Instanţa obligă UPC, Romtelecom şi Digital Cable Systems să introducă în grilele lor Digi 24
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 18.09.2021

Instanţa obligă UPC, Romtelecom şi Digital Cable Systems să introducă în grilele lor Digi 24

GALERIE
digi 24
  • digi 24
- +

Instanţa a decis să oblige trei mari cablişti - UPC, Romtelecom şi Digital Cable Systems - să retransmită în grilele lor televiziunea Digi 24, care este deţinută de compania concurentă RCS&RDS şi se află în rândul posturilor obligatorii la retransmisie pentru toţi operatorii de cablu din România.

Compania RCS&RDS a dat în judecată, în luna mai, principalii competitori - UPC România, Romtelecom şi Digital Cable Systems -, cerând instanţelor să îi oblige să retransmită televiziunea de ştiri Digi 24, care este deţinută de RCS şi se află în rândul posturilor obligatorii la retransmisie pentru toţi operatorii de cablu, conform pricipiului "must carry", prevăzut la articolul 82 din Legea audiovizualului.

Obiectul proceselor este "ordonanţă preşedinţială", potrivit informaţiilor postate pe Portalul Instanţelor de Judecată. Surse din companiile de cablu au declarat la momentul respectiv că în aceste procese RCS&RDS a cerut instanţei să îi oblige pe cabliştii săi concurenţi să introducă în grile televiziunea Digi 24.

Astfel, RCS&RDS a dat în judecată UPC România SRL, pe 15 mai, la Judecătoria sectorului 1 Bucureşti.

Pe 19 iunie, Judecătoria sectorului 1 Bucureşti a admis cererea RCS&RDS de ordonanţă preşedinţială.

De asemenea, instanţa a decis să oblige UPC România să includă în propria grilă de programe şi să retransmită către abonaţii săi televiziunea Digi 24, în reţelele de telecomunicaţii deţinute, cu respectarea articolului 82 din Legea 504/2002, în regim must carry, "până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a dosarului înregistrat pe rolul Judecătoriei Sectorului 1". Decizia este executorie fără somaţie şi fără trecerea unui termen şi poate fi contestată cu apel în termen 5 zile de la pronunţare.

Printr-un alt dosar, înregistrat pe 15 mai, la Judecătoria sectorului 1 Bucureşti, RCS&RDS a dat în judecată şi compania Romtelecom SA.

În 10 iunie, Judecătoria sectorului 1 Bucureşti a admis cererea RCS&RDS şi a decis să oblige Romtelecom SA să includă în grila sa de programe şi să retransmită către abonaţii săi Digi 24, până la soluţionarea definitivă a acestui dosar înregistrat pe rolul instanţei. Şi în acest caz, decizia este executorie fără somaţie şi fără trecerea unui termen şi poate fi atacată cu apel în termen 5 zile de la pronunţare.

Pe de altă parte, RCS&RDS a dat în judecată, pe 15 mai, şi Digital Cable Systems SA, la Judecătoria sectorului 2 Bucureşti.

Pe 19 iunie, Judecătoria sectorului 2 a admis cererea RCS&RDS şi a decis să oblige Digital Cable Systems SA să includă în grila sa de programe şi să retransmită către abonaţii săi televiziunea Digi 24, până la soluţionarea definitivă a cauzei ce face obiectul acestui dosar aflat pe rolul instanţei.

La fel ca în cazul UPC şi cel al Romtelecom, şi în cazul Digital Cable Systems SA decizia este executorie fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen. Decizia poate fi atacată cu apel în termen 5 zile de la pronunţare.

Pe de altă parte, decizia RCS&RDS de a-şi acţiona în instanţă principalii competitori, care nu doresc să retransmită televiziunea de ştiri Digi 24, vine după ce, pe 29 aprilie, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a somat public 20 de societăţi de cablu care nu respectă principiu "must carry", între care şi RCS&RDS.

Lista "must carry" a fost publicată de CNA pe site-ul propriu în data de 4 februarie. Lista "must carry" se aplică doar operatorilor de cablu, nu şi platformelor de satelit (DTH). Televiziunile incluse în această listă s-au declarat libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare.

Distribuitorii de servicii de programe din România au avut obligaţia ca, până pe 7 aprilie, să introducă în oferta lor televiziunile care îndeplinesc condiţiile regimului "must carry", potrivit unui anunţ postat pe site-ul CNA.

Astfel, CNA a somat public UPC România, pentru că nu retransmite cu preponderenţă televiziunea de ştiri Digi 24 (aflată pe poziţia 13 în lista "must carry"), în grilele sale analogice şi digitale. De asemenea, UPC nu retransmite în grilele digitale studiouri regionale ale Societăţii Române de Televiziune (SRTv).

Conform articolului 82 din Legea audiovizualului, operatorii de cablu din România trebuie să retransmită televiziunile din portofoliul SRTv, respectiv TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News şi studiourile teritoriale ale televiziunii publice de la Cluj, Craiova, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara.

Totodată, Consiliul a somat public Romtelecom şi Next Gen (societate deţinută tot de Romtelecom, n.r.), pentru că nu retransmit cu preponderenţă în grilele analogice şi digitale Digi 24. De asemenea, Romtelecom şi NextGen nu retransmit în grilele digitale studiouri regionale ale TVR.

Pe de altă parte, Digital Cable Systems a fost somat public de CNA pentru că nu retransmite cu preponderenţă Digi 24 în grilele analogice şi digitale şi studiouri regionale ale TVR, în grilele sale digitale.

CNA a somat public însă şi RCS&RDS, care nu respectă la rândul său principiul "must carry", întrucât nu difuzează cu preponderenţă în grila analogică televiziunea muzicală Mynele TV (aflată pe poziţia 15 în lista "must carry"), iar din grila digitală a RCS&RDS lipsesc televiziunile Mynele TV, Alfa Omega TV (aflat pe poziţia 29), Credo TV (poziţia 30), dar şi studiouri regionale ale SRTv, precum TVR Târgu-Mureş şi TVR Cluj.

CNA a aplicat toate aceste sancţiuni în urma unor controale efectuate de inspectorii de specialitate ai Consiliului în oraşele reşedinţe de judeţ. Decizia efectuării acestor controale a fost luată în şedinţa din 3 aprilie după ce membrii Consiliului au analizat o adresă a societăţii RCS&RDS SA, care a solicitat anularea/ revocarea actelor administrative prin care CNA a aprobat modificările de grile de programe ale UPC şi Romtelecom fără includerea Digi 24, fapt care, în opinia RCS&RDS, încalcă articolul 82 din Legea audiovizualului.

Consiliul Naţional al Audiovizualului aprobase iniţial, în şedinţa din 25 martie, grilele de cablu ale companiei de telecomunicaţii Romtelecom (analogic şi digital), în care nu se regăseşte Digi 24, televiziunea de ştiri a companiei de telecomunicaţii concurente RCS&RDS.

Pe de altă parte, în şedinţa din 20 martie, Romtelecom a primit şi aprobarea Consiliului de modificare a grilei sale în reţeaua IPTV, tot fără televiziunea Digi 24.

În aceeaşi şedinţă din 20 martie, CNA a aprobat şi grilele de cablu ale UPC România, în care nu se regăseşte Digi 24.

RCS&RDS este una dintre cele mai importante companii de pe piaţa serviciilor de televiziune prin cablu şi satelit din România. În ultimii ani, RCS&RDS şi-a dezvoltat propriile televiziuni. Astfel, în prezent compania deţine televiziunea de ştiri Digi 24 (cu staţiile locale aferente), televiziunile de filme Digi Film, televiziunile de sport Digi Sport, dar şi televiziunile de documentare Digi Animal World, Digi Life şi Digi World (cu variantele "secundare" Animal World Channel, Life Channel şi World Channel). De asemenea, RCS&RDS este acţionar la posturile muzicale Music Channel, H!T Music Channel şi UTV.

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grand Slam, povestea unei himere

Nicolae GRECU

Grand Slam, povestea unei himere

Singurătatea lui Djokovic, în faţa fileului şi a lui Medvedev, a fost definitorie cu un game înaintea finişului, când dârzul reprezentant al unui neam de luptători, a izbucnit în lacrimi.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IV)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IV)

Seria consideraţiilor etimologice din sfera mai largă a pescuitului este continuată de câteva cuvinte româneşti importante referitoare la ambarcaţiuni.

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

pr. Constantin STURZU

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

La mijlocul primei luni a anului bisericesc prăznuim Înălţarea Sfintei Cruci. Istoric vorbind, această sărbătoare aminteşte de două evenimente: găsirea Sfintei Cruci la Ierusalim de către Sfânta Împărăteasă Elena şi înălţarea ei în văzul tuturor în acea zi, dar şi pe 14 septembrie 335, imediat după sfinţirea primei Biserici a Învierii Domnului, zidită de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, respectiv aducerea Sfintei Cruci înapoi în Ierusalim, pe 14 septembrie 630, după ce a fost recuperată de la perşi de către împăratul bizantin Heraclius.

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Democraţia liberală din Statele Unite ale Americii şi Anglia a fost influenţată pozitiv de impactul diverselor „religii ale raţiunii”, precum deismul sau teismul. Acestea au jucat un rol de mediator între sistemul socio-politic al teoriei raţionale a drepturilor naturale şi cel religios. Aceste noi religii seculare nu reprezentau decât contracţii instituţionale ale religiilor tradiţionale, născute prin acţiunea revoluţiilor franceză şi americană. 

pulspulspuls

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.