anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Institutul de Cardiologie este gata pe hârtie dar nu se ştie de unde vor fi luaţi bani pentru construcţie

GALERIE
institut, boli, cardiovasculare iasi
 • institut, boli, cardiovasculare iasi
- +

Reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi au prezentat miercuri, 29 iunie, într-o conferinţă de presă, stadiul Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară care urmează să fie construit la Miroslava. Costel Alexe, preşedintele CJ, a precizat că a fost trimis către Ministerul Sănătăţii un memoriu pentru ca Institutul să fie inclus în lista proiectelor eligibile pentru finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Managerul IBCV, prof. dr. Grigore Tinică a completat că documentaţia a fost finalizată şi transmisă către MS, iar acum se aşteaptă aprobarea investiţiei.

Până acum, Primăria Miroslava a pus la dispoziţie PUZ-ul şi terenul de 12 hectare pentru viitorul spital, Institutul de Boli Caradiovasculare (IBCV) Iaşi a elaborat nota conceptuală şi tema de proiectare şi a pus la dispoziţie resursa umană şi expertiza tehnică de specialitate medicală pe perioada realizării documentaţiilor pre-fezabilitate şi a studiului de fezabilitate, iar Consiliul Judeţean a finanţat cu aproximativ 2.800.000 de lei realizarea studiilor de prefezabilitate şi fezabilitate şi documentaţiile tehnice pentru obţinerea avizelor, acordurilor şi autorizaţiei de construire. „Următoarea etapă ar fi licitaţia pentru proiectarea, construcţia şi dotarea institutului. Dacă nu ne vom opri la anumite etape, atunci acest proiect are cele mai mari şanse să fie implementat până la data limită acceptată în PNRR. Institutul actual este o instituţie relativ mică, este cel mai mic institut din România, dar care tratează mult mai mulţi pacienţi decât alte instituţii de profil”, a precizat prof. dr. Grigore Tinică.

Managerul IBCV a mai precizat că în acest moment, presiunea asupra unităţii medicale este una foarte mare, cu o listă de aşteptare enormă. „Aproximativ 40% din pacienţii regiunii Moldovei pot accesa serviciile institutului nostru, o parte din ei se tratează în alte centre din ţară, iar o bună parte, peste 20%, nu au niciun acces la servicii medicale din lipsă de resurse. Asta înseamnă că în jur de 20% din cei care au nevoie de medicină cardiovasculară de înaltă performanţă nu sunt trataţi. Este foarte trist”, a completat managerul IBCV. Viitorul Institut Regional de Boli Cardiovasculare va avea 500 de paturi şi 19 săli de operaţii.

Amintim că actualul ministru al Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat într-un interviu la ZdITV că autorităţile locale trebuie să-şi asume partea de cofinanţare, iar cu referire la Institutul De Medicină Cardiovasculară a spus că aceasta se ridică la câteva zeci de milioane de euro. Întrebarea principală este dacă aceşti bani pot fi suportaţi de Consiliul Judeţean, sau, aşa cum se vede din declaraţiile reprezentanţilor locali, se aşteaptă să fie obţinuţi de la Minister.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Alexandru LĂZESCU

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Percepţiile eronate privind riscurile şi oportunităţile au avut adesea consecinţe catastrofale în istorie; decizia Chinei privind o invazie a Taiwanului va fi influenţată şi de percepţia privind consistenţa răspunsului Occidentului faţă de agresiunea Rusiei.

opinii

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

Ţara asta-i un miracol

Michael ASTNER

Ţara asta-i un miracol

Nu ştiu de ce, dar parcă-n România guvernanţii par să exclame cu toţii (în gândul lor): Păi, unde-am ajunge dacă tot poporul ar putea să se ducă fără probleme dintr-o parte în alta, pe autostrăzi şi drumuri expres şi drumuri naţionale modernizate şi decongestionate de existenţa autostrăzilor şi drumurilor expres?!

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Vreme de neplajă

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.