Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Instantanee

GALERIE
George Turcanasu
  • George Turcanasu
- +

În ciuda acestei aparente concentrări a IT-ului, o bună parte a celor ce lucrează o fac în online, foarte adesea departe de locul unde e înregistrată firma. Trăim zorii unei economii din ce în ce mai ateritorializată.

Economia Online

Criza COVID-19 a forţat mutaţii rapide şi permanente în dinamica structurii modurilor de lucru (homeworkingflexible workingcoworking), dar mai ales în cultura muncii, în sine. Beneficiind de posibilitatea muncii în online, în perioada care s-a scurs de la declanşarea pandemiei, normalitatea în ceea ce priveşte munca iniţial „de birou” are o structură temporală mult diferită faţă de acum doi ani. Raportul dintre modul de lucru la birou, acasă sau în spaţii coworking e diferit de cel din perioada ante-pandemică.

Pe fondul scăderii generale a numărului de salariaţi din România intervalului 2019-2020, de la 5,5 milioane, la 5,4 milioane, IT-ul propriu-zis (codurile CAEN 62-63 şi activităţile de editare a jocurilor pe calculator şi a altor produse software), ce grupează activităţi dependente de online, a înregistrat o creştere de la 126 mii, la peste 136 mii de salariaţi, reprezentând în 2020 peste 2,5% din totalul populaţiei salariate. Cele mai mari centre (Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara) au ajuns să însumeze 77,65% din numărul total de salariaţi din 2020, asigurând peste 85% din creşterea domeniilor la nivel naţional. De asemenea, numărul de companii nou înfiinţate a ajuns la 3125, 2020 fiind anul cu cea mai mare creştere după 2017, Iaşul, Bucureştiul şi Clujul înregistrând valori mult peste media naţională.

În ciuda acestei aparente concentrări a IT-ului, o bună parte a celor ce lucrează o fac în online, foarte adesea departe de locul unde e înregistrată firma. Trăim zorii unei economii din ce în ce mai ateritorializată.

Societatea în online

Orele de clasă, şedinţele, conferinţele, petiţiile, socializarea în online nu mai reprezintă de aproape doi ani excepţiile. E bine, e rău? De regulă, cei absenţi în varianta faţă în faţă au devenit şi mai absenţi în varianta online. Dar maniera online vine şi cu un mare avantaj - înlesneşte participări, altădată imposibile.

#Globalcanizare

De când a apărut, internetul a facilitat aculturaţia. Vectorul principal a fost cel al americanizării culturale. Însă, anul 2021 a venit cu câteva surprize cinematografice. Superficialitatea cotidiană, altădată surprinsă mai ales în cinematografiile est-europene, a devenit în 2021 marcă occidentală. Două filme ce rulează pe Netflix sunt remarcabile: unul francez, 8 Rue de l'Humanité, apărut pe la jumătatea anului, iar celălalt american, Don't look up, apărut în decembrie.

Don't look up sau când sfârşitul lumii, ceva fi provocat de impactul unei comete, trece într-un plan secundar, umbrit fiind de „marile probleme” globale. Luptele electorale, imaginile „scăpate” în online, aplicaţiile inutile, „spiciuri”, „resursele” extraterestre ce stau să cadă devin mai importante decât societatea, emisiunile de scandal, amantlâcurile vedetelor şi alte trivialităţi acoperă mediatic marele eveniment; preşedinta SUA, tocmai trezită dintr-un somn criogenic, alături de bătrâni importanţi şi doamne aflate în mod cert la menopauză, e mâncată 22000 de ani mai târziu de un bronteroc pe o altă planetă, iar ultimul om al Pământului nu mai adună like-uri.

Satira SF în care joacă o sumedenie de actori cunoscuţi (Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Rob Morgan, Jonah Hill, Ariana Grande, Melanie Lynskey, Cate Blanchett şi Meryl Streep) e, cel mai probabil, cea mai bună mare producţie a cinematografiei americane din 2021.

Filmul e atât de globalcanic, încât satisfice (sau contrariază) şi Est-etica din partea asta europeană; avem di tăti: şi adeline pestriţe, şi şoşoace, dar şi politicieni şi oameni de afaceri, la fel de caraghioşi la nivelul global, ca şi cei din plan local.

George Ţurcănaşu este lector doctor la Departamentul Geografie din cadrul Facultăţii de Geografie şi Geologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri