Inspectorii fiscali ieşeni au "înteţit" controalele la firme şi persoane fizice
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Inspectorii fiscali ieşeni au "înteţit" controalele la firme şi persoane fizice

In primele zece luni ale acestui an au fost efectuate mai multe verificări decât tot anul trecut.

GALERIE
controale Fisc
 • controale Fisc
- +

Inspectorii fiscali din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Iaşi au făcut mai multe controale firmelor locale în primele zece luni ale acestui an faţă de întreg anul 2020, când a început pandemia de Covid-19, reiese din analiza datelor transmise la solicitarea „Ziarului de Iaşi" de către Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Iaşi. 

Au fost verificate atât persoanele juridice, cât şi persoanele fizice. Astfel, dacă în perioada ianuarie - decembrie 2020 au fost făcute 597 de controale inopinate/constatări la faţa locului în rândul persoanelor juridice din judeţul Iaşi, în intervalul ianuarie - octombrie 2021, inspectorii fiscali ieşeni au efectuat 634 de controale inopinate/constatări la faţa locului. Cât priveşte persoanele fizice, AJFP Iaşi „a bifat", în primele zece luni din anul curent, 18 controale inopinate/constatări la faţa locului, dublu faţă de tot anul 2020, potrivit centralizării datelor de către instituţia ieşeană.

În primele zece luni din anul 2021, prin inspecţiile fiscale parţiale efectuate la firmele locale, AJFP Iaşi a reuşit să atragă la buget o sumă suplimentară totală de 104,56 milioane de lei - circa 98,2 milioane de lei de la persoanele juridice, iar în urma activităţii de inspecţie fiscală la persoanele fizice o sumă de aproximativ 6,36 milioane de lei.

Pe de altă parte, pe parcursul anului trecut, mai exact în perioada ianuarie - decembrie 2020, inspectorii ieşeni au strâns în total 113,1 milioane de lei - circa 106 milioane de lei de la persoanele juridice, iar 7,1 milioane de lei de la persoanele fizice. În perioada ianuarie - octombrie 2021, la nivelul judeţului nostru au fost derulate în total 612 de inspecţii fiscale parţiale - 469 la persoanele juridice, iar 143 la persoanele fizice. Pentru comparaţie, în perioada 01.01.2020 - 31.12.2020 s-au făcut în total 861 de inspecţii fiscale parţiale - 664 în rândul persoanelor juridice, iar 197 la persoanele fizice.  

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă prevede inclusiv reforma administraţiei fiscale, care presupune, printre altele, şi creşterea numărului de inspecţii fiscale cu 10% până la sfârşitul anului 2025, ca parte a strategiei Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. Odată cu implementarea de anul viitor a sistemului de raportare SAF-T (Standard Audit File for Tax), care constă în transferul electronic de date contabile şi fiscale de la companii către administraţia fiscală, se aşteaptă optimizarea controalelor ANAF şi creşterea capacităţii de analiză a documentelor. Raportarea SAF-T va fi obligatorie din ianuarie 2022 pentru marii contribuabili şi, ulterior, pentru contribuabilii mici şi mijlocii. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dicţionar politic 2021 (II)

Cătălin ONOFREI

Dicţionar politic 2021 (II)

Cuvântul specific anului 2021 este „trădare”. Dacă ar fi să-l personalizez, mi-aş imagina un păpuşoi uriaş, blond, cam stricat, ce repetă sacadat, ori de câte ori îl scapi cu fundul în sus, pe-se-de, pe-se-de, pe-se-de…

Filmuletul zilei

opinii

Paradoxul australian

Briscan ZARA

Paradoxul australian

Nu zic să accepţi pe oricine îţi bate în poartă, mai ales acum că stai într-un cartier select, curat, pretenţios, ai iarba tunsă la milimetru, în casă miroase a levănţică şi nu găseşti fir de praf nicăieri, dar trebuie totuşi trasată o linie între democraţie reală şi abuz democratic, cu damf de tiranie.

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Cristina DANILOV

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Banii - investiţii şi decizii de afaceri - sunt de obicei legaţi de domeniul matematicii, finanţelor şi statisticii, datele indică de fiecare dată când guvernele lumii se apleacă asupra lor unde ar trebui să dirijeze resursele financiare pentru ca întreaga societate să atingă un anumit nivel de prosperitate. Dar, în familie, lucrurile stau puţin altfel, oamenii nu iau decizii financiare doar pe foaie de calcul. Le iau după cină, uneori la un pahar de vin sau după ce au terminat treburile casnice, ţinând cont de priorităţi, intenţii, dorinţe, de istoria personală, de propria lor viziune asupra viitorului, de egoul lor, în fine, de marketingul, de promoţiile şi stimulentele salariale.

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

Mihai DORIN

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

La doi ani de la debutul pandemiei, în România putem face un succint bilanţ. Aceasta a prilejuit developarea realităţilor social-politice, instituţionale şi a mentalităţilor specifice unei societăţi întârziate. Metoda comparativă înlesneşte clarificarea diferenţelor de abordare a crizelor între societăţile incluzive şi cele extractive. Fără a intra în detalii, precizăm că societăţile incluzive sunt cele care edifică instituţii creative, dinamice, democratice şi predictibile, iar cele extractive sunt rezultatul selecţiei nedemocratice, prin intermediul unor soluţii opace, din interiorul cercurilor vicioase ale puterii.

pulspulspuls

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Pentru că auzim că multă şi zbuciumată curiozitate a mai trezit zilele trecute pontul nostru legat de faptul că viitoarea şefă a Operei ieşene, în locul amicului lui Chirică, ar urma să fie o madamă de bine din târg apropiată de partidoi, iacătă că pe azi avem ceva date mai concrete, în afară de genul viitoarei şefe, adicătelea cel femeiesc, despre care vedem că a creat atâta vâlvă. 

Caricatura zilei

Ca între prieteni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X