Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Instant rural

GALERIE
radu parpauta
  • radu parpauta
- +

Era o snoavă cu ţăranul care păştea vacă, şezând sub un copac. Cum şedea el molfăind un fir de iarbă, vede pe o creangă o păsărică cântând de mama focului. Şi cugetă ţăranul: „Doamne, nedrept eşti, n-ai făcut lumea cum trebuie! Uite pe păsărica asta, care nu face nimica, numai cântă toată ziulica, ai făcut-o să zboare în înaltul cerului şi să se bucure de împărăţia Ta. Mai degrabă o făceai pe vacă să zboare, care aduce omului atâtea bunuri”.

Pe când cugeta astfel, păsărica de pe ram se găinaţă drept în capul ţăranului. Ţăranul cugetă iarăşi şi zice: „Mulţumescu-Ţi, Doamne, că m-ai luminat. Că dacă mă găinăţa vaca...”

Mi-am amintit de povestea asta pe la 2.30 noaptea, n-având somn, ieşind afară şi ascultând undeva departe urletele fetelor la o discotecă. Doamne, ce-i nebunia asta?... După o vreme am auzit urletele înfiorătoare ale unor mâţe în călduri, chirăiturile de maimuţe sălbatice, şi m-am deşteptat: „Mulţumescu-Ţi , Doamne! Putea fi mai rău!”

*

Uitându-mă pe geam la muşte, care abia aşteaptă să deschid uşa ca să intre în picaj ca nişte personaje terifiante de-ale lui Spielberg, văd „ţărăncuţele”, florile de afară. Vai! mă omoară Maria (e plecată), tre să le ud! „Ţărăncuţe” le zic eu (se cheamă de fapt crăiţe pitice), nişte fete zdravene, de nici o palmă, roşii-gălbii în obraz, fără prea mult pretenţii, robuste şi modeste. Nu ştiu cum se cheamă, dar pe mine m-au câştigat.

În rest, un minunat şi modern peisaj rural: maşinile bâzâie pe drum, joagărele asemeni prin curţi, plăntuţele din grădină se topesc nu atât de lipsa apei, cât de căldură. Am prăşit castraveţii, mare parte din roşii, dar am intrat în casă - e prea cald deja. Nici nu ştiu de ce să mă apuc în zgomotul ăsta de joagăr. Şi îmi amintesc de o vorbă a profesorului Vraciu: „Când ai prea multe de făcut, nu faci nimic” Da, îţi fuge mintea la mai multe deodată şi...

*

Mă simt în ceea ce fac (în proza pe care o scriu) un ţăran, dat asta nu înseamnă că nu îmi place civilizaţia orăşenească, care deja a pătruns în satul meu; parcă odată cu asfaltul de pe strada mea. Când merg de acasă şi până la şoseaua judeţeană e o minune! Aproape la toate casele, pe micul teren de la gard şi până la şosea sunt flori: trandafiri, maci, hortensii şi of! ce miros! tei şi nişte copaci roşii puşi de Primărie, presupun, tot felul de flori pe care nu ştiu să le numesc, dar al naibii de frumoase. E o plăcere să merg pe aici. Repet: cred că o anume libertate şi bunăstare creşte şi gustul public.

Mă salut cu consăteni trecând cu căruţa: Salut, Olimpia! Şi când mai întâlnesc pe cineva care-mi stârneşte „scuipat la furcă” plăcerea e şi mai mare. „Şi cum a fost cu aia pe care ai întâlnit-o în trenul spre Mangalia?” Şi stăm şi trăncănim. Cea mai mare plăcere pentru mine.

*

Mă întreabă Maria dacă nu mă impresionează nedreptăţile strigătoare la cer, crimele şi atâtea suferinţe din vieţile mucenicilor despre care traduc. I-am răspuns că încerc să nu mă gândesc la acestea. Mă concentrez asupra întorsăturilor de frază, a virgulelor şi aşa mai departe.

E ca şi la o înmormântare. Trebuie ca unii să se ocupe şi de bunul mers al înmormântării. Dacă toţi numai ar plânge şi s-ar da cu capul de pereţi de durere, ar fi o harababură. Trebuie să existe şi o bună înţelege a durerii şi o sobrietate.

Mă pomenesc totuşi că mă opresc uneori din tradus şi cuget: Doamne, ce lume smintită, care nu învaţă niciodată din greşeli!

Radu Părpăuţă este scriitor, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri