Instituţiile de cercetare ştiinţifică au trecut în subordinea sau coordonarea Ministerului Educaţiei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 06.03.2021

Instituţiile de cercetare ştiinţifică au trecut în subordinea sau coordonarea Ministerului Educaţiei

GALERIE
cercetare
  • cercetare
- +

Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, Agenţia Spaţială Română şi Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice sunt printre instituţiile de cercetare ştiinţifică care au trecut în subordonarea, coordonarea sau autoritatea Ministerului Educaţiei după intrarea în vigoare a HG privind organizarea MEN.

Trecerea unor institute de cercetare în subordonarea, coordonarea sau autoritatea Ministerului Educaţiei Naţionale este prevăzută în Hotărârea Guvernului nr. 185/2013 privind organizarea şi funcţionarea MEN, înfiinţat prin reorganizarea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi prin preluarea activităţii şi structurilor specializate de la Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, publicată în Monitorul Oficial.

Actul normativ prezintă funcţiile şi atribuţiile Ministerului Educaţiei Naţionale în domeniul educaţiei şi învăţământului, precum şi în domeniul cercetării ştiinţifice, dezvoltării tehnologice şi inovării, stabilind că în structura organizatorică a acestei instituţii funcţionează direcţii generale, direcţii, servicii şi birouri, iar în fiecare judeţ şi în municipiul Bucureşti sunt organizate, ca servicii publice deconcentrate, inspectorate şcolare, cu structura aprobată prin ordin al ministrului Educaţiei.

Documentul mai prevede că trec în subordonarea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Educaţiei Naţionale, în calitate de autoritate de stat pentru cercetare ştiinţifică, dezvoltare tehnologică şi inovare, instituţiile şi unităţile de cercetare ştiinţifică, dezvoltare tehnologică şi inovare şi institutele naţionale de cercetare-dezvoltare.

Instituţiile care au trecut în subordinea MEN sunt: Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, Centrul European UNESCO pentru Învăţământul Superior (CEPES), Institutul Limbii Române, Centrul de Cercetări Biologice din Jibou, Agenţia Spaţială Română şi Institutul de Fizică Atomică.

În coordonarea ministerului se află Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor Bucureşti, iar sub autoritatea MEN funcţionează Institutul de Cercetări în Transporturi SC INCERTRANS SA

Hotărârea de Guvern care a intrat în vigoare mai prevede că ministrul Educaţiei şi ministrul delegat, în domeniile în care a fost învestit, reprezintă MEN în raporturile cu celelalte autorităţi publice, cu persoanele juridice şi fizice din ţară şi din străinătate. Actul normativ prevede că ministrul Educaţiei poate delega calitatea de ordonator principal de credite, pentru domeniul pentru care a fost învestit, ministrului delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică, secretarilor de stat, secretarului general, secretarilor generali adjuncţi sau altor persoane împuternicite în acest scop.

Potrivit structurii organizatorice, în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale îşi desfăşoară activitatea cinci secretari de stat, numiţi prin decizie a premierului, precum şi doi secretari generali adjuncţi. Numărul maxim de posturi este de 598, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetelor ministrului şi ministrului delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică.

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.