şi înţelegere a lumii”. (prof. dr. Camelia Gavrilă, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi)

 ŞCOALĂ, FAMILIE, COMUNITATE – PRIORITĂŢI ŞI STRATEGII COMUNE

Iniţiată de inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, prof. dr. Camelia Gavrilă, conferinţa a fost organizată în ziua de 25 noiembrie 2014, cu sprijinul unor parteneri de tradiţie - Universitatea “Al. I. Cuza”, Iaşi, Colegiul “Costache Negruzzi” Iaşi, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Iaşi, Şcoala Internaţională Spectrum – şi a beneficiat de prezenţa a numeroşi invitaţi: prof. univ. dr. Vasile Işan, rectorul Universităţii ”Al. I. Cuza” Iaşi, prof. Rodica Diana Cherciu, inspector general în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, ec. ing. Gheorghe Nichita, Primarul Municipiului Iaşi, judecător Cristina Truţescu, preşedintele Curţii de Apel Iaşi, prim-procuror Carmina Pascal, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, judecător Stoica Narcis Violin, preşedintele Tribunalului Iaşi şi procurorul adjunct Mircea Borş, reprezentând Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, Eduard Mititelu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Tiberius Cristian Axinte, Florina Pantelimonescu, Laura Ştreangă – Consiliul Judeţean al Elevilor Iaşi.



RISCURI ŞI PROVOCĂRI PENTRU EDUCAŢIA TINERILOR

Prima parte a conferinţei, desfăşurată în Aula ”Mihai Eminescu” a universităţii ieşene, a reunit peste 200 de elevi din 87 de unităţi de învăţământ ieşene, coordonaţi de 100 de cadre didactice (consilieri educativi, consilieri şcolari şi directori), părinţi, inspectori şcolari, reprezentanţi ai ONG-urilor, precum şi invitaţi de peste hotare – Turcia, Italia, Polonia, Bulgaria, Ucraina, Republica Moldova.

Mesajele personalităţilor invitate au relevat disponibilitatea de identificare a soluţiilor şi a strategiilor comune pentru evitarea riscurilor din viaţa adolescenţilor:
   ”Educaţia are un mare rol în a reface echilibrul între progresul material specific postmodernităţii şi nevoia de repere spirituale.” (prof. univ. dr. Vasile Işan, rectorul Universităţii ”Al. I. Cuza” Iaşi)
    ”Problema educaţiei adolescenţilor trebuie să fie o problemă a întregii comunităţi. Noi, maturii, trebuie să reflectăm asupra acesteia din mai multe ipostaze: mai întâi a adolescentului altor generaţii, al altor timpuri, dar şi a părintelui care trebuie să comunice, să înţeleagă, să ajute.” (ec. ing. Gheorghe Nichita, Primarul Municipiului Iaşi)
    ”Adolescenţa este vârsta de aur, vârsta schimbării, a contrastelor, a descătuşării. Este nevoie de creativitatea, exuberanţa şi curajul vostru, însă, deopotrivă, este nevoie şi de înţelegerea şi asumarea matură şi responsabilă a deciziilor din viaţa voastră.” (judecător Cristina Truţescu, preşedintele Curţii de Apel Iaşi)
    “Provocările societăţii, ale mediului în care trăiţi şi învăţaţi, în care veţi lucra, vor determina schimbări importante în ceea ce vă priveşte.” (judecător Narcis Violin Stoica, preşedintele Tribunalului Iaşi)
    “Într-o lume în care crezurile se dezarticulează, într-o lume în care realitatea poate că ne loveşte prea brusc, ajungem să ne maturizăm prea repede. Dar suntem sprijiniţi şi asistaţi în demersuri de către un sistem educaţional care se străduieşte să răspundă nevoilor noastre”. (Laura Ştreangă, vicepreşedinte, Consiliul Judeţean al Elevilor Iaşi)



Prelegerea academică Dinamica valorilor contemporane – riscuri şi provocări pentru educaţia tinerilor, susţinută de prof. univ. dr. Constantin Cucoş, de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Universitatea "Al. I. Cuza" Iaşi a reprezentat nucleul teoretic al dimineţii, urmat de o sesiune de întrebări şi răspunsuri, în care elevii au intrat în dialog direct cu specialiştii.

ADOLESCENTUL DESPRE CONSTRUCŢIA PROPRIEI PERSONALITĂŢI

Partea a doua a conferinţei s-a derulat la Colegiului ”Costache Negruzzi” Iaşi, sub forma unor ateliere de lucru ale elevilor, coordonate de specialişti şi finalizate cu prezentarea în plen, de către elevi,  a concluziilor, a soluţiilor şi a produselor realizate, abordând următoarele problematici:
    Vulnerabilităţi specifice vârstei adolescenţei – traficul de persoane, siguranţa pe internet, bullying-ul;
    Consumul de substanţe interzise la adolescenţi – cauze, consecinţe, soluţii;
    Şcoală, familie, comunitate. Roluri şi intervenţii specifice în prevenirea comportamentelor de risc la adolescenţi;
    Şcoala nonviolenţei între realitate şi deziderat.



Evenimentul face parte din Ciclul de conferinţe Paradigmele educaţiei moderne – viziune, valori, modele, iniţiat de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi în anul 2013,  şi valorifică oportunităţile Proiectului Transfrontalier Platformă virtuală pentru schimburi transfrontaliere de tineri derulat în parteneriat cu şcoli din Republica Moldova şi Ucraina pe parcursul anului şcolar 2013-2014.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce au în comun poşetele de mii de euro ale Elenei Udrea şi pensiile speciale

Dan CONSTANTIN

Ce au în comun poşetele de mii de euro ale Elenei Udrea şi pensiile speciale

În ambele cazuri este vorba despre sentimentul de dreptate şi echitate socială.

opinii

Je suis Buzatu!

Briscan ZARA

Je suis Buzatu!

Avem drepturi! E o ţară liberă, sunt şi ei oameni, mai greşesc, că nimeni nu-i perfect! Toţi avem dreptul să trăim bine! Jos dictatura!

Dinastia beizadelelor

Cristina DANILOV

Dinastia beizadelelor

Întrebarea noastră de azi este: nu ar trebui să ne gândim serios la problema relației copii-bani? Ar trebui să-i ofer copilului meu tot ce-și dorește și oricât își dorește? De la ce vârstă, câți bani și în ce condiții?

Dom’ Mitică şi Eminescu

Mihai DORIN

Dom’ Mitică şi Eminescu

Atât de mult îl iubea pe Eminescu Nea Mitică Buzatu, baronul neclintit de electoratul vegetal, dar în fine strămutat de către DNA, încât l-a înghesuit de-a valma în portbagajul maşinii, chinuindu-l să încapă în spaţiul obscur ce va fi tăinuind atâtea secrete, că nu vom avea noi niciodată destui procurori cinstiţi care să îi dezlege misterele. 

pulspulspuls

Doamne fereşte! Aventurile sexuale scandaloase ale lui Bulăceanu finalizate cu o vizită pe Muntele Sfânt

Doamne fereşte! Aventurile sexuale scandaloase ale lui Bulăceanu finalizate cu o vizită pe Muntele Sfânt

Ehehei, dragi justiţiabili ieşeni, iacătă căci tocmai ce am scris noi aicea la rubricuţă, pe la finele săptămânii trecute, despre evlavia prea-cucernică ce pare să-l fi cuprins în ultima vreme pe prococurorul ieşean Bulăceanu, cel scăpat de colegi basma curată după ce ar fi nenorocit două copchile ale unui cumătru, căci, iote, unii cunoscători ai chestiunii au şi ieşit cică la interval cu noutăţi care de care mai interesante despre aceste personagiu dubios şi sinistru, ba chiar de altfel numai bun de dus acolo unde îi e locul celor ce fac asemenea năzdrăvănii pentru care alţii stau ani grei prin puşcării. 

Caricatura zilei

Rugăciune pentru Autostrada A8

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Era necesar ca Guvernul sa faca taieri mai mari in sectorul public pentru a face ca masurile de redresare fiscale sa fie mai eficiente?

vezi raspunsuri