anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Comunicat de presă

Instituțiile publice,spații de cazare pentru cetățenii ucraineni (P)

GALERIE
Vlad_Gheorghe
 • Vlad_Gheorghe
- +

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, peste 2 milioane și jumătate de persoane au părăsit țara, iar estimările Organizației Națiunilor Unite vorbesc despre un minimum de 4 milioane de oameni cu statutul de refugiați în perioada următoare.

Conform datelor oficiale, peste 400 000 de persoane au ajuns în România prin punctele de frontieră cu Ucraina de la debutul bombardamentelor. Deși doar puțin peste 3000 au cerut azil în țara noastră, iar majoritatea își continuă drumul către alte state europene, dacă războiul se prelungește, România va deveni curând o destinație permanentă spre deosebire de una de tranzit.

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a solicitat oficial Secretariatului General al Guvernului și directorului general RA-APPS ca spațiile libere din imobilele aflate în administrarea Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat să fie puse la dispoziție pentru cazarea persoanelor care sosesc în România din Ucraina.

Nu există o situație clară și transparentă a patrimoniului în grija RA-APPS, dar știm că este vorba despre clădiri și terenuri în toată țara, inclusiv hoteluri și vile. RA-APPS administrează un patrimoniu de peste 3,7 miliarde lei și are în jur de 2.000 de salariați, cu siguranță sunt suficiente spații libere în care pot fi cazați în condiții de siguranță familii cu copii, vârstnici și persoane cu dizabilități care caută adăpost în România”, este de părere europarlamentarul USR.

Vedem o mobilizare exemplară din partea oamenilor simpli din România, care și-au deschis casele pentru refugiații Ucraineni. Societatea civilă și mediul privat au dat iarăși cel mai bun exemplu de solidaritate încă din prima clipă în care Putin a atacat Ucraina. Nu același lucru putem spune și despre statul român: pentru ajutorarea celor care fug din calea războiului, la nivel central ori se face prea puțin, ori nu se comunică deloc ceea ce se face”, subliniază Vlad Gheorghe.

Alături de 38 de colegi din Renew Europe și din celelalte grupuri europarlamentare, Vlad Gheorghe a solicitat și ca Parlamentul European, în clădirile sale din Strasbourg, Bruxelles și Luxemburg să fie deschise ucrainenilor care își părăsesc țara bombardată.

Nu ar fi pentru prima dată când sediile PE dau un exemplu de solidaritate: fostul președinte Davide Sassoli a avut o astfel de inițiativă în sprijinul celor afectați de pandemie în 2020”, amintește europarlamentarul USR.

În februarie 2022, Vlad Gheorghe a creat cel mai mare grup public destinat voluntarilor care doresc să ajute ucrainenii nevoiți să fugă din calea războiului.

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, granițele României sunt pline de persoane în căutarea unui loc sigur, iar românii nu au ezitat să le sară în ajutor. Pe grupul UNIȚI PENTRU UCRAINA - Об'εднанi за Украiну - United for Ukraine sunt în prezent peste 274 000 de membri, iar numărul lor crește în fiecare clipă, cu peste 30000 de voluntari înregistrați cu oferte de cazare, transport sau donații în produse.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Să ne pregătim pentru ce-i mai rău

Pavel LUCESCU

Să ne pregătim pentru ce-i mai rău

La anumite intervale de timp, istoria pare să-şi iasă din minţi. Nu suntem departe, dimpotrivă, de un asemenea moment. Îl întrezărim şi îl simţim deja, dar e abia începutul. Nu ştim cât va dura mica apocalipsă, nu ştim de fapt nici cât de mică sau mare va fi şi nici cum voi ieşi din ea. Cei care vom ieşi. Dar ne putem pregăti, învăţând sau reînvăţând să fim mai buni. Cu ceilalţi şi cu noi înşine.

opinii

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

Iaşi, oraşul teilor

George PLEȘU

Iaşi, oraşul teilor

În niciun oraş rolul teilor nu este atât de important ca la Iaşi. Şi nu doar prin legătura cu Teiul lui Eminescu şi importanţa pe care poetul, sub influenţa folclorului german, unde era considerat copacul îndrăgostiţilor, a atribuit-o acestei specii. Ci prin modul în care mirosul teilor devine parte din patrimoniul intangibil al oraşului. Nu există ieşean, născut aici sau venit din alte părţi, ba chiar studenţi sau turişti, care să fi trecut în iunie prin capitala Moldovei şi să nu aibă amintiri unice legate de teii în floare.

Omul textual, noul protagonist postmodern

Codrin Liviu CUȚITARU

Omul textual, noul protagonist postmodern

Omul textual nu are o identitate stabilă, el migrează tipologic, în universul ficţional. Nu-şi arată niciodată fizionomia. Preferă imaginea „haşurată”, decompusă în „aburul” literaturii. Bret Easton Ellis este, indubitabil, unul dintre cei mai mari prozatori contemporani, un postmodernist pur-sânge.

pulspulspuls

Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste

Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste

La cererea publicului, stimaţi telespectatori, revenim la cele spuse aicea pe la începutul săptămânii curente referitor la destinul tragi-cosmic al şmenului penal Skoda şi la rolul unui procurorel nepoţel al unei inculpate conţilieră personală de actual edil şef. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.