
Inspectorii DSVSA se vor infiltra printre cumpărătorii din piețe și magazine pentru a verifica produsele scoase la vânzare

Încep controalele premergătoare sărbătorilor pascale! Inspectorii DSVSA Iași anunță verificări la operatorii economici din domeniul alimentar, care produc, transportă și comercializează produsele alimentare. Practic, se va urmări tot lanțul alimentar de la fermă la consumator, după cum atrag atenția inspectorii veterinari. Însă, nici restaurantele sau pensiunile nu vor scăpa de vizitele oamenilor legii!
Au mai rămas mai puțin de patru săptămâni până la sărbătorile de Paști, așa că piețele sunt deja prospectate de clienți, dar nu doar de ei. Autoritățile se asigură că ieșenii cumpără numai produse proaspete și sigure pentru consum. În acest context, inspectorii DSVSA Iași și-au pus la punct un plan de măsuri și anunță mai multe controale pentru prevenirea apariției toxiifecției alimentare. Vor avea loc verificări în toate piețele agroalimentare, în punctele de sacrificare a mieilor, dar și în supermarketuri.
Ce vor urmări inspectorii?
„În perioada sărbătorilor pascale 2025, când în mod tradițional consumul unor cantități de alimente de origine animală crește, este absolut necesar dispunerea unor măsuri specifice, precum și intensificarea controalelor sanitare veterinare în vederea verificării condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de miel, ouăle destinate consumului uman, precum și alte alimente de origine animală”, după cum a transmis directorul DSVSA Iași, Gabriel Ciobanu, medic primar veterinar.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Astfel, potrivit sursei citate, acțiunile de control din această perioadă vizează operatorii economici care desfășoară activități în domeniul producerii, manipulării și comercializării alimentelor specifice perioadei, cu accent pe unitățile de abatorizare, procesare, carmangerii şi măcelării, unități din sectorul peştelui, ouălor, unități de comercializare a alimentelor cu amănuntul de tip hyper/supermarket, magazine alimentare, piețe agroalimentare și/sau depozite. Și asta nu e tot! Se anunță controale și la operatorii din domeniul mișcării și comercializării animalelor vii destinate sacrificării (ovine, caprine, porcine etc.), din exploatațiile de origine către abatoarele/unitățile de tăiere autorizate și a circulației cărnii rezultate din sacrificarea acestor animale, în special a cărnii provenite din sacrificarea ovinelor, la nivelul exploatațiilor de animale.
Vor fi controale și în restaurante, cantine sau pensiuni
Pe lângă piețe sau unitățile de sacrificare a animalelor, inspectorii DSVSA spun că mai au în vedere identificarea și verificarea unitățile de alimentație publică și pensiunile sau restaurantele care organizează evenimente cu ocazia sărbătorilor pascale, pentru asigurarea unor servicii de calitate și sigure consumatorilor. În plus, autoritățile spun că vor asigura permanență în toate piețele agroalimentare din județ prin personalul circumscripțiilor DSVSA-urilor, cu afișarea programului de lucru și a datelor de contact ale inspectorilor oficiali. Totodată, inspectorii mai informează consumatorii și în ceea ce privește funcționarea locurilor de sacrificare a mieilor, care este permisă numai în perioada 09.04-19.04.2025 (premergătoare Paștelui catolic și Paștelui ortodox), între orele 07:00 – 17:00.
Și, la fel ca în fiecare an, inspectorii DSVSA Iași colaborează și cu alte instituții locale și județene pentru organizarea unor acțiuni comune de control în unitățile care produc, procesează, depozitează, și comercializează produse de origine animală, în limita competențelor stabilite de legislația în vigoare și în baza protocoalelor de colaborare încheiate de către ANSVSA cu alte autorități. Așa că, să nu vă mirați dacă veți vedea în piețe și inspectori de la ANAF sau polițiști.
Publicitate și alte recomandări video